Toast - det som gjør påsken himmelsk

toast brødrister oppskrift

Det er Guds vilje at vi skal spise toast til frokost. 

 

For i brødristeren får vi bevis for at undrenes tid ikke er forbi. Der inne – i dens rødglødende indre, i Lyset! – forvandles selv den nedrigste, tørreste, industriproduserte loffemasse til duftende og gyllen toast.

 

Det er kanskje ikke sånn at Jesus er Guds brødrister. Men budskapene til begge likner. Her formidlet av den britiske kunstneren Adam Sheldon, ikke med olje på lerret, men med toast på vegg:

 

Når du legger brødet i risteren får du anelsen av at også du kan toastes. At du i din krokryggede morgentristesse kan få kjenne forandringens vinder og få stå foran en like strålende fremtid.

toast brødrister oppskrift

Mirakelet – det skjer! Det ristede brødet er perfekt. Uten det, hvordan skal man ellers ta en svær spiseskje med smør og spise det midt under frokosten, uten at det vekker avsky rundt bordet? Smeltet diskret ned i en varm toast, er det ingen som reagerer på smørbruket.

 

Det er kanskje ingen kunst å riste et brød, men her er brødrister-kunst signert Arne Felix Magold

 

toast brødrister oppskrift

Det var ikke før i begynnelsen av forrige århundre morgenstundens elektriske hjelpeapparat åpenbarte seg. Altså lenge etter at appelsinmarmeladen sto på bordet.

 

Da den første brødristeren kom på markedet i 1909, var den en sensasjon. Den toastet én side om gangen, så man måtte snu loffen i tide, og når blingsen var pent brun dro man ut støpselet. Det var altså rom for forbedring.

 

«Perfekt toast every time! Without turning! Without burning!» lød reklameslagordet i Amerika da den helautomatiske brødristeren ble presentert i 1919, konstruert i Minnesota av Charles Strite, en ingeniør som var gått grundig lei av brent toast. Med Strites patenterte maskin kom toasten poppende opp av seg selv!

 

Siden har brødristeren gått en nesten rystende lang vei, fra denne...

 

tast brødrister oppskrift

... til denne.

toast brødrister oppskrift

Amerikanske husmødre kastet ikke forklærne i været med det samme, mange var skeptiske til en kjøkkenmaskin med bare én funksjon.

 

Men etter et tiår fløy brødristerne som på englevinger ut av butikkene. I 1930 ble det ifølge New York Times solgt hele 1 200 000 brødristere i USA. 

 

Etter oppfinnelsen av pop up-brødristeren ble det umiddelbart - neppe tilfeldig - première for klodens første ferdig oppskårede loff.

 

Og det brødet ble ikke uten grunn døpt Wonder Bread.

 

Til slutt denne mer hjemlige kommentaren. God påske!

 

 


Påskekylling - servert som muffins!


Lammeskank på verdens enkleste måte!


Slik var det sauene bygget landet vårt!