Ikke samme ulla: Lam på enkle og raske måter

Det blir mye lår i år, som i hver påske. Men akkurat i år er det grunn til å spise mer lam enn vanlig - og gjerne på noen ganske uvanlige måter! 

 

Hvor lang tid tror du jeg brukte på å lage de herlige lammeskankene på bildet her? Haha, du kommer nok ikke til å tro hvor kjapt det gikk!

Denne saken er sponset av stiftelsen Matmerk. Foto: Mats Ekern

  • Restaurant-favoritten lammeskank? Lagd på min måte er det så lett at jeg må le. 
  • Langtidsstekt lammelår? Ikke nødvendig, jeg fikser det på en time. 
  • Eller sjekk denne: Med lammelår i skiver kan du enkelt lage afrikansk gryte.

Fullstendige oppskrifter på dette og mer til finner du lenger ned her. Nå tar vi lammeskankene mine først.

1. Skank er så tøft!

lam lammeskank påskelam lammelår lettlaget oppskrift
  • Jeg fikk betjeningen i kjøttdisken på Meny til å renskjære skankene - altså leggene! - slik at benpipene stikker ut. Stilig. Disse stykkene var husmannskost før i tiden, mens låret var til fest. Nå er skank det hippeste.

Da er vi på glid i nye løyper! 

 

I denne snørike rekord-påsken skal vi ikke ha noe kladdeføre. Det må jo ikke være det samme hver bidige påskehøytid. Altså: Jesus opp på korset og ned av korset. Lammelåret inn i ovnen og ut av ovnen, alltid med plenty hvitløk og pappvin.

 

2. Bruk ildfast form!

lam lammeskank påskelam lammelår lettlaget oppskrift
  • Vi er i gang med superenkle skanker. Skru ovnen på 160 grader. Finn fram en passende form. Ha litt salt og pepper på kjøttet. Dette tar vel omtrent 40 sekunder, kanskje et minutt.

 

I år er det som nevnt en ekstra god grunn til å lage flere lammemiddager. Vi har nemlig opparbeidet oss et betydelig overskudd av lammekjøtt. Vi har tonnevis på lager. Det er litt krise for sauebøndene. Men fint for oss, at det er nok å ta av, da!

 

Mitt forslag er at vi tar det som en dugnad. Nå i påsken og utover våren og sommeren skal i alle fall jeg lage mye nam av lam. Hvis hver og en av oss lager to lammemiddager ekstra, så er lageret spist opp! Sjekk derfor mine forslag til kule retter, etter at jeg går gjennom de raske leggene her.

 

3. Hell på boks-tomat!

lam lammeskank påskelam lammelår lettlaget oppskrift
  • Vi skvæler på en boks eller to med hakket tomat. Hvis du har bokser som skal sprettes uten boksåpner tar dette kanskje 15 sekunder, 30 hvis du må bruke åpner.

 

I motsening til hva mange tror, er det akkurat så lett å lage skank. Men for å få spist opp fryselageret av kjøtt og gjøre klar for ferske lam igjen til høsten, er det nå kommet flere nye og «hverdagslige» lammeprodukter i butikkene. Blant annet lammekjøttdeig og tynnskåret skav - det er supert å lage midt i uken.

 

Når jeg tenker over det har vi jaggu mye å takke sauene for. Uten sauen hadde det ikke vært liv laga rundt i steinrøysa vi kaller Norge. Før i tiden gjaldt det å ha noen sauer flyende rundt i fjellet, og en ku på båsen - pluss torsk for dem som bodde ved havet - så gikk livet greit. Folk fikk både mat og ull til å lage klær av!

4. Pakk i alufolie!

lam lammeskank påskelam lammelår lettlaget oppskrift
  • Pjuh, dette er slitsomt, gitt - not! Ikke trenger man fagbrev som kokk, heller, for å rive av en passende mengde folie og slå det rundt formen. Jeg tror det tok meg 30 sekunder, det også.

Men sauene kan faktisk et «fag». De er kulturarbeidere. Med det mener jeg at de jobber som fy med å ivareta det vi kaller kulturlandskapet. De beiter jo, og gnafser i seg det de kommer over av kratt og busk. Vaktmestere i fåreklær, der altså.

 

Uten dem hadde det verdensberømte norske landskapet, som på vestlandet, rett og slett grodd igjen. Da hadde det ikke kommet særlig med turister hit, tilreisende som jo legger igjen en god slump penger i utkantstrøk!

5. Stapp det i ovnen!

lam lammeskank påskelam lammelår lettlaget oppskrift
  • Siden jeg allerede hadde skrudd på stekeoven, så tok denne siste operasjonen ikke mer enn 5 sekunder. 160 grader er fint, men det går også med 150.

Lam er i grunnen alt vi vil at moderne mat skal være, vi som bryr oss om hvordan maten vår faktisk blir til. For ved å beite ute hele sommeren spiser ulldottene mat som vi ikke kan spise, og så spiser vi dem istedet. Slik blir gress til deilig menneskemat.

 

Da snakker vi også om mat av norske ressurser. Saueholdet - med stort og smått holder vi oss omtrent to og en halv million av dem her - bidrar betydelig til mindre bruk av kraftfôr, sammenliknet med for eksempel kylling og gris. Og de viktigste ingrediensene i kraftfôret er soyabønner som vi må importere fra Brasil. 

6. Slapp av!

lam lammeskank påskelam lammelår lettlaget oppskrift
  • Der har du meg, slik jeg liker det i påsken! Lammekokken kan ta seg en velfortjent hvil etter til sammen 1 minutt og 30 sekunders heroisk innsats. Skankene skal ligge rundt tre timer i ovnen, så det blir tid til å lese i en påskekrim før noen andre - selvsagt ikke kokken! - dekker på og pynter bordet.

Beregn en skank per person, og regn med applaus!


Lammesteik med kaffe, honning og chili

Ja, du leste riktig. Og denne overraskende og helt nydelige måten å gi ekstra piff til lammet på, den må jeg bare dele. Prøv en gang på lammekjøtt som skal i ovnen - så er du solgt. Kombinasjonen er min egen, og det er ikke få ganger jeg har imponert gjester med den enestående smaken. 

Her er marinaden som skal smøres på før og under steking:

 

4 ss honning

4 ss pulverkaffe, eller 1 dl kruttsterk espressokaffe

1 fedd hvitløk, knust med flatsiden av en kniv og så finhakket

1/2 rød chili, finhakket

 

Rør ut pulverkaffen i 1 dl kokende vann. Smelt honningen ned i kaffen og bland inn det andre. Smør på kjøttet før steking, gjerne i god tid. Smør på litt underveis. Honningen vil bidra til en deilig karamellisering. Til siste smøring hender det at jeg blander inn litt tørket timian også.

 


Lammelår på en time

lam lammeskank påskelam lammelår lettlaget oppskrift

Etiopisk er ikke utopisk - bare godt


Vil du ha foredrag om maten vår?

Yngve Ekern er en dyktig møteleder og foredragsholder, særlig der det dreier seg om maten vår og hvor den kommer fra.

 

Trygg mat, matens betydning for helsen vår, miljøet vårt, dyrevelferden og hele samfunnet. Dette kan jeg mye om, og jeg elsker å formidle. 

 

Matinteresserte som bryr seg er blitt en folkebevegelse som nå får innflytelse, både i landbruket og i butikkene.

 

Kontakt meg på yngve@yngveekern.no eller på telefon 982 03 265