Surpølse: Til å bli blid av! Og litt redd, kanskje.

surpølse røroskjøtt gourmetpølse

Dette er norske pølse-entusiasters hemmelighet: Surpølse fra Røros. Men du tror det har klikket for deg når du leser hva gourmet-pølsa inneholder.

 

«Surpysj» som lokalbefolkningen sier, er både tradisjonsmat og gourmetsnack. Steke-snabbene er høstmat for de vågale, for de som vil overraske - og for de som vil at gjestene aldri skal glemme måltidet.

 

Og pølsa er dessuten fermentert, så hippere blir det ikke. Her snakker vi virkelig om sjarm i tarm!

 

Er du pølsemann eller mus?

surpølse røroskjøtt gourmetpølse
Du får den i butikker! Spør på Meny for eksempel. De kan i alle fall bestille.

Jeg har servert herligheten en rekke ganger. Og alltid til spent applaus, riktignok med skrekk-blandet fryd. Jeg setter ringene av sprøstekt pølse på bordet, den deilige lukten brer seg, og så sier jeg «Dere har aldri, aldri i verden vært borti noe liknende. Men ikke spør hva de er laget av!» 

 

Jentene rundt bordet kroer seg av forventning. Men guttene, ja de virker noen ganger litt pysete.

 

Røros, ass!

Surpølse er altså tradisjonsmat som har røtter en rekke steder i landet. Fermentreing er jo de riktig gamle dagers måte å få maten holdbar på. Men det er bare på Røros de har klart å holde tradisjonen i hevd så det monner.

 

Jeg setter frem helt vanlig førjuls-tilbehør, som kålrotmos, og en kraftbasert saus jeg kanskje har droppet litt tørket sopp i. Gjerne saltbakte småpoteter av det slaget som nå så velfortjent er på moten.

 

surpølse røroskjøtt gourmetpølse

Innholdet, da?!

Jo, altså, tarm-innholdet (om jeg må få si det så direkte) er like kulinarisk korrekt som det er klimakorrekt og miljøvennlig. Her handler det om å bruke hele dyret.

 

Det er kjøtt som ellers ikke blir brukt, som er spedd ut med gryn av bygg - ekte norske bondemat. Som sagt, pølsa er fermentert, hvilket vil si at den er hengt opp og har gjennomgått en prosess der bakteriene regjerer. De snille bakteriene vinner over de slemme - som i annen fermentert mat, der rakfisk også hører hjemme.

surpølse røroskjøtt gourmetpølse

Vi må jo bruke hodet!

Ingrediens-listen sier «skoltkjøtt» og «talg». Det er altså kjøtt fra storfe-hode. Så jeg pleier å si det på denne måten: Stort sett er det skalleskrap og tannkjøtt!

 

Bare prøv. Jeg lover at det blir høstens store matopplevelse.

 


Annet supergodt fra Røros:


En annen spiselig «norsk verdi»: Tollvern