Dette bør du bruke helgen til: Bank og slå!

  • Morteren er din beste venn, en trofast tjener. Med en slik makker bestemmer du selv hva maten skal smake. Dunk, dunk!
  • Morteren burde få en fredspris. I alle fall er dette er verdens mest klimavennlige kjøkkenmaskin. Dunk, dunk!
  • Morteren gjør deg til et harmonisk menneske. Med den kan du omforme passiv aggressjon til god mat. Tusen ekteskapsrådgivere kan ikke ta feil. Dunk, dunk!

 

Vi er i støtet!

Jeg har fått det banket inn. Ikke av en søndagsskolelærer, ikke med spanskrør, men rolig dunket inn  - under et lengre opphold i det sørlige Thailand, der jeg var for å skrive en kokebok om verdens fresheste mat.

Hver morgen i Thailand våknet jeg av rytmiske slag i det fjerne. Dunk, dunk. Ikke masende, mer som et jevnt passerende, endeløst tog. 

 

Utenfor de fleste hus i nabolaget syslet folk med det samme, hele strøket våknet til en rytmisk jamsession, et go’morgen til livet. Galangal, korianderrøtter, hvitløk, chili. Ferske krydderurter ble most sammen, luktene og smilene kom fra alle kanter.

 

Ikke en kjeft ville ha trodd meg om jeg fortalte at nordmenn sto i kassakø for å kjøpe produkter som ”Lammekrydder” og ”Pastakrydder” i gamle poser.

Vi slår oss sammen!

Ja, hvorfor ikke være flere om det? Banking av krydder kan gjøres til en sosial høytid. Noen kan skjære opp ingredienser, for eksempel til noen dugelige doser grønn curry-paste, men andre står så fint ved benken og moser det i morteren. Kaldt øl kan godt være tilbehør, det er jo ikke noe stress, dette her! 

Morteren er ikke bare verdens eldste kjøkkenmaskin, med en historie som strekker seg til prehistorisk tid, den er den dag i dag det aller hippeste du kan sette på kjøkkenbenken.

 

Hva skal kyllingen smake i dag? Vi får se, sier jeg og hiver litt karve i morteren, kanskje med noen anisfrø på toppen. Eller rett og slett noen dråper Pernod? Det andebrystet, kan det ikke fortjene at jeg slår sammen litt korianderfrø og laurbærblad? Jo. Svinefilet blir godt med støtt karve, mens laurbærblader, pepperkorn og timian blir grillkrydder.

 

Dette med å bruke en morter er nettopp en smakssak: Bare når krydderet knuses, kommer smakene skikkelig fram, men de forsvinner igjen med tiden, så nyknust er best. Det samme gjelder urter, fibrene må knuses for at smaken skal sive ut.

Resultatet: Du slipper å vaske huset!

Du kjenner at luktene sprer seg i hele kåken, der er så stemningsfullt å gjøre dette nytte-arbeidet. Ta en kikk på linken under her, der jeg lager verdens beste thai-curry. Der bruker jeg blant annet kaffir lime-blader, med en duft så deilig at det ikke er noen vits i å bruke verdifull helgetid til å vaske huset i alle fall. Det lukter uansett så friskt!

Om du skal lage curry, som på bildet her eller krydderblanding som på bildet lenger opp - en skikkelig morter må du ha. Da er det en god nyhet at en kvalitets-morter nesten ikke koster noen ting!

 

Du får dem i keramikk, i tre og i stein. Det er den siste du skal ha. De to andre typene duger nesten ikke til annet enn å støte hvitløksdressing. Skal du knuse krydder, må det skikkelig redskap til. Den i stein, oftest granitt, kjøper jeg for rundt 300 kroner i butikker som selger asiatisk mat - og der får du jo råvarene også.


Thai hard: Jeg lærer deg om thaimat


Genial, denne også: Leirgryten