Knusktørr fisk som gir vann i munnen: Grillet klippfisk

klippfisk oppskrift torsk tørrfisk festmat tradisjonsmat

 

På tide med en klipp? Ja, for klippfisken kommer nå i moderne utgave! Nye porsjonspakker gjør den praktisk og praktfull som aldri før.

 

Her er en enkel oppskrift, av den tykkeste og mest luksuriøse fileten. Den kan du servere i selskap og påstå til gjestene at du har brukt tre dager på å lage. (Men den har bare ligget i vann, da!)

 

Akkurat nå er det også kommet klippfiskpakker som bare skal vannes ut noen få timer!

Vi kan kalle tradisjonsmaten for retro. Men selv ikke folk som er tørre bak ørene vet alltid forskjell på tørrfisk og klippfisk: 

  • Klippfisk er torsk der ryggbenet er fjernet og fisken brettet ut til et digert flak, som så saltes skikkelig før tørking. De beste kommer fra Ålesund og Kristiansand.
  • Tørrfisk er torsk som bare er slengt opp til tørk som de er, på stativer som kalles hjeller. Dett er fisken du ser på turistbilder fra Lofoten
  • Klippfisken er flat, tørrfisken er rund. Det er klippfisken vi nordmenn har til middag. Nordlendinger tygger gjerne tørrfisk som den er, mens søringer gir den til bikkja.

Så til oppskriften, basert på et rent ryggstykke, som nå altså er i det voksende utvalget i vanlige kjedebutikker.

 

GRILLET KLIPPFISK

  • Vann ut fisken etter anvisning på pakken.
  • Du behøver ikke bruke grill eller grillpanne, fisken kan også stekes i vanlig stekepanne.
  • Inkludert i denne oppskriften er en italiensk smaksblanding som kalles gremolata, en finhakket blanding av persille, hvitløk og sitronskall. Fin-fint krydder på nesten alle retter!

 

 ca 500 g ferdig utvannet ryggstykke av klippfisk

2 gulrøtter, høvlet i skiver på langs med ostehøvel

1/2 sellerirot, i nokså små terninger

1 pakke sukkererter

4 ss finhakket persille

1 ss finrevet sitronskall

1 fedd finhakket hvitløk

1/2 dl god olivenolje

nykvernet pepper

 

  • Del fisken i store stykker. Legg en rist i bunnen av en kjele (for eksempel ved å knørve sammen en del alufolie). Ha i litt vann, legg på fiskestykkene, kok opp og la dem dampe i rundt fem minutter.
  • Gni fiskestykkene inn med litt olje og pepper. Stek dem i grillpanne, på begge sider. Eller ha litt olje i en helt vanlig panne og stek dem i den.
  • Kok opp godt med saltet vann og kok grønnsakene. Ha først i sellerirotterningene og gulrotskivene, sukkerertene skal bare kokes med et halvt minutt til slutt.
  • Bland sammen olje, persille, hvitløk og sitronskall, og hell det over ved servering på tallerkener.

Mer fisk? Les til du får torskeøyne her! Oppskrift på veldig gode og originale varianter av fiskekaker, pluss masse tips:) 

klippfisk oppskrift torsk tørrfisk festmat tradisjonsmat

 

 

Her er ett av mange eksempler på at leverandørene av klippfisk går nye veier for å gjøre delikatessen tilgjengelig for flere (altså folk under 50 år)!

Write a comment

Comments: 0