Slik åpner du østers

Åpningen er mye lettere enn mange tror, men det krever viljestyrke, og det er to ting som ikke må svelges sammen med go'klumpen: Blod fra deg og biter av skjellet.

 

Først: Fancy østerskniver med kort og bredt blad er ikke tingen. Alle møblerte hjem bør derimot by på en østerskniv med lengre og smalere blad. Disse får du i de fleste utstyrsbutikker.

 

Ellers er det nødvendig å ha et kjøkkenhåndkle som brettes mangedobbelt og legges i hånden som beskyttelse dersom kniven glipper - og det gjør den nok. Vær forsiktig, men bestemt.

  1. Legg østersen i håndkleet med den buede siden ned og ta et solid grep om den. Lirk og press kniven bestemt inn mellom skalldelene, der du tror de to delene møtes. Stikk den på innsiden av skjellet, omtrent midt mellom den spisse og den runde enden.
  2. Før knivspissen resolutt langs den øverste skjelldelen, vri mot begge sider, slik at du skjærer over muskelen som holder skjellet sammen. Bend opp den øverste delen og bruk en finger til å børste bort skallbiter der du gikk inn med kniven.
  3. Løsne østerskjøttet forsiktig med kniven, men ikke maltrakter den. Du kan godt helle vekk litt av væsken som er samlet i skjellet. Helst skal du legge dem på et fat med knust is til servering (men de skal ellers ikke oppbevares over lengre tid med is av ferskvann).
Hvordan åpne østers

Nei og nei, blodsutgytelse hører ikke med til den gode opplevelsen.

Write a comment

Comments: 0