Kjenner du kalkunen? Den som kan fly?

Kalkunen har grunn til å være en angry bird. De billigste fuglene flyr ikke høyt her i livet, og serveres knusktørre i kjøttet når de er døde.

 

Med tørrstekte bryst kan vi trekke på skuldrene. Helle på rikelig saus med et flir. Men det er en respektløs latter. Her kan du lese om hva slags kul fugl kalkunen egentlig er.

 

Tørrstekt kalkun fører gjerne til tørre vitser. Men hvem er det vi ler av? Har noen av oss tatt seg bryet med å sjekke ut hvordan den dødes liv faktisk var?

 

Jeg synes det er på tide å hilse. Goble-goble? Hei på deg!

Og jeg synes vi bør lære å steke den på best mulig måte. Det vil for folk som ikke er dedikerte hobbykokker med lang erfaring at fuglen bør stekes oppdelt i stykker.

Her er to ulike presentasjoner av kalkunen. Den første fra landbruksmyndigheter. Den andre fra dyrevernorganisasjoner.

  • Kalkuner er blitt helårsmat, og i år er det faktisk snakk om overproduksjon. Kalkunene i frysedisken er altså ikke importerte, slik noen ser ut til å tro.
  • Nå i juletiden setter vi 400 000 hele norskfødte kalkuner på bordet. Festens hedersgjester er kalkuner på rundt 5-6 kilo. Dette er hun-fugler som vokser til denne vekten på bare 12 uker.
  • Resten av til sammen rundt 1, 5 millioner norske kalkuner er i hovedsak større han-kalkuner brukt til pålegg og brystfileter. De må vokse til hele 12 kilo på 20 uker.
  • De norske kravene til kalkunenes tumleplass er blant de beste i Europa. De er likevel ikke bedre enn at det er tillatt å ha 5-6 kaluner på én kvadratmeter, fugler som til sammen veier opp til 44 kilo.

Dyrevernere har andre opplysninger, ikke minst synspunkter, i ermet. Selv om dette gjerne er folk som ikke spiser kalkun, er det verd å tenke over hva de legger frem.

  • Kalkuner er ikke skapt for sosial isolasjon, og de kommuniserer på en rekke måter. De lever i familiegrupper og forsvarer seg mot inntrengere. Det er deres natur.
  • Kalkuner kan egentlig fly! Ikke over lange strekninger, men likevel. (Så vi burde egentlig kalle filmer som ikke «tar av» for industrikalkun-filmer!) Industrikalkunene er avlet frem for å vokse ekstremt fort. Veksten er så rask at mange får problemer med å stå oppreist. Parring er uaktuelt i denne tilstanden. Sæd presses ut av ham og injiseres i henne.
  • Oppdrettskalkuner stues sammen flere tusen i store, nakne haller. Hakking er et problem, som følge av oppløste sosiale strukturer. Bølger av panikk er vanlig.
  • De vasser i strø med så mye avføring at det gir etseskader på føttene. I tillegg gir avføringen så mye ammoniakk i luften at de kan få pustebesvær.
  • I økologisk produksjon er det helt annerledes. For økologiske kalkuner kreves det at de skal ha minst 10 kvadratmeter – per individ. De skal også kunne bevege seg utendørs og ha mulighet til å utfolde naturlige instinkter.

Da er vi endelig kommet til den gode nyheten: Den økologiske produksjonen er økende! Homlagarden i Hardanger er en foregangsbedrift.

 

La oss avslutte med hvordan kalkuner sjekker opp hverandre. De er klin like tiur når det gjeler seksuell kurtise!

 

Kalkunleiken starter med at flere hannfugler samles på en spillplass og konkurrerer om å få drag på høna. De kretser rundt henne, spiller halefjærene ut i en imponerende vifte, sleper den ene vingen helt snålt ned i bakken, bruser og utstøter noen helt abnormt kåte lokkelyder.

 

Sikkert en seeropplevelse, som «Ut i naturen» på TV! Det vil si, kult for de av de av kalkunene som faktisk har fått seg et liv.

Write a comment

Comments: 0