I desember kjøper vi 20 prosent flere Grandiser enn ellers i året. Det er jo ikke høytiden verdig. Så her er en kulinarisk korrekt - og supergod - adventspizza.
Vi har jo så mye annet å gjøre i førjulsstria! Når det ikke er julebord og lutefisklag, så er det jammen greit å bare kjøre inn en Grandis - og fyre opp litt kongerøkelse for å bidra til kveldskos.
Fire millioner av dem setter vi til livs i måneden før jul, og da snakker jeg om Grandiosa alene. Denne uken begynte også priskrigen, nå får du en Grandiosa som tilogmed heter «God jul» til 25 kroner.
Alternativ jul
Allerede i 2011 var det i følge produsenten Orkla 200 000 av oss som spiste Grandis på selveste julaften. Er det noen snille barn her? Ho-ho, lizm!
Tiden er med andre ord moden for å fikse en alternativ tradisjon: En veggispizza basert på squash, med peanøttsmør og min egen julepesto. Ja, du leste riktig.
Og - for ikke å lage enda mer pes før jul - denne er basert på kjøpebunn.
Nissetriks:
Det som gjør pizzaen julete er pestoen med allehånde som jeg lirker inn under bretten på kantene. Dette er et triks som bør brukes i all pizzabaking, spør du meg, med variert krydder.
1 kjøpt pizzadeig
2 fedd hvitløk, finhakket
1 laurbærblad
2 ss salvieblader, hakket
2 ss tomatpure
1 boks flådde tomater
4 ss peanøttsmør
2 ss balsamicoeddik
2 ts sukker
salt, nykvernet pepper
1 stor, gul squash, i nokså tynne skiver
1 rødløk, i tynne båter
ost til gratinering
Julepesto:
6 ss vanlig basilikumpesto på glass
4 ss finhakket persille
1 ts allehånde
4 ss finhakkede/knuste hasselnøtter
1 ss ekstra olje
Bland alt sammen.
- Ha en skvett olje i en kjele på middels varme og stek hvitløk, laurbær og salvie i et minutts tid under omrøring.
- Skru opp varmen. Ha i tomatpure og fres det litt under omrøring. Ha i tomatboksen og knus tomatene grundig rundt i kjelen. Ha så i peanøttsmøret, pluss balsamicoen og sukkeret. La dette småkoke til det blir en passe tykke saus. Smak til med salt og pepper.
- Sett stekeovnen på 230 grader.
- Legg deigen ut på et stekebrett. Stryk julepesto langs kanten av pizzadeigen og brett kanten rundt.
- Fordel pizzasausen rundt på pizzaen, gjerne med baksiden av en stor skje. Legg på squash og løk. Topp med ost.
- Stek pizzaen som anvist på pakken med bunnen.