I desember kjøper vi 20 prosent flere Grandiser enn ellers i året. Det er jo ikke høytiden verdig. Så her er en kulinarisk korrekt - og supergod - adventspizza.
![vegetarpizza oppskrift](https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/dimension=512x10000:format=jpg/path/s05c763edb6851ac9/image/i70f0a4fa16cf313d/version/1543920911/vegetarpizza-oppskrift.jpg)
Vi har jo så mye annet å gjøre i førjulsstria! Når det ikke er julebord og lutefisklag, så er det jammen greit å bare kjøre inn en Grandis - og fyre opp litt kongerøkelse for å bidra til kveldskos.
Fire millioner av dem setter vi til livs i måneden før jul, og da snakker jeg om Grandiosa alene. Denne uken begynte også priskrigen, nå får du en Grandiosa som tilogmed heter «God jul» til 25 kroner.
![vegetarpizza Veggispizza oppskrift](https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/none/path/s05c763edb6851ac9/image/ib8f84495c206160d/version/1543926484/vegetarpizza-veggispizza-oppskrift.jpg)
Alternativ jul
Allerede i 2011 var det i følge produsenten Orkla 200 000 av oss som spiste Grandis på selveste julaften. Er det noen snille barn her? Ho-ho, lizm!
Tiden er med andre ord moden for å fikse en alternativ tradisjon: En veggispizza basert på squash, med peanøttsmør og min egen julepesto. Ja, du leste riktig.
Og - for ikke å lage enda mer pes før jul - denne er basert på kjøpebunn.
Nissetriks:
![](https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/dimension=512x10000:format=jpg/path/s05c763edb6851ac9/image/ida83df5dd4ef0c25/version/1543932282/image.jpg)
Det som gjør pizzaen julete er pestoen med allehånde som jeg lirker inn under bretten på kantene. Dette er et triks som bør brukes i all pizzabaking, spør du meg, med variert krydder.
1 kjøpt pizzadeig
2 fedd hvitløk, finhakket
1 laurbærblad
2 ss salvieblader, hakket
2 ss tomatpure
1 boks flådde tomater
4 ss peanøttsmør
2 ss balsamicoeddik
2 ts sukker
salt, nykvernet pepper
1 stor, gul squash, i nokså tynne skiver
1 rødløk, i tynne båter
ost til gratinering
Julepesto:
6 ss vanlig basilikumpesto på glass
4 ss finhakket persille
1 ts allehånde
4 ss finhakkede/knuste hasselnøtter
1 ss ekstra olje
Bland alt sammen.
- Ha en skvett olje i en kjele på middels varme og stek hvitløk, laurbær og salvie i et minutts tid under omrøring.
- Skru opp varmen. Ha i tomatpure og fres det litt under omrøring. Ha i tomatboksen og knus tomatene grundig rundt i kjelen. Ha så i peanøttsmøret, pluss balsamicoen og sukkeret. La dette småkoke til det blir en passe tykke saus. Smak til med salt og pepper.
- Sett stekeovnen på 230 grader.
- Legg deigen ut på et stekebrett. Stryk julepesto langs kanten av pizzadeigen og brett kanten rundt.
- Fordel pizzasausen rundt på pizzaen, gjerne med baksiden av en stor skje. Legg på squash og løk. Topp med ost.
- Stek pizzaen som anvist på pakken med bunnen.
God førsjulstid!
![vegetarpizza oppskrift](https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/dimension=512x10000:format=jpg/path/s05c763edb6851ac9/image/i73dddbe1e30eec64/version/1543934262/vegetarpizza-oppskrift.jpg)