Til orientering: Norsk mat ER best

Ny undersøkelse viser dalende tillit til at norsk kjøtt og egg er tryggere enn utenlandsk. 

Da spør jeg: Tror du at vi kan spise dette i andre europeiske land?

trygg norsk mat tartar

Rått kjøtt med rå eggeplomme? Nei, hadde en restaurant nede på kontinentet servert dette ville det lokale mattilsynet kommet med sirener og sure miner. Det er mange år siden EU advarte mot å servere rå eggeplomme.

Tro og tvil

Hold fast på troen. Nei, forresten, tro kan vi gjøre i kirken: Vit at det er grundig dokumentert at norsk mat er vesentlig tryggere enn utenlandsk, både når det gjelder bakterier og bruk av antibiotika.

 

Den ferske undersøkelsen der vi forbrukere nå oppgir at vi har dalende tillit til norsk kjøtt og norske egg førte til krisestemning i landbrukskretser rett før helgen: 

Tallenes tale, presentert av Animalia, viser at flere nå ser ut til å tro at utenlandsk mat er «like trygt». 

 

  • For kjøtt er andelen som mener norsk er best sunket fra 79 til 61 prosent. 
  • For egg er det nå slik at 20 prosent tror utenlandske egg er like trygge, en oppgang på 10 prosent.
  • Så mange som 16 prosent svarer at de har fått redusert tillit til den norske kjøttbransjen det siste året.

Europeisk eggskandale

Her trengs det folkeopplysning: Før det første så selges ikke egg fra utlandet i Norge. Vi har faktisk et betydelig overskudd av norske egg på lager. Men det importeres eggepulver til bruk i matindustrien.

I fjor opplevde resten av Europa en gedigen eggskandale. Med utgangspunkt i Nederland og Belgia ble millioner av egg inneholdende et giftig insektmiddel eksportert til 34 land. Til Norge kom slike egg i form av eggeplommepulver brukt i Iduns dressinger. Disse måtte trekkes fra markedet umiddelbart.

 

I andre land er salmonella et stort problem. Men i Norge har vi faktisk noe som heter Salmonella-garanti. Sant! Garantien kommer fra selveste Regjeringen, og blir fulgt opp av Mattilsynet.

 

Lite antibiotika, lite sprøyting

På menyen av gode grunner til at norske råvarer fortjener å være førstevalg er også dette: Vi bruker forsvinnende lite antibiotika i kjøttproduksjonen, og svært lite sprøytemidler i planteproduksjonen. Dyrevelferden er bra og miljøet blir tatt hensyn til. Dette sammenliknet med landene vi importerer fra. 

 

Jeg har selv besøkt nok bønder, også i utlandet, til å kunne skrive under på at det gjennomgående står veldig godt til på norske gårder. Når det gjelder grønnsaker er det ikke bare beskjeden bruk av plantevernmidler som løfter de norske. Her i landet er også selve vannkvaliteten så bra at det gir bedre frukt og grønt.

Men det er ikke bare idyll: 

 

Da Mattilsynet tidligere i år gjenomførte en rekke kontroller av svinebønder i Rogaland var resultatet nedslående. Det kom tydelig fram at dyrevelferden hos mange ikke var som den skulle.

 

Oppslagene om dette er nok bakgrunnen for at flere nå har mindre tillit til kjøttet vårt. Det er gledelig at interessen for dyrevelferd øker, det har jeg selv bidratt til, og rapporten om griseholdet glemmes ikke lett. 

 

Når Mattilsynet bruker uttrykket "ikke god nok dyrevelferd" så er den i praksis mye dårligere en moderne forbrukere kan godta.

 

Et lyspunkt er det likevel at bransjen nå går i gang med et omfattende løft for for grisenes ve og vel. Folks vilje til å kjøpe litt dyrere kjøtt for å bedre velferden ser også ut til å stige.

 

Når det gjelder trygg mat er det også verd å merke seg at mens andre land sliter med den antibiotikaresistente sykdommen MRSA, er den fraværende her hjemme.

Flere nyter Norge

Det finnes mer gledelige tall når det gjelder vårt forhold til norske råvarer også. En undersøkelse stiftelsen Matmerk er klar for å publisere nå viser at stadig flere av oss alltid velger norsk når det er mulig. Her går tallene opp fra 54 prosent til 59 prosent. Ni av ti kjenner til merket Nyt Norge.

 

Så la oss fortsette å tenke globalt og handle lokalt, som det heter. Altså heie på norske bønder når vi kjøper mat og for eksempel kan kose oss med biff tartar. Det er egentlig helt rått.

Typisk norsk, typisk snadder

De gir oss mat. Og klær. De er ulldottene som har vært med på å bygge landet vårt. Dessuten har de gjort oss verdensberømte.

 

Trykk på bildet og les min kjærlighetserklæring til sauene.