65 millioner liter i året. Så mye slurper vi i oss av denne.

Bli med meg og ta suppeskjeen i en annen hånd - for én gangs skyld, bare!

tomatsuppe oppskrift toro

I snart 60 år har vi skvalpet en liter vann i pulveret og rørt om. I flere generasjoner har posen bestemt hva vi oppfatter som en velsmakende tomatsuppe. Du elsket den i barnehagen. Du lager den fremdeles. 

Nostalgi!

Jeg bøyer meg i pulverstøvet. Det er virkelig en utrolig bragd for et varemerke. Og jeg koker pulveret en gang i blant selv også - for nostalgiens skyld!

 

Det er ikke fordi vi forbrukere er dumme. Ikke bare fordi vi er late. Det er fordi vi elsker den vante smaken. Vi er lykkelige. Hjernevasket. Ganevasket. Nord-koreanere. Helt siden 1946, da den første posen ble sendt ut fra Rieber & Søn i Bergen.

 

Toro sier det selv, på sine nettsider i dag: Produktet «har definert hvordan en tomatsuppe skal smake i Norge».

Pulverheksa!

tomatsuppe oppskrift toro

Alle vi foreldre som har fått et anfall av anstendighet og laget suppe med ordentlige tomater vet dette: Barna synes det smaker dritt. Og det synes vi foreldre også, innerst inne. Den smaker ikke som Toros.

 

Helt til nå!

 

Her er min siste variant, utspekulert utvidet med bønner og linser. Altså en mye mer moderne og like ernæringsmessig som matpolitisk korrekt supersuppe:

Tomatsuppe med bønner og linser

Og fisk!

tomatsuppe oppskrift toro

Denne er så kjapp å lage. Bønner og linser kan kjøpes ferdig kokte. På en travel dag foretrekker jeg de små kartongene fra Go Green, som finnes på Meny o.l.

 

Her har jeg i tillegg stekt et lekkert torskestykke på skinnet, for at det skal bli en skikkelig mettende middag. Men det kan jo droppes. Bønnene og linsene gir rikelig med næring!

 

Vi kliner til og flår tomatene. Det betyr at vi tar av skinnet, som under koking ellers bare vil krølle seg og bli uappetittelig.

 

8 modne tomater

100 g grønne linser, ferdig kokte

100 g røde linser, ferdig kokte

200 g store hvite bønner

4 dl kyllingkraft, som kan kjøpes, eller grønnsakskraft om du heller vil ha en veggis-suppe

1 ts tørket timian

litt frisk timian

salt, pepper

 

  • Skjær et lite kryss i tomatskinnet på «toppen» av tomatene. Ha tomatene i kokende vann noen sekunder, flå av skinnet og grovhakk dem. 
  • Ha dem i en kjele med kraft, kok opp og la dem småkoke i rundt ti minutter. 
  • Ha i det andre og la det varmes fem minutter. Smak til med salt og pepper.

Foredrag eller møteledelse?

foredrag mat miljø bærekraft

Yngve Ekern er et kjent navn der mat og miljø diskuteres. Vil du ha en foredragsholder, konferansier eller debattleder, stilller jeg med deltagelse som er både morsom og innsiktsfull.

 

Kontakt meg på yngve@yngveekern.no

eller på telefon 98203265