Det er så lett! Den som lager både surkål og rødkål nå kan jo også gi bort små glass til venner! Gode og spiselige gaver er så-å-å 2025...
Det er er på høy tid med julekos og tradisjonsmat, siden vi nå kan samles igjen på "normal" måte. Det er mange som har julestjerner i vinduet allerede, og bak det vinduet bør det jammen være deilig, norsk kål på kok!
Er du blant oss som savner følelsen av god og gammeldags høytid? Da bidrar den herlige lukten av syrlig kål til stemningen
Vi kan godt knives litt om det skal være animalsk fett i den finskårede kålen. Men om tallerkenen ellers ikke er vegetarisk, er det helt overlegent å blande inn ribbefett i surkålen og andefett i rødkålen, mener nå jeg og andre med la-a-ang erfaring. Butikker med godt utvalg har begge typer fett til salgs nå.
Vi kan, vi vil:
Du er ikke alene om du lager din egen kål. Vi er mange - men kan godt bli enda flere!
- I en undersøkelse om våre matvaner i juletiden sier rundt 80 prosent av oss at vi spiser surkål i julen. 30 prosent lager den selv.
- Kanskje ikke helt hysterisk imponerende. Men det går da framover. For i 2017 var det bare 25 prosent av surkålspiserne som kokkelerte med egen kål på kjøkkenet.
Kok og kål
Så flaks, da, at det er like enkelt å koke sin egen kål som å mose sin egen kålrotstappe. Faktisk er det enda kjappere og enda mindre styr: Det skal bare koke opp og smakssettes med litt eddik og krydder.
Ekspert-tipset når det gjelder å balansere smaken i en surkål er lett å huske, og lar seg overføre til andre retter der litt syre og sukker og salt skal balanseres:
Det kan fort gå surr i smaksløkene om du blander alt på måfå. Det sikreste er å begynne med å få kålen påsse salt. Så balanserer vi med riktig mengde sukker - og helt mot slutten skal den perfeksjoneres med syre, altså eddik.
Her er den aller beste måten å skape surkål på, uten eget kjøpe-fett, også kalt ister, men sånn at du får litt førjul-snack på kjøpet:
En ribbesnabb i gryta!
Det blir en turbo på humøret om det vanker en liten gevinst i form av ribbegnafsing til slutt, når den herlige kålen også kan prøvesmakes litt, men bare bittelitt!
Og er du som meg, som i tråd med tradisjon inviterer et par venner på kålkoking kombinert med en test av årets juleøl, så gjelder det ikke å prøvesmake så mange skummende varianter før dette med krydring er på stell:)
Handlelisten er ikke lang, men midt i alt det andre julestyret er det greit å ha en lapp.
Til surkål trenger du:
- Hodekål (avhengig av hvor mye du er klar for å stelle i stand)
- Grønne epler (kan sløyfes, men veldig mange liker å blande inn det)
- Karve (ikke å forveksle med fx jeera, om du er i såkalt innvandrerbutikk!)
- Hvitvinseddik (eller vanlig hvit eddik, som heter Husholdningseddik)
- Ribbe (eller ribbefett, som du får kjøpt i butikker der de steker sin egen ribbe, som Meny)
- Sukker, salt og pepper regner jeg med at all slags folk har fra før…
Til rødkål trenger du:
- Rødkål (etter behov)
- Grønne epler (som igjen kan sløyfes, men særlig i rødkål hører det med til tradisjonen)
- Litt allehånde (malt, selfølgelig, det er skikkelig godt)
- Rødvinseddik (eller som til surkålen, vanlig Husholdningseddik)
- En skvett solbærsirup (passer veldig bra, og står du med et glass rødvin ved komfyren, så slump oppi litt av den også)
- Og andefett, som heldigvis finnes i små begre, fra fx Holte eller Gårdsand hos fx Meny)
Så til oppskriftene!
Trykk på bildet for å få skikkelig oppskrift som passer til tipsene tidligere her. Du kommer til å bli så fornøyd!



