Det ekle er ofte det beste

Våren går fort, så nå gjelder det å satse på slow-food! 

 

Vi med fininnstilte følehorn vet hva som får fart på forsommerens fester. Vi vet hva som er en gøyal forrett, som gir gjester noe å snakke om - og som faktisk er superenkel boksmat.

Med snegler er det i hus!

 

Bånn appetitt?

Du som ha-a-ater snegler må tenke nytt, ikke på gusjebrunne monstergugger som gjør  hagekosen til et helvete. 

 

Kanskje vi skal gjenta suksessen med kongekrabben? Den var i en upopulær innvandrer fra det russiske nord, som kravlet seg nedover kysten vår og adela for alt liv under vann. Før de ble en delikatesse alle digger, og som vi gjerne betaler dyrt for. If you can´t beat them - just eat them? 

 

Neida. Ikke spy. Nå skal vi heller snakke om vinberg-snegler. Som på fra-a-ansk!

Her får du hurtigmaten

Du finner dem i hyllene hos butikker med godt utvalg, type Meny og sånne. Rull handlevognen litt utenfor allfarvei, i skyggelandet et sted vil du finne små bokser stablet som høyblokker - og rene sneglehus ser du rett i nabolaget.

 

Da er det bare å lage eller kjøpe hvitløkssmør med persille, lizzm…

 

Men. Nei. Nå skal vi ikke gjøre som hippie-gæmlisene gjorde, bade dem i hvitløkssmør og bælme Polets rødvin.

 

I 2018 er vi kommet lenger enn at vi spiser husdyr med fjøset på. Vi dropper husene og gjør heller sneglene moderne, lar dem krype inn på vårens gjester som det hippeste de har sett og smakt.

 

Slik gjør du det:

Her er tre herligheter jeg gjennom noen år har eksperimentert meg frem til. Ingen av dem er vanskelige å få til!

 


Med chevre i butterdeig

Denne kan berikes med en enkel kaviarsaus, rømme og kaviar, smakt til med litt salt og pepper.

1 boks snegler 

2 plater butterdeig, opptint 

et stykke chèvre, eller annen hvit, halvmyk geitost 

litt pesto

egg til pensling 

salt, pepper

 

  • Tørk av sneglene med kjøkkenpapir, klem ut fukt og stek dem raskt med litt finhakket sjalottløk og hvitløk, pluss et dryss salt. Skvett så på litt rødvin og la væsken koke inn i sneglene - så er de med på alle slags leker.
  • Kjevle ut butterdeigsplatene til de er minst dobbelt så store. Stikk ut passende store rundinger, halvparten av dem skal ha et stort hull i midten, slik at de kan legges som en kant oppå de andre. Pensle rundingene med vispet egg. Legg kant-sirklene oppå og gi dem også et strøk egg. Legg på snegler og smuldre litt ost oppå. Drypp litt pesto på toppen. Ha på salt og pepper. 
  • Legg dem på bakepapir og stek dem i ovn på 225 grader i 12-14 minutter, til de har hevet seg rundt sneglene og er blitt gylne.
  • Visp sammen rømme og kaviar, smak til med salt og pepper.

 


Tempura-friterte

Boksene med franske snegler er ofte flankert av poser med gratineringskrydder som godt kan bli saus, men litt frisk persille i tillegg er best.  Men for alle del - lag gjerne ditt eget kryddersmør!          

 

1 boks snegler

1 pose tempuramiks

1 pose sneglekrydder

smør

persille

 

  • Åpne boksen og tørk sneglene godt med kjøkkenpapir. Press ut mest mulig væske. Tre dem på spyd.
  • Rør tempuramiksen ut i vann etter angivelse på pakken. Dypp spydene i røren.
  • Varm opp nøytral olje i en vid kjele eller panne. Friter spydene til de er pent gyldne.
  • Rør ut krydderet i smeltet smør, blant inn hakket persille.

 


Med sopp, i kopp!

Klassiker! Her servert i espressokopper og med lange loffkrutonger til å dyppe i det deilige smøret. Og denne gang kjøper vi kryddersmøret, gjør vi ikke?

1 boks snegler, forberedt som beskrevet over her

6 ss hakket champignon eller portobellosopp

rikelig kryddersmør

2 skiver tørr formloff 

Skjær loffskivene i staver og stek dem sprø i en panne.

Fordel en del kryddersmør i koppene, legg i sopp og snegler, og ha resten av smøret på toppen. 

Gratiner i ovn på 200 grader til smøret er smeltet.

 



Mer fra gamle dager? Leirgryta!