Slik serverer du luksus-fuglen latterlig billig

10 000 kroner kiloen for rype? Haha - nei, vi er smartere enn jegerne, vi som fanger dem i frysedisken!

rype jakt oppskrift frossen

Det er viltsesong, og dette er bare he-e-elt vilt: 

 

Her lærer du å imponere med helstekt rype. Én per person. Ikke det billigste du kan servere, men det er likevel ingen grunn til å få "harahjerte" av prisen. Følg med! 

Pris-jakten

Se regnestykkene som vil gjøre deg enda mer ivrig på å løpe i butikken:

  • Registrerte aktive rypejegere i fjor: 45 210 personer (3 360 kvinner!)
  • Rapportert antall ryper felt: 167 000

Dette er fra Statistisk sentralbyrå. Folk med våpen i hendene må nemlig rapportere nøyaktig om hva de driver med.

 

Så litt grovregning: La oss pønske ut hvor mange kroner hver jeger bruker på eventyret, med reise, fridager, opphold, jägermeister og litt nytt jaktutstyr (jegere elsker jo å kjøpe dyre ting de bare mååå ha - men her har jeg dog ikke lagt inn hva den stakkars hjemmeværende ektefellen koster på seg av utskeielser i jegerens fravær)…  

Sedler med vinger og fjær

  • 6000 blanke kroner er nok ikke langt fra riktig.
  • Til sammen blar jegerne da opp 270 millioner kroner for moroa. 
  • Fordelt på de nedskutte fuglene blir det godt over 1500 kroner per rype.

Skal vi regne på kiloprisen også? Au! Dette gjør nok vondt for flere enn de 150 tusen som sprer blyhagl i li og fjell.

 

En gjennomsnittlig rype, ribbet og gryteklar, veier i underkant av 600 gram. Litt generøst kan vi da si at på skroget finner vi 100 gram bryst-kjøtt og 50 gram lår-kjøtt. 150 gram nam-nam.

  • Kiloprisen blir da 10 000 kroner.

Snakk om å skyte seg i foten, sier jeg! Matematikk hører av gode grunner ikke med i jegerprøven, for da hadde nok mange lagt vekk hagla og heller trukket bankkortet i butikken. 

 

For se hva jeg fikk i siktet på Meny nå:

Pang-tilbud

rype pris jakt oppskrift frossen rypebryst

Britisk rype, skutt av herrer i tweed-jakker. Uten Nyt Norge-merket, uten gode minner om kameratskap og dårlige vitser på tur i fjellet, men likevel!

rype jakt frossen oppskrift pris
  • Såvidt over 500 kroner kiloen for renskåret bryst! Halvkilo-pakken er nok til å imponere fire gjester, uten å gjøre stort annet enn å flippe filetene i pannen, pluss ha på litt fløte og brunost.

Men her slår vi til med flyvende snadder i helstekt utgave, siden 159 kroner uansett er en prislapp på Ryanair-nivå!

Helstekt rype med blomkålpuré

Helstekt har de små kroppene godt av et lag bacon, det hindrer brystene i å tørrstekes før lårene er ferdige.

rype jakt oppskrift frossen

4 gryteklare ryper

8 skiver bacon

en liten skvett rødvin

1 sjalottløk

1 liten blomkål

ca. 2 dl fløte

salt, pepper

salat etter ønske

 

  • Ha litt salt og pepper på rypene. Bind to baconskiver rundt hver og fest med stikkere. Varm litt stekeolje i en jerngryte eller en panne på litt over middels varme. Stek pip-pip´ene pent brune rundt det hele.
  • Ha en rødvinsskvett i gryten, legg på lokk og sett i forhåndsvarmet ovn på 180 grader i rundt et kvarter. Har du brunet rypene i panne kan du legg dem i ildfast form med folie over.
  • Finhakk sjalotten. Ha en liten skvett olje i en tykkbunnet kjele på litt under middels varme og stek løken under omrøring. Den skal bli myk, men ikke brunes. Del blomkålen i små buketter og ha dem i kjelen. Skru opp varmen noe, hell over fløten og la det koke til blomkålen er mør. Fisk ut bukettene og kjør til mos med stavmikser. Spe med den innkokte fløten til du har en fin mos. Smak til med salt og pepper. (Vend gjerne inn litt finhakket svart oliven, det gjør seg forbløffende godt til rype.) 

 

Server med en høstlig salat, gjerne som her med stekte kantareller, ristede hasselnøtter og honningglaserte minigulrøtter.

 


Schterke plommer!


Den gode, gamle høstgryta!

Write a comment

Comments: 0