Rist deg løs!

Når vi legger en skive i brødristeren får vi anelsen av at også vi kan toastes. At vi i vår krokryggede koronatristesse snart skal stå foran gyldne tider igjen.

toast brødrister oppskrift

I brødristeren - i dens rødglødende indre, i selve Lyset!  – forvandles til og med den nedrigste, industriproduserte loffemasse til duftende og knasende toast.

 

Det ristede brødet er perfekt. Uten det, hvordan skulle vi ellers kunne svelge en svær spiseskje med smør midt under frokosten, uten at det vekket avsky rundt bordet? Smeltet diskret ned i en varm toast er det ingen som reagerer.

toast brødrister oppskrift

På 1950-tallet kostet en brødrister rundt 200 kroner, i datidens verdi. Denne utsøkte retro-risteren på bildet over må vi ut med 2000-lappen for nå. Men pytt! (Det koster vel omtrent det samme for 2 timer i terapi…)

 

I en tid der vi vet prisen på alt, men ikke alltid kjenner de egentlige verdier, kan vi også røske til oss en rister til denne summen, om det er en trøst (Her har nok noen i en annen verdensdel fått veldig dårlig betalt):

La oss uansett åpne øynene for skjønnheten i varmestrålenes virkning på vårt daglige liv, slik den tyske kunstneren Arne Felix Magold har gjort her, utelukkende med bruk av toast som har fått ulik tid i risteren:

toast brødrister oppskrift

Det var ikke før i begynnelsen av forrige århundre morgenstundens elektriske hjelpeapparat åpenbarte seg. Altså lenge etter at appelsinmarmeladen sto på bordet.

 

Da den første brødristeren kom på markedet i 1909, var den en sensasjon. Den toastet én side om gangen, så man måtte snu loffen i tide. Og når blingsen var pent brun, dro man ut støpselet. Det var altså rom for forbedring. 

«Perfekt toast every time! Without turning! Without burning!» lød reklameslagordet i Amerika da den helautomatiske brødristeren ble presentert i 1919, konstruert i Minnesota av Charles Strite, en ingeniør som var gått grundig lei av brent toast. Med Strites patenterte maskin kom toasten poppende opp av seg selv!

 

Siden har brødristeren gått en nesten rystende lang vei, fra denne...

 

tast brødrister oppskrift

... til denne.

toast brødrister oppskrift

Like etter første verdenskrig kastet ikke amerikanske husmødre forklærne i været med det samme. Mange var skeptiske til en kjøkkenmaskin med bare én funksjon.

 

Men etter et tiår med fristende avisannonser - mange myntet på husholdningenes herrer! - fløy brødristerne som på englevinger ut av butikkene. Bare i 1930 - det første av de harde 30-årene - ble det ifølge New York Times solgt hele 1 200 000 brødristere i USA. 

Etter oppfinnelsen av pop up-brødristeren ble det umiddelbart - neppe tilfeldig - première for klodens første ferdig oppskårede loff.

 

Og det brødet ble ikke uten grunn døpt Wonder Bread. Fra dette produktet stammer faktisk det amerikanske munnhellet av en hyldest "the greatest thing since sliced bread".

 

Kjære venner, vi avslutter her med et litt mer hjemlig inspirert kunststykke, men skal såvisst ikke skrike over oss av korona-angst. Vi utbringer heller en skål altså en toast, for det ristede brødet!


Rejks are good!

En av mine toaster som er kjempepopulær blant venner. Noen reker, små terninger av rå laks, creme fraiche og vårløk er alt som skal på brødet for å bringe jubel. Trykk på bildet og se selv!


Digitalt foredrag / møteledelse?

Kunnskap og inspirasjon - det skal vi jammen dele, selv om det nå foregår på nettsendinger og webinarer! Har du behov for innsiktsfulle bidrag om maten vår, miljø og landbruk, så kontakt meg gjerne:)

 

yngveekern@gmail.com / tlf. 982 03 265