Samisk gryte: Rein nytelse

Sånn kan man kose seg om vinteren! Ikke dumt å ha noe sånt gående på basecamp mens andre går på ski…

reinsdyr reinkjøtt oppskrift

Og like god lagd hjemme på komfyren, da. Reinkjøttet bør du bestille hos en slakter, men vanlige ferskvaredisker med oppegående betjening fikser det også.

 

Skulle du slite med å få tak i dyret, så anbefaler jeg å ta direkte kontakt med Stensaas reinsdyrslakteri ved Røros, som også leverer i Oslo-området fremover…

 

På bildet over serverer jeg gryte i skogen hjemme på Nesodden, med kjøtt og bein fra nettopp dette slakteriet.

Reingryte til 10

Dette er helt genialt, og i dobbel forstand i tråd med samisk skikk. Jeg henger noen møre filetstykker i tråder knyttet på en kjepp, for selve gryta trenger god tid - så da er det supert å løfte opp filetene og snavse litt underveis i kosen.

 

Her bruker vi bogkjøtt, som må kokes lenge for ikke å bli seigt. Kjøtt med bein bør bestilles i god tid, noen slaktere kan også ha bein separat. Knyt på noen margbein også, for kokes de for lenge forsvinner all margen ut i gryta.  Den som vil suge i seg margen rett fra beinpipene gjør som meg.

 

Og, ja - her er jeg for en gangs skyld gjerrig med grønnsakene. For det er buljongen, selve smaken av det koktes kraft, som skal nytes.

 

Oppskriften fortsetter etter dette bildet, der jeg samler inn rein for sjekk og slakt hos reindriftsamer i Røros-traktene.

reinsdyr reinkjøtt oppskrift
Foto: Peter Nagy

1 reinsdyrbog på rundt tre kilo

indrefilet

margbein

1 løk

1 gulrot

masse salt

litt pepper

poteter

 

  • Skjær bogen i passende biter og ha dem i en svær kjele, gjerne sammen med noen av margbeina. Hell på kaldt vann til det står godt over kjøttet. Kok langsomt opp og la det simre til masse grums flyter opp. Skum av, bruk en sleiv til å fjerne alt skummet. Legg i løken og gulroten, ha i salt og pepper. La det trekke i til sammen halvannen til to timer, til kjøttet er helt mørt.
  • Omtrent midtveis tar vi en smak av filetene, gjerne påplusset margbein. Bind bitene i hyssing og la dem få rundt ti minutter i buljongen. Fest gjerne navnelapper i enden av hyssingen og la gjestene passe sine egne lappesaker. 
  • Skrell og skjær potetene i terninger som has i mot slutten av koketiden.

Mer kok!

Her er det fjærkre jeg lister mest mulig smak ut av. Å koke kraft er noe av det mest bærekraftige vi kan gjøre når vi først nyter kjøtt. Trykk på bildet for å se hvordan du gjør det enkelt og greit.