Dillpop med reker - den nye spesialiteten

popcorn oppskrift dill
 • Det var på en hytte ved Arendal jeg fikk mitt livs opplevelse av hva lokalmat kan være. Retten har tradisjoner omtrent 20 timer tlibake i tid, og du vil ikke tro det før du har opplevd den.
 • På en hytteterasse rett på svaberget fikk jeg smake det beste popcornet i verden, en spesialitet som snart vil gå under det verdenberømte navnet Dillpop fra Tromøya (Beskyttet betegnelse!)
 • Gourmeter i alle verdenshjørner vil bøye seg i ydmyk respekt. At det faktisk var jeg som skapte retten, skal jeg ikke briske meg nevneverdig med. La meg bare be om jeg at heretter skal omtales som Yngve - the King of Pop.

Smaken av reker og dill er jo kjent, en klassiker.  Her høynes kombinasjonen med popens tekstur og tyggeopplevelse.

Her skjedde underet

Og der ute er hele verden åpen for det nye...

Den veldig lokale spesialiteten, skapt bare fem meter fra soverommet på hytta jeg gjester akkurat nå, består riktignok av maiskjerner fra Sør-Amerika. Men dillen har vokst seg dallete og duftende rett borti høgget.

 

Og altså: Prøv den sammen med heilnorske reker! Har du smakt det en gang, vil kombinasjonen for alltid bli som selve smaken av norsk sommer, på linje med jordbær og blomsterhonning.

 

Selvsagt skal jeg lære bort hvordan man lager dillpop. Tilberedningen er veldig enkel og underholdende. Men først, litt historie, slik seg hør og bør når det er snakk om lokalmat:

Gullkorn fra Gud

 • Da brødrene Lumière endelig inviterte til verdens første kinoforestilling i 1895, hadde vi mennesker allerede spist popcorn i tusener av år uten annen underholdning enn å se på selve poppingen. 
 • Da Cortez kom til Mexico, hadde aztekerne poppet maiskorn i 7000 år; de var i gang med eksplosivene allerede 3000 år før kineserne oppfant kruttet. (Men det var altså ikke nok til å skremme conquistadorene.)
 • Det gamle urfolket trodde at en rekke ånder holdt til inne i maiskjernene, og at de poppet ut når kornene ble varmet. (Du vil selv bli tilbøyelig til å være enig, når du først får smakt dillpop!)

Pophistorie

 • Egentlig er maiskornet enda eldre. Arkeologer har gravd opp 80 000 år gamle korn under Mexico City, og i Peru er det funnet forhistoriske korn så vel bevart at de fremdeles kunne poppes.
 • Det var først mot slutten av 1800-tallet popcorn virkelig ble populært blant amerikanerne. Da dukket de første popcorn-vognene opp på arrangementer og steder der folk samlet seg, og selv under krig og depresjon var dette en forretning som lønte seg. Under annen verdenskrig, da sukkertøy var mangelvare i USA, tredoblet popcorn-konsumet seg.
 • På 1950-tallet sank imidlertid salget av popcorn for en periode. Da kom nemlig TV-en, og besøkstallet på kinoene gikk ned. (Men de gigantiske popcorn-kartongene som nå lempes ut på norske kinoer tyder på at det skyller en retro-bølge over hele verden!)

Om ditt nye sommersnacks har jeg bare en ting å tillegge:

Det er helt corny!

Og du trenger altså tre ingredienser:


Slik gjør du det

200 g upoppet popcorn

1 potte dill

1 dl stekeolje

litt salt

 

 • Finhakk mesteparten av dillen og og pisk det sammen med olje. Grovhakk resten og legg til side.
 • Ha oljen i en solid kjele på nokså sterkt varme. Legg i et par tre korn, og i det de får antydning til å ville påppe så hiver du i alle cornene.
 • Smell på et lokk og rist på kjelen. Når mesteparten er poppet kaster du i resten av dillen. 
 • Avkjøl noe og ha på litt salt.