Den beste oljen har sesong NÅ!

Dette visste du kanskje ikke: De virkelig gode olivenoljene bør du skaffe deg nå på nyåret. Se her om den ekte smaken - i en vrimmel av jukseoljer.

olivenolje tips oppskrift

Ekstra jomfru - eller bare litt gravid? Det er spørsmålet når det gjelder toppolje som kalles extra virgin.

«Åh, en ufiltrert og pur ung deilighet, grønn og yppig pepret. Fram med brødet!» Slik kan jeg lire av meg når jeg mottar en ekte og sylfersk olivenolje fra nettbutikk.

 

«Næh, bare gammelt ræl,» tenker jeg altfor ofte når jeg speider etter en virkelig god jomfruolje i vanlige butikker. Svært mange av dem som selges som «extra virgin» er det vi kan kalle middelaldrende middelmådigheter.

 

Enten er du jomfru, eller så er du ikke. Og det finnes faktisk regler som må tilfredsstilles om en olivenolje kan selges som denne beste kategorien. Flere avsløringer i media de siste årene av vist at mange «jomfruoljer» ikke lever opp til kravene, jukset florerer - men vi forbrukere kan velge med vett!

Dette er kravene

olivenolje tips oppskrift
  • Det skal være en kaldpresset jomfruolje, som betyr at den er laget av den første pressingen. (Helst presset maks 24 timer etter høsting.)
  • Den skal være merket med hvilke oliventyper som er benyttet, pluss navnet og adressen til produsenten. 
  • Den skal være merket med produksjonsår og fastslå at olivenene er høstet manuelt.
  • I tillegg krever jeg at flasken er av farget glass, absolutt ikke plast, og aller helst metall. Og jeg blir glad om merkingen sier noe om syren i oljen, særlig om den er fx < 0,2.
  • Prisen kan godt være stiv, drøyt 300 kroner for en halv liter høykvalitet skremmer meg ikke. 

Kjenn din olje

olivenolje tips oppskrift
  • Det finnes en lang rekke artige smaksvariasjoner. En toppolje av umodne frantoio-oliven i Toscana smaker eksempelvis helt forskjellig fra en tilsvarende kvalitetsolje laget av hojiblanca-oliven i Andalucia.
  • Det finnes flere kvalitetskategorier av olivenolje, vurdert ut fra produksjonsmetode, smak, fettsyresammensetning og innhold av frie fettsyrer.
  • Skalaen går fra jomfruolje, som er ren juice fra første pressing, via raffinert olje, altså jomfruolje som på grunn av kvalitetsdefekter må raffineres på ulike måter, til vanlig olivenolje, som er en blanding av ulike oljer. 

Kjøp din olje

olivenolje tips oppskrift
  • Glem kjedebutikkene, med unntak av Jacob´s i Oslo og enkelte meny-butikker. Gå till en spesialbutikk eller en delikatessebutikk. De fjongeste grønnsaksbutikkene har også gode oljer. De beste stedene kan du prøvesmake oljer før du bestemmer deg for handel.
  • Men vil du ha en virkelig god olje, så må du på nettet. Der finnes også norske entusiaster, små hobbybedrifter drevet av folk med sterke drifter.
  • Sjekk aller helst inn hos min norske favoritt på nett: barcho.com

Nyt din olje

olivenolje tips oppskrift
  • Om du vansmekter i kohorten din, eller om du er heldig og kan tillate deg fem gjester, mitt råd er uansett: Hold en høytidelig test av nyinnkjøpt vare!  For folk som ikke smakt en virkelig god olje før, blir opplevelsen et sjokk.  
  • Ha oljen - gjerne flere typer! - i en skål, dypp brødet i oljen og dryss på litt salt.
  • De beste oljene brukes ikke som ingrediens i vinaigrette, men nærmest som krydder på allerede tilberedt mat som ikke er for smakssterk i seg selv, for eksempel salater. Eller rett på fisk, kjøtt og grønnsaker.  De nest beste egner seg på for eksempel spaghetti. 
  • Vi steker ikke mat i de fine oljene, ved oppvarming forsvinner gode smaksstoffene.
  • Dessuten: Det er en misforståelse at man ikke skal oppbevare de beste oljene i kjøleskap. Perfekt temperatur er såvidt over 10 grader. Det kjøleskap er så fint, så, men da må flasken tas ut i riktig tid før bruk.


Smaken av sommer-lykke!

Sommerens norske honninger lever ennå. Gå i en delikatessebutik eller en lokal økosjappe og kjøp et par som du kan gjøre vintertid og det restriktive livet lysere med! Trykk på bildet for å få overraskende kunnskap:


Digital inspirasjon?

Kunnskap og inspirasjon - det skal vi jammen dele, selv om det nå foregår på nettsendinger og webinarer! Har du behov for innsiktsfulle innlegg om maten vår, så kontakt meg gjerne:)

yngveekern@gmail.com / tlf. 982 03 265