Salmonella: Derfor er vi trygge

Rett før helgen spiste jeg tysk bacon i en blindtest for TV2. Samme dag ble dette baconet bannlyst etter funn av salmonella. Fytti grisen. Og takk for den norske maten.

salmonella norsk mat

Jeg fryktet magetrøbbel av diabolske dimensjoner, men det virker som det gikk bra. Pjuh! Uansett blir jeg glad av å minnes på hvor heldige vi er her i landet: Norsk kjøtt og norske egg er nemlig garantert fri for salmonella.

 

Når det gjelder å avstå fra innkjøp av importert mat, og da særlig kjøtt fra Tyskland, må jeg innrømme at jeg er litt… ja, at jeg vil ha litt ordnung.  Årsaken til det er tydelig klasket på bordet nå. 

 

Først ble det avslørt salmonella i importert tysk storfekjøtt, og fredag ble det funnet samme bakteriedritt i et parti tysk svinekjøtt. Baconet det er snakk om inngikk i en smakstest jeg var dommer i, men det var visstnok ikke av samme parti som det befengte baconet det slås alarm om.

 

Et titalls personer er nå innlagt på sykehus etter å ha spist tysk kjøtt.

 

Vi andre kan jammen sende en takk til norske bønder - det er faktisk typisk norsk at vi her i landet uten frykt kan spise retter som ellers i Europa regnes som smittebomber. Stjerneeksempelet er biff tartar, med både rått kjøtt og rått egg. (Og min oppskrift ser du lenger ned her!)

Garantert norsk, garantert bra

salmonella norsk mat

Forutsetningen for at vi kan være trygge er altså at råvarene er norske.

 

  • Det visste du kanskje ikke, at vi i Norge har en egen og offisiell Salmonella-garanti? Det er helt rått, for å si det sånn. Garantien for salmonellafri mat er ustedt av Regjeringen og følges opp av Mattilsynet.
  • På toppen kommer norske bønders omfattende egen-kontroll, gjennom det som heter Kvalitetssystem for landbruk, KSL. Dette systemet, som så å si alle norske bønder mer med i, sikrer og dokumenterer at maten vår lages etter vedtatte forskrifter - og at den med denne nitidige kontrollen gjør seg fortjent til hedersmerket Nyt Norge. 
  • I Tyskland, og andre EU-land, bruker de vanvittige mengder med antibiotika i fôret til dyr. Kampen mot salmonella-infeksjoner er nærmest gitt opp, og resistens er et stort problem for folk. 

Det er ikke rart at stadig flere forbrukere reagerer på at maten vi legger i handlekurven ofte er dårlig merket med opprinnelse. Vi vet at våre valg betyr noe for den trygge norske matproduksjonen.

 

Så det er meg en utsøkt glede å inspirere alle råtasser til å lage denne gule og kule påskematen:

Rått & godt

salmonella norsk mat
  • De hippeste kverner sitt eget storfekjøtt, men nykvernet karbonadedeig fra butikken går så fint, atte.
  • Beregn opp mot 100 gram kjøtt per person.
  • Det er best å servere eggeplommer i skall oppå kjøttet, slik at hver og en kan helle det på etter litt pepring.
  • Hakket løk, sylteagurk og rødbet er standard tilbehør. Jeg elsker også kapers og finrevet pepperrot til.
  • Husk og trykk kjøttdeigen jevnt over loffskivene (formloff, ja!) og ned langs kantene.
  • Drikke til? Øl. Helst fra lokalt håndbryggeri.

Hale moroa!

Det er rare tider, men vi går ikke med halen mellom beina. I alle fall ikke når vi lager deilig mat av oksehale. Bare trykk på bildet for å bli inspirert!

... dessuten er det bærekraftig å spise hele dyret!
... dessuten er det bærekraftig å spise hele dyret!

Digitalt foredrag? Nettmøteledelse?

Yngve Ekern er et kjent navn der mat og miljø diskuteres - også på nett og på webinarer. Ønsker du en foredragsholder stiller jeg med med digital deltagelse som er både morsom og innsiktsfull:)

 

Kontakt meg på epost yngveekern@gmail.com eller på telefon 982 03 265.