Gaveønske: Schtøgt slips - eller spekemat?

Ekte mannfolk vil ha ekte mat. Så vi ønsker oss matpakker til jul. Og kjære venner, det er heldigvis nok å velge i blant norske matskatter. Her er smakfulle tips:

Dette innlegget er sponset av stiftelsen Matmerk

Mat, mat, mat - over hele linja, som DumDum Boys nesten sang. Det bør være refrenget når folk skal kjøpe julegave til meg. Og det gjelder nok andre mannfolk også, som jo har pakket opp mange schtøgge slips opp gjennom årene.

Vi menn er i grunnen ganske flinke til å skaffe oss det vi vil ha. Har vi bruk for det, om det for eksempel skulle være et verktøy, ja så har vi sannsynligvis ordnet det fra før.

 

Men kan vi spise eller drikke gaven vår, så er det midt i blinken!

Tipsene jeg har samlet her er nam-nam med det felles at de alle har oppnådd å få det høythengende Spesialitet-merket. Og husk at finner du ikke den ene, finner du noe annet. Det finnes nå 500 spesialiteter som av en uavhengig fagjury har fått lov til å bruke merket. 

 

Slegge økologisk spekepølse

En hardtslående spekepølse, stappet med gladgris, krydret med chili og kajenne. En anelse sterk, men med en avrundet balanse som gjør at når den heldige har skåret seg en skive, så blir det nok garantert flere.

 

Pølsa slo til og ble vinner av Det Norske Måltid i 2017, blant flere andre utmerkelser.

 

Sjekk askgard.no

Granstubben

Denne herlige osten er jo som skapt til å legge under treet. Den har nemlig granbark surret fast langs kanten! Her skal den heldige mottakeren sette osten i ovn på 180 grader i et kvarter, så blir det fest med litt ristet brød til å dyppe i osten, pluss litt marmelade og gjerne noe spekemat.

 

Det skader jo heller ikke at du kan opplyse den heldige mottaker at denne osten har vunnet gull i både NM for gårdoster og sølv i det internasjonale Oste-VM.

 

Sjekk ysteri.no

 

Iseple

Denne gaven varmer. Iseple fra Egge Gård må du til Polet for å finne, og jeg siterer gjerne anmeldelsen i Dagens Næringsliv av denne deilige fruktvinen:

 

«Dufter av epler, sider, lime og tørket frukt. Nydelig konsentrasjon på smak med en fruktig blanding mellom heftig syre og fyldig sødme. Fantastisk lengde og en klokkeklar eplepreget avslutning. Passer som hånd i hanske til epledesserter som tilslørte bondepiker og epleterte.»

 

Sjekk eggegard.no

 

Raudberg

Ystet på melk fra kuer i Hemsedal, et sted der vi er mange som har gode vinterminner fra. Osten er først tilsatt hvitmugg, deretter rødkitt. Den er rundt og moden (kanskje i likhet med mottakeren?).

 

Himmelspannet er hedret med flere utmerkelser, og akkurat denne go´ingen tok gull i NM i gardsost i fjor.

 

Sjekk himmelspannet.no

Honningglasert fenalår

Kanskje det aller norskeste vi gubber kan gumle på. Et helt fenalår har jo tilogmed form som et Norges-kart! Den norske delikatessen har allerede såkalt Beskyttet Geografisk Betegnelse, og når jeg ønsker meg et honningglasert lår fra Aron mat er det en enda mer forseggjort variant. Z-z-zmurt inn med  honning fra norske bier og tørket i nordnorsk luft.

 

Dette låret har i tre år fått gullmedalje i NM i kjøttprodukter. Finnes også oppskåret.

 

Sjekk  aronmat.no

 

Krekling- og tyttebærgelé

Vi er ikke bare blitt et osteland, men et geléland også. Mange nye produkter høster anerkjennelse fra opphøyde kjennere, og kan jeg få smake denne får julekosen et løft. Komboen krekling og tyttebær fra Røyland gård høres bare så kult ut, det er som om jeg allerede kjenner duften av lyng og mose, høst i heia og hipp hurra.

 

I tillegg til å ha egen gårdsbutikk er Røyland en favoritt i småbutikker der man bryr seg om lokale kvaliteter.

 

Sjekk roylandgard.no

 

Rein spekesnack

En rein fornøyelse, det vet jeg, for jeg har tatt et par pinner av denne til en øl før! Ølpølse får oss gladgutter på glid. Og dette er virkelig en tiltalende måte å servere tradisjonelt tørket og saltet reinkjøtt på.

 

La meg sitere sjefsdommerens uttalelse da denne spekepølsa tok gull i NM for kjøttprodukter: Den er laget så fint at det nesten ser ut som den er tegnet, skrøt han. Du skjønner tegninga?

 

Sjekk mydland.no

 

Eple- og gulrotjuice

Pisk eller gulrot? Vi menn foretrekker gulrot, ja. Her er noe å strekke seg etter: Ferskpresset helsedrikk av 80 prosent eple og resten gulrot, altså syrlighet fra den første og sødme fra den andre. At vi kan helle i oss betakaroten, skader jo heller ikke.

 

Produsenten Dyre Gård i Østfold er blant de mest oppfinnsomme epledyrkerne og har full kontroll på hele prosessen, fra plukking til tapping - selvsagt uten noen tilsetningsstoffer.

 

Sjekk dyregaard.no

 

Bra mat - bra for miljøet

Og bare så dere vet det, kjære damer, barn og bekjente - å gi mannfolk spiselige gaver er dessuten miljøvennlig, sammenliknet med andre gaver som kanskje aldri blir brukt - for eksempel slips som dyttes helt bakerst i en skuff, og til slutt kastes.)

Hovedorganisasjonen Virke anslår at vi nå i desember kommer til å bruke 58,5 milliarder kroner, litt over 11 000 per pers. Da er det vel bare å innse at forfatteren Gunnar Reiss-Andersen var inne på noe da han allerede i 1949, i bladet Juleglede, skrev:

 

Å ønske er så rimelig

for sinn og sans, for

hånd og buk.

Av ånd, men særlig

timelig

er mennesket et evig sluk.

 

Kjøper du spiselige Spesialiteter kan vi heller synge med på denne: «Da blir det sikkert bra, da blir han sikkert glad. Og at det er en nyttig ting kan ingen komme fra.»

Ønsker alle herrer, hipstere som gæmliser, en riktig smakelig jul!


Bli "veggetarianer"!

Vi matinteresserte menn liker harde pakker også, da. Særlig om det er nye nyttig i rustfritt stål. Men skal det fine kjøkkenutstyret gjemmes bort i skuffer og skap? Nei, gjør på kjøkkenet som på verkstedet. Heng det på veggen.

 

Trykk på bildet for å se hvordan du gjør det!


Slik blir du en kraftkar:

Jo, det blir du når du tar deg bryet med å koke kraft - og på den måten utnytter de gode, norske råvarene til full. Trykk på bildet for å se hvor enkelt - og tøft! - det er.