Marinade er spa-bad for maten!

Det er innspurt for sommermaten, og da skal de støle råvarene jammen få den beste behandlingen - slik du ser her!

marinade oppslag

Sorry, men kjøpe-marinade og spa-anleggene nede i butikkenes kjøledisker gir ikke bra nok velvære.

Det har vært et langt løp i høyst varierende vær denne hjemmeferien. Kanskje grillmaten ikke har fått badet så innmari mye, den heller?

 

Synd, for om det er fugl eller fisk - alt bør med omsorg senkes ned i et gjørmebad av legende urter og duftende oljer. Altså ikke sølevann av masse salt, sukker og E-nummererte tilsetningsstoffer som til sammen kalles «barbecue». 

 

Nå er det hadet på badet til kjøpe-marinade!

 

Tommel opp. Her er pekefinger-reglene for at vi uten mye fikling kan lage vår egen forundringsmarinade:

marinade oppskrift

Hvorfor?

  • Vi marinerer for å tilføre smak, med urter, krydder, surt, søtt og salt utviklet i smaksnøytral olje, som også gir nødvendig fett. Det var faktisk som konservering marinade først ble brukt, dengang råvarene ofte ble liggende i mange dager før bruk.

Hvordan?

  • De fleste legger fisk eller kjøtt (for den saks skyld grønnsaker) ferdig delt i et fat eller i en bolle, blander sammen ingrediensene og heller det over, før de tetter med folie.
  • Enda bedre er det å hive råvarene i en tykk og tett plastpose, en sånn som er beregnet til oppbevaring av mat.

Fisk kan nøye seg med et par timer i kjøleskap, kjøtt kan med fordel ligge natten over - avhengig av hvor sterk marinaden er, da.

Med hva da?

  • Olje: Tilfører fett, lar krydder suges inn i både fisk, kjøtt og grønnsaker. Bruk gjerne en smaksnøytral olje, raps eller solsikke.
  • Syre: Vin av alle slag, sitronsaft, eddik. Cider er bra, øl blir helt supert, enten mørk og kraftig eller lett pilsner. Syre bidrar til å bryte ned bindevevet og gjøre kjøtt mørere. Syre balanserer også smakene av fett og salt.
  • Krydder: Hele urtehagen duger, men for eksempel timian er bedre egnet enn basilikum til marinering over tid. Ingefær, hvitløk og chili er ikke mye brukt uten grunn. Tørkede variasjoner av julekrydder gjør seg i rødvin.
  • Sukker/sødme: Sukker, eller aller helst honning, bidrar til å binde det hele sammen. Sødme balanserer alle smakene vi har reseptorer til på tungen. I tillegg kan vi med sukker oppnå litt herlig karamellisering under steking.

Og så har vi for eksempel sennep, soya, appelsin, kaffe og ananas, da… Hva med å ha litt lavendel i badeskummet?


Marinade med soya

marinade oppskrift

 

Med ingefær og hvitløk gir soya et asiatisk sting til maten. Her er det breiflabb som får smake.

 

1 dl soyasaus

2 dl nøytral olje

saften av ½ sitron

1 ss grovrevet ingefær

3 ss sukker

2 fedd hvitløk, hakket

litt pepper

  • Pisk sammen soya, olje, sitron og sukker til sukkeret er oppløst. Rør inn ingefær og hvitløk, smak til med pepper.

Marinade med honning

marinade honning oppskrift

Passer til hva det skal være, kanskje med unntak av storfe. Her er det økologisk gladkylling som får nyte behandlingen.

 

3 dl nøytral olje

2 ss grov sennep

3 ss flytende honning

1 sitron

1 rød chili

2 fedd hvitløk

masse friskt urtegrønt, som basilikum og timian

salt, pepper

 

  • Pisk sammen olje, sennep og honning. Press i sitronsaft og smak til med litt salt og pepper. Hakk chilien og rør inn. Bland inn urtegrønt og hvitløk. 

Marinade med rødvin

marinade rødvin oppskrift

En kraftig rødvinsmarinade med balsamico og laurbær, som her gir smak og ekstra mørhet til storfekjøtt.

 

3 dl rødvin

1 dl olje

2 ss balsamicoeddik

2 sjalottløk, i skiver

2 fedd hvitløk, i skiver

1 ss helpepper

2 laurbærblad

1 ss revet sitronskall

1 ts salt

noen kvister frisk eller tørket timian

 

Pisk sammen rødvin, olje, balsamico, sitronskall og salt. Rør inn løk, hvitløk, pepper, laurbær og timian.

 


Blomkål er hjerneføde!

Norsk blomkål er i skuddet og kan brukes til så mye godt. Hvis du er litt smart, så bare trykk på bildet!

blomkål oppskrift

Bring oss bær!

Det er masse norske bringebær i år, både ville og gratis rundt i buskene og like fristende i butikkenes kurver. Trykk på bildet for å se hvordan du tryller med dem!

bringebær oppskrift