De gamle er eldst. Og blant de store heltene i den nye og nostalgiske eldrebølgen er kabareten - skjelvende, men oppegående og full av festglede.
Den som smekker sammen en kabaret har jammen funnet en fiiin, altså dannet, måte å tømme grønnsaksskuffen på.
I anledning av at Opplysningskontoret for frukt og grønt feirer 70 år spaserer vi en sponset tur ned Lyckliga gatan!
Den klassiske rekekabareten, med masse grønne erter, var et symbol på fremgang i det finere selskapslivet på 1950-tallet. Den innga håp. Og senere, i 70-årene, ga den mang en vanlig lørdagskveld et stenk av radikalisme, gjerne med en rosé i glasset og skråsikre meninger om EEC rundt bordet.
I dag er mye annerledes i landet vårt. Det er ikke så mange som nipper Mateus lenger (selv om den fortsatt finnes på Polet!) Men kabareten - av enkelte omtalt som cabaret - kan ikke kastes på historiens skraphaug. Den er simpelthen for god til det. I geleen lagrer vi en av kokekunstens mest konservative godteri. Likevel, med kappen snudd etter den herskende vinden, kan den nå tilpasses "vanlige folk"!
Vi fornyer for å bevare, kan vi også erklære: Med en dose buljong og litt gelatin kan kabareten like gjerne få et anstrøk av det asiatiske. Vi kan kreere en erkefransk stemningsskaper, eller smekke sammen en cowboykabaret, med Coca-Cola, salat og peanøtter...
Følg med her!
Cola-kabaret, ja...
Her er en appetittvekkeren som jeg har gledet mange mer og mindre sjokkerte venner med.
Og hør dette: Når jeg eksperimenterer med kabaret, er det i tråd med filosofien til verdens mest innflytelsesrike gourmetkokk, nemlig Marie-Antoine Carême (1784 - 1833).
Ok, jeg ser ikke bort fra at denne kulinariske høyheten ved første smak kanskje hadde irritert på seg brokk av kabaret med imperialist-amerikansk sukkervann. Men hadde han fiiinsmakt, ville han nok etterhvert gitt et anerkjennende nikk til denne stivnede godbiten også.
Carême var kjøkkensjef for kongelige høyheter både i Frankrike og England, i tillegg til høyt gasjerte opptredener hos den russiske tsaren. Og han kjente sitt publikum.
Da den nevnte 70-årsjubilanten, altså Opplysningskontoret for frukt og grønt, nylig markerte dagen, var det med nye tall fra utviklingen blant oss forbrukere. Spiser vi "5 om dagen"? Nja. Her fremgår det i alle f all at det er dobbelt så mange kvinner som menn som har i seg den anbefalte mengde frukt og grønt.
Kanskje menn er mer med på notene om de kan komponere noe som dette?
Purre-kabaret med torsk...
Den godeste Carême ville nok kalt det en terrine - men prinsippet er mye det samme som for kabaret:
Jeg lettkoker purre i staver kappet i en brødforms lengde, og legger dem nedi formen med ganske mye gelatinpulver rundtomkring, pluss en skvett varmt vann og kryddergrønt. Så legger jeg i et par lange biter torsk, og avslutter med mer purre, gelatin og vann.
Etter en halvtime i ovnen er det bare å kjøle ned til alt er stivnet sammen.
Det finnes altså snarveier til stivnet suksess, også på moderne vis. Hva Carême ville sagt om kjøpe-geleene som i verste fall serveres i våre dagers barneselskaper, tillater ikke mitt franske ordforråd meg å spekulere i.
Husk at det er det lekende mennesket som her får fritt armslag. Alt som kan renne kan stivnes rundt noe grønt og godt. Også DU kan bli en kabaretartist!
Og smaken kan fort vekk bli himmelsk i den forstand at den minner om noe snille aliens mater deg med etter at de har fanget deg og undersøkt deg oppe i UFO'en sin...
Klassisk kabaret med erter
Om det er mat eller godteri kan diskuteres.
Her er det bare å dumpe oppi det kjøleskapet byr på, men herlige, norske og frosne erter må med, synes jeg.
Du trenger:
reker , frosne
masse grønne erter, frosne
avocado
gelepulver eller aspicpulver fra pose
sitronsaft
eventuelt annet krydder etter smak
- Rens og skjær avocado i grove terninger, sprinkle på litt sitronsaft og la dem stå kjølig. Ha ertene i en liten kjele, dryss på godt med salt og ha over kokvarmt vann fra springen til de er tint. Avkjøl raskt i kaldt vann og tørk dem med kjøkkenpapir.
- Rens rekene, ha på litt sitronsaft og legg dem kjølig.
- Kok opp en passende mengde vann og lag gelevann/aspic etter beskrivelsen på pakken. La det kjøles til under romtemperatur. Ha gjerne i litt sitronsaft.
- Legg ingrediensene lagvis i en passende bolle og hell på gelevannet/ aspicen litt etter litt med avkjøling innimellom, altså slik at den stivner i flere omganger og holder de ulike råvarene der de skal.
- Dypp bollen i varmt vann slik at kabareten løsner og kan hvelves over på et fat. Server med majones, sitron, dill og nykvernet pepper.
Porsjons-kabaret med paprika og rosenkål
Kabaret i porsjonsformer ser alltid lekkert ut og er fiks ferdig kvelden før selskapet.
Du trenger:
et par paprikaer
rosenkål
bittesmå sylteagurker, gjerne cornichons
4 gelatinplater, eller gelatinpulver, pluss vann angitt på pakken
saften av en sitron
litt finhakket estragon
- Flå paprikaene: Del dem i to på langs, pensle litt olje påskinnet og legg dem under grillelementet med skinnet opp til det svartner. Legg dem i en tett plastpose noen minutter, ta dem ut og riv av skinnet. Del paprikakjøttet i grove biter og avkjøl.
- Del rosenkål i to, kok opp en kjele med saltet vann og ha i rosenkålen når det fosskoker. La dem koke i tre-fire minutter, til de er møre. Ha dem raskt over i iskaldt vann, helst isvann, og kjøl dem ned. Press ut vannet og tørk dem godt med kjøkkenpapir.
- Hakk sylteagurken i grove biter.
- Kok opp vannet og løs opp gelatinen som beskrevet på
- pakken. Press sitronsaft i vannet og rør inn hakket estragon.
- Fordel paprika, rosenkål og sylteagurk pent i kjøleskapskalde porsjonsformer og hell over gelevannet - dette kan godt gjøres i flere omganger med avkjøling, slik at det stivner gradvis og holder grønnsakene fint på plass.
- Dypp undersiden av formene i varmt vann slik at cabareten kan hvelves over på tallerken.
- Server med for eksempel en sennepsvinaigrette og salat.
En smoothie til maten?
Bare trykk på bildet og se hva som åpenbarer seg av oppskrifter fra Opplysningskontoret for frukt og grønt...