Boksen går!

Aldri før har vi hatt et så godt blikk for bokser, som under virusepidemien. Men blikkboksene kastes nå på historiens skraphaug.

hermetikk joika klima

50 prosent økning i salget - gjennom seks ukers «nedstengning» av Norge! Her er morsom fakta-boks om hermetikkens vekst og fall gjennom 110 år.

Joika-boksen ble funnet opp for nøyaktig 60 år siden, og industrisjefene som kom på at kjøttkaker med reinsdyr nok ville bli en hit, de kalte den Joika fordi joiking var det eneste de kjente til av samisk kultur.

 

Senest sist uke var det mediedebatt om hvordan bildet på boksen bidrar til en stereotyp oppfatning av samisk kultur. Men boksen har fått enda verre utfordringer.

 

Såpass utfordret at den ikke lenger lages på boks. Nå er det kartong som gjelder. I klimakrisens navn.

Nytt Joika-refreng

Sånn er det blitt: «Klimasmart» på ti min.

Alle aktører i dagligvarehandelen melder om at de staker ut veien fra blikk til papp. Norgesgruppen erklærer i flere medier at de ikke skal ha noen egne merkevarer på hermetikkbokser i løpet av 2022. Konsernett Unil, som til nå har laget rundt 50 millioner eksemplarer av boksmat i året, er med på notene.

 

Overgangen fra metall til kartong skal kutte Co2-utslippene fra emballasje med inntil 80 prosent. (Verd å få med seg er at da blir vi også kvitt problemet med at metallboksene kan inneholde uhumskheten «bisfenol A», et stoff som mistenkes for å ha hormonforstyrrende og farlig virkning på oss!) 

 

I Nortura, bøndenes samvirke med blant annet Gilde og Prior på menyen, er det ikke bare Joikaen som skal få ny innpakning. Bøndene tilbød oss i fjor nesten 4 millioner bokser av blant annet bogkjøtt på boks, men har nå investert 50 millioner kroner på produksjon som i første omgang skal kutte 300 000 kilo metall.

Ingen åpning

Nå blir det skikkelig uhipt å ha luksusverktøy som dette på kjøkkenbenken:

Her er den god-vonde historien om hvordan vi først begynte å bruke boksåpner. Ved boksenes endetid kan vi godt sende en varm, iallfall lunken, tanke til en franskmann ved navn Appert.

 

Nicolas Appert hadde eksperimentert i to tiår da han i 1806 skrev kontrakt med den franske marinen om å levere mat konservert ved hjelp av sin nye og helt fantastiske oppdagelse. Men i 1810 var han dum nok til å publisere en bok om sitt arbeid med kokt og forseglet mat. 

 

Resultatet ble at hos erkefienden England klarte en fyr som het Peter Durand å videreutvikle Apperts idé, som dreide seg om hermetisering på glass, til også å gjelde blikkbokser. Engelskmannen fikk til og med patentet, underskrevet av kong Georg III, rett foran nesa på franskmannen!

Er det rart de hater hverandre over Kanalen?

Døøø, mann

Med det samme: Vet du hva som den verste boksmaten vi har hatt i Norge? Haha, det er «Død mann på boks»! Det var det gyselige kallenavnet på Forsvarets legendariske Reservestridsproviant, RSP, også kjent som Rester av Sprengt Personell. Stridsrasjonen besto av kjøtt, flesk og erter, men ble tilbakekalt i 1995.

 

Senest i mars nå så jeg en boks lagt ut til salg på Finn.

Popkunst, men upop nå

Vi som strever med å være hippe i matveien, bør huske at et av forrige århundres store kunstverk rett og slett er et bilde av en suppeboks, signert Andy Warhol.

 

Mot kulinariske jålebukker kjemper selv gudene forgjeves, men det er verd å merke seg at nettopp den greske guden Hermes har gitt navn til den edle konserveringsmetode.

 

Warhols legendariske Campbell`s, utrolig nok bare en boks:

Takk for maten! kan vi vel si. Og takk for at forandringens mer bærekraftige vinder feier gjennom kjøkkenskapene våre.


Grønnere blir det ikke!

Trykk på bildet for å se hvor mye godt du lett kan lage av grønnkål - det kuleste vi kan spise akkurat nå!


Du er bønnhørt!

Plantebasert - og gjerne fra boks. Trykk på bildet for å få pirrende inspirasjon til å bruke mer bønner i matlagingen din!