Tradisjonell påske på ny måte!

OK, det kan kanskje bli litt kladdeføre for noe av påskekosen. Men her får norske kyllinger god glid i helt nye kulinariske spor.

Vi viderebringer god tradisjon når vi også lener oss litt tilbake og lager egg på nye og spennende måter. Gult er fremdeles kult!

Denne saken er laget i samarbeid med stiftelsen Matmerk

Hvorfor må det være samme ulla hver eneste påskehøytid? Vi skal vel alle spise lam i en eller annen form. Og jada, Jesus skal opp på korset, og han skal ned av korset.

 

Men akkurat i år kan vi jammen gjøre en vri på påskekyllingen. Har du tenkt på at du kan servere den i form av muffins? Haha, det er så stilig - bare se lenger ned her.

 

Og påskeegget, det spiser jeg gjerne med en skje laget av butterdeig - du vil bli like inspirert lenger ned i saken.

 

Uansett kan vi i år sende en ekstra takk til våre bønder for at vi i Norge har kyllinger og egg av en kvalitet og med en dyrevelferd som slår så å si alle andre i Europa, og det med god margin.

 

Gjennom det som kalles KSL, Kvalitetssystemet i landbruket, har norske bønder en unik internkontroll som garanterer for at alt går riktig for seg. En helt vanlig bonde må forholde seg til et regelverk på 1800 sider! 

 

Her koser jeg med en liten pjokk på Holte gård, som er blant gårdene der de leverer kyllingkjøtt som også kvalifiserer til adelsmerket Spesialitet.

Jeg har spist kylling mange steder i verden, med sølvbestikk på Michelin-restauranter i Frankrike og med fingrene rundt leirbål i Afrika. Mye godt og veldig artig. 

Dårlig medisin? Nei takk.

Når jeg uansett aldri kjøper annet enn norske kyllinger, er det av en årsak som er særlig aktuell nå:

  • I Norge gir vi nesten null antibiotika til kyllingene. Det er lite sykdom i kyllingflokkene, og bare der det er påvist sykdom får de antibiotika i fôret. I andre land pøser de på, mange steder brukes store mengder antibiotika «for sikkerhets skyld». Resultatet blir fort resistens, og det vil vi ikke ha noe av.

Svensk kylling avsto jeg tvert fra da det for noen år siden kom for en dag at en tredjedel av fjærfeet i salg var smittet av tarmsykdommer. Det er en grunn til at helsemyndighetene i Danmark anbefaler folk som lager kylling hjemme om nærmest å vaske ned hele kjøkkenet etter tilberedningen. I Norge blir vi også bedt om å være varsomme - men det er ikke i nærheten av samme pes.

En gullegg hver dag? Ja takk.

Fra skjærtorsdag til 2. påskedag spiser vi ett egg hver dag. 

 

Helt ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at vi i snitt spiser hele 211 egg i året, noe som tilsvarer 13 kilo på hver av oss. 

 

Her er jeg klar for å meske meg på enkleste vis. Men følg med for å se hvordan du virkelig kan imponere med påskeegget.

Vi spiser med andre ord og tall overkant av 26 millioner egg i året, men koser oss nå i høytiden med mer enn en dobling av normalt inntak. 

 

Påskeegget symboliserer nytt liv. Også langt tilbake i tid, dengang verpehønene var mer ustabile i eggleggingen vinterstid og den skjøt merkbart fart på våren, var det tradisjon i å feste med fråtsing.

 

I dag kan vi her i landet være sjeleglade for dette:

  • Vi trenger ikke frykte salmonella. Ellers i verden er egg den største kilden til sykdomsutbrudd. Det er helt rått at vi her i landet kan servere rå eggeplomme uten engang å tenke over det. Vi har faktisk noe som heter Salmonellagaranti, utstedt av Regjeringen og fulgt opp av Mattilsynet.

 

Det er mange år siden det ble forbudt å servere rått egg i Europa. Hvis en restaurant i for eksempel Tyskland serverer rå plomme på et tartarsmørbrød blir innehaveren antakelig arrestert. Eggeplommene skal være pasteuristerte. Her hjemme er alle egg kjøpt i kartong garantert fri for uhumskheten. 

 

Så - over til påskegodtet!

Kylling-muffins

Laget i små former og forsterket med bacon er dette heilnorsk påskemat som ser dyr ut - og som smaker helt ubetalelig.

Super forrett til fire. Husk at alle råvarene bør være avkjølt.

  • Grovhakk et par kyllingbryst og kjør til mos med stavmikser eller noe, sammen med en teskje salt, et fedd most hvitløk og litt frisk estragon. 
  • Ha også i en eggeplomme. Spe med halvannen desiliter fløte.
  • Smør små former med smør og legg baconskiver langs kantene. Fyll opp med kyllingmassen og  stek i ovn på 150 grader i et knapt kvarter, til massen er stivnet.

Grillkylling med potetgull

Klassisk lørdagskylling fra 1980-tallet, da kyllingen som dengang het broiler ble lansert. Omtrent samtidig kom cola på litersflasker. Vi barna var lykkelige, særlig siden det også var vanlig å servere med potetgull.

  • Haha, her har jeg til mine påskegjesters positive overraskelse penslet kyllinskinnet med honning. Bland ut honning med en bitteliten skvett kruttsterk kaffe. Pensle kyllingskinnet både før og under steking. (Dette gjør jeg gjerne med påskelammet også!)
  • Stek i ovn på rundt 170 grader i rundt godt og vel en halvtime. Skru opp varmen til 200 og stek videre i rundt en halvtime til. Pass på at skinnet ikke brenner seg for mye.
  • Server på en seng av potetgull som du har dryppet godt med pesto på.

 

Posjert egg med butterdeig

Posjert egg er i seg selv en befriende variant. Med «skjeer» av butterdeig blir frokosten noe å snakke om!

  • Posjering foregår slik: Kok opp vann i en romslig gryte. Ha i en god skvett eddik. Bruk en sleiv til å røre rundt, slik at det blir en slags malstrøm i vannet. Plopp egget forsiktig i midten slik at strømmen bidrar til å hode det samlet.
  • Skjær plater av tint butterdeig i strimler og trykk den ene enden av dem litt flatere. Ha gjerne på litt chilipulver. Pensle så med et pisket egg og ha på godt med fingersalt. Stek på bakepapir i ovn på litt over 200 grader i knapt ti minutter.

Med trøffel og kaviar

Det er tid for litt luksus nå. Altså både rognkaviar og trøffelskiver på eggene.

  • I butikkene finner du både rød og svart lodderogn i små glass. Du kan også velge litt dyrere rognkjeksrogn, eller lakserogn. Er du helt på styr og har masse cash på kortet, kan du også se etter svensk løyrom i frysedisken.
  • Skivet trøffel får du i forretninger med særlig godt utvalg, til en drøy hundrelapp for rundt 30 gram. Kan også kjøpes på nett!

Og så var det lammet da!

Du kan lage det som du pleier. Men føler du deg litt sånn på hugget, har jeg en rekke gode tips her. Jeg viser blant annet hvordan du lett lager knalldeilig lammeskank, lynraskt lammelår og kokt lam på afrikansk vis.

 

Bare trykk på bildet, så får du se!


Gul og kul dessert

Samme hvor du er i påsken, så blir det stemning med denne. 

 

Trykk på bildet for å sjekke!