Dette er salaten du blir mett av

Når vi lager oss en skikkelig mettende salat uten å bruke kjøtt, da har vi absolutt ikke tråkket i den! Her er lekker hverdagsmat som kommer til å bli en kjøttfri-favoritt.

cæsarsalat portobellosopp vegetarsalat oppskrift

Dette er min vri på en klassisk Cæsar-salat, sunn og bærekraftig - men absolutt ikke kjedelig. En brynje av en salat, våger jeg å påstå.

 

Vi gjør det med romersk stil, struttende av romano- og isbergsalat, med det trikset at vi bytter ut den foreskrevne kyllingen med… portobellosopp! 

 

Portobello stekt i tykke skiver likner faktisk på kjøtt under tygging, og har jammen en fyldig smak som også gir hint om animalsk føde. Men vegansk er salaten jammen ikke - for ekte cæsardressing inkluderer nemlig at vi har i litt ansjos!

 

Ansjos, ja. Moro! Ingen er vel redd for en fiskefilet på størrelse med et sigarettpapir?

 

Når du snart har sett denne oppskriften trenger du aldri mer lure på hva slags salat som passer, enten det er hverdag eller helg. Cæsar-salat med portobello går til alle anledninger.

Slik blir masse hvitløk godt

cæsarsalat portobellosopp vegetarsalat oppskrift

Et annet triks i denne vrien er at jeg bruker masse, masse hvitløk i dressingen. Jeg lesser på, og det kan jeg gjøre fordi jeg koker hvitløken grundig først. Da forandrer den seg fra å være sterk og skarp til mild og bløt - uten at den karakteristiske hvitløkssmaken blir borte.

 

Gjør slik: Ha for eksempel ti hvitløksfedd i en kjele med kaldt vann. Kok opp, sil av vannet, ha i nytt vann, kok opp igjen. Gjenta dette med nytt vann fem ganger. Bare slik blir feddene gjennomkokt uten å bli fillekokt, for varmen kommer jevnt innover i kjernen av feddene.

 

I denne oppskriften skal hvitløken moses sammen med ansjos og deretter piskes opp til dressing med en eddik og eggeplomme.

 

Men dette koke-trikset med hvitløk kan du bruke til mye annet også. Hvis du steker feddene i smør etter koking blir det perfekt til alle kjøttretter. Tenk å kunne spise en hel neve hvitløk uten at det blir for voldsomt!

Keiserlig god miljøsalat

Du fortjener laubærkrans når du serverer denne kjøttfrie retten. «Cæsar symboliserer styrke og renhet!» kan du erklære for dem som har gleden av å spise med deg. 

 

Og da kan du jo også fortelle de heldige at Julius Cæsar faktisk ikke har det spøtt med den berømte salaten å gjøre. Den ble faktisk funnet opp i 1920-årene av den italienskfødte kokken Cæsar Cardini - og det til overmål på et sjuskete hotell i den meksikanske grensebyen Tijuana.

 

Men er det noen som våger å si at de savner kyllingkjøtt - ja, så kan du likevel true med å kaste vedkommede til løvene! 

Cæsarsalat med portobello

cæsarsalat portobellosopp vegetarsalat oppskrift

rikelig med romano- og isbergsalat, eventuelt andre favoritter også, skylt og tørket med kjøkkenpapir

5 portobellosopp

4 fedd hvitløk, kokt møre

1/2 ts salt, helst såkalt fingersalt

2 ansjosfileter (kan sløyfes, men det er litt juks!)

1 ss sennep, helst dijon-typen

1 eggeplomme, helst økologisk 

1 ts worcestershiresaus (kan sløyfes)

1/3 dl rødvinseddik

1 dl god olivenolje

kapers av god kvalitet 

en god neve krutonger, gjerne hjemmelagede

revet parmesanost

litt mer salt og nykvernet pepper

 

  • Ha hvitløksfeddene i en kjele med kaldt vann. Kok opp og sil vekk vannet i det øyeblikk det koker. Ha i nytt, kaldt vann og kok opp igjen. Kok og sil vekk vannet seks ganger.
  • Rens portobellosoppene. Vri av stilkene og del dem i to på langs. Bruk en skje til å skrape vekk mesteparten av det svarte under sopphattene. Skjær hattene i tykke skiver. Ha bittelitt stekeolje i en stor panne på litt over middels varme og stek dem pent brune og møre. Ha i litt smør på slutten av steketiden.
  • Bruk en  bolle og mos hvitløksfeddene, først med en gaffel. Fortsett med ansjosen. Bruk så baksiden av en skje for å mose alt skikkelig fint. Bruk så en visp og pisk inn eggeplommen, worcestershiresausen og eddiken. Spe så med en tynn stråle olivenolje, under heftig pisking.
  • Riv salaten i passe store biter og vend bladene sammen med dressingen. Bland inn portobellosopp og riv godt med parmesan over. Topp med krutonger.

Ønsker du foredrag? Inspirasjon? Møteledelse?

Skal du arrangere noe som dreier seg om mat eller miljø, så har jeg mye å bidra med.

Ta kontakt på yngve@yngveekern.no eller på tlf 982 03 265

Write a comment

Comments: 0