Bring oss bær. Bringebær!

Kom med dem, i bøtter og spann. Og gjerne i kurver, for nå bugner det i butikkhyllene. Her ser du hvor spesielle de er, og hvor mye godt vi lett fikser med bærene - som også er bra for kroppen din!

bringebær oppskrift tips

Nå er begeret fullt, kan vi også fastslå, for det er på sensommeren sesongen eksploderer med masse bringebær til rimelig pris. Det er så søtt at vi til og med kan lage nydelig eddik av dem. (Trykk på bildet for å se hvordan!)

Denne saken er sponset av stiftelsen Matmerk

Fun fact først:

  • Bringebær er egentlig ikke karakterisert som bær. Botanisk hører den med til rosefamilien. En fin og smakfull bukett i alle fall!
  • Når vi koser oss med bringebær gir vi også en klem til biene. Bringebær er nemlig blant vekstene som er aller mest avhengig av pollinerende insekter, og bidrar dermed til deres livsopphold.
  • Ikke bare gir bringebærene mer vitaminer og antioksidanter enn de fleste frukter og grønnsaker, de bidrar også til å holde oss slanke. Ved hjelp av noen enzymer påvirkker kroppen vår til ikke å ta opp så mye fett når vi spiser fet mat. Dette har Bioforsk funnet ut av.

Det finnes gule også:

Foto: UiO
Foto: UiO

Og det finnes noen nesten svarte. Men det er de røde «rosene» vi vil ha. Og vi vil ha mange av dem.

 

Allerede for to tusen år siden var de populære i Tyrkia og Hellas, men det var først på 1600-tallet de begynte å dyrkes i våre kretser, først i Frankrike og England.

 

I Norge? Joda, mange har dyrket dem i hagen. Men det var først for bare 20 år siden at de ble å finne i butikker. På to tiår har salget av norske bringebær gått fra 0 til 1000 tonn.

De er "hotte" - og kan spises varme!

Trykk på bildet for å se en herlig måte å spise dem på.

Bringebærene kommer altså opprinnelig fra øst i Middelhavet, men det er her i Europa to land skryter av at nettopp de har verdens beste og sunneste bringebær: Norge - og Skottland.

 

Skottene gir ikke ved dørene, som kjent, men skottene skal ha for at det var de som utviklet den sorten vi nå dyrker overlegent mest av - blant hele 200 forskjellige bringebærsorter.

 

Helten heter Glen Ample og utmerker seg ved å være særlig søte og faste bær som tåler transport. Skottene kjørte så sent som på 1950-tallet egne spesialtog med ferske bringebær ned til London, under stor ståhei.

 

Men så er det dette med klima da. I Norge mener vi at vårt kjølige klima, kombinert med lyse kvelder, gir de aller beste bærene. Og det har vi nok rett i.

Prøv med luksus-eggedosis!

Trykk på bildet for å se hvordan du serverer med fransk sabayonne-saus.

Tørkesommeren i fjor la en sørgelig demper på dyrkingen av norske bringebær, men i år er både vær og marked på samme side. De siste årene har vi forbrukere vent oss til at bær er i handel hele året, og særlig er det importerte blåbær vi har kost oss med.

 

Bringebær og jordbær er de fleste av oss litt mer kresne med. De skal være norske og i sesong, altså akkurat nå. I år regner bringebærbøndene med at de skal dekke mer enn halvparten av forbruket også på årsbasis.

 

Tradisjonelt er det Sogn og Fjordane som leder an i å levere oss ferske og gode bær i sesongen, tidligere opp mot 70 prosent av dem. Men med nyutviklet og mer teknologisk fiffig dyrking er det kommet større avlinger og lenger sesong mange andre steder også.

Bring dem litt vanilje og syre!

Trykk på bildet for å se hvordan du tryller fram en spesiell opplevelse.

Når vi koser oss kan vi ha denne artige faktaopplysningen i bakhodet: 

  • Ett bringebær er egentlig rundt 100 bær i en klase. 100 frø i hvert sitt bær, som sammen henger rundt stilkeknollen vi jo ser sporet av i bærets hulrom.

Så skal vi spise noen bringebær i dag? Ja, håper jeg i det minste får spist et par tusen av dem, kan vi si.

 

Da er livet bærlig, dere!

 


Mer sommer = mer honning

Her er alt du ikke visste om honning, men som du absolutt bør vite - og bli inspirert av!

 

Trykk på bildet.


Write a comment

Comments: 0