Den klokeste kålen

Den ser jo litt ut som en hjerne, og hvis vi tenker over det så fortjener blomkålen å blomstre i en eng av kreative vrier. Det får den gjøre her!

blomkål oppskrift

Det er akkurat nå den norske blomkålen byr seg frem, så knasende fersk og sprø at den absolutt ikke trenger følge av rifla gulrøtter fra frysen.

Nedover får du blant annet se hvordan jeg lager blomkålsuppe der en stekt skive ligger som en forlokkende trekrone og frister til fest.

 

Kortreist i koronatid

Jeg er nok ikke alene om å ha vært litt ekstra oppfinnsom med maten i det siste. Og vi er mange som gleder oss over det nå bare er å ta for seg av ferske og kortreiste grønnsaker - ja, og takke for at bønder har klart å grave opp mat av toppkvalitet.

 

Det flommer inn norske jordbær, og vi vet å ta for oss. Men jeg blir faktisk like opprømt når jeg denne uken møter dette her i butikken:

Tvillingene

blomkål brokkoli oppskrift

Side ved side! En bukett brokkoli hører med når vi lager en sommerlig oppsats.

 

Hjerneføde, det kan vi med omløp i hodet altså godt kalle blomkål, og det er ikke bare på grunn av utseendet. Blomkålen er en smart grønnsak som gir oss masse næring, C-vitaminer og kostfiber.

 

Hele verden spiser blomkål. Jeg har ved flere anledninger laget den i form av varmt krydret indisk gryte, som her:

blomkål oppskrift

Og jeg har gratinert den på fransk vis med flere av de deilige nye og norske geitostene, som her:

blomkål gratinert oppskrift

Haha, jeg husker forresten en historie om Eyvind Hellstrøm, fra før han ble TV-stjerne og han drev luksusrestauranten Bagatelle, på slutten av 1980-tallet, da den nye cafekulturen stormtok landet vårt. 

 

En sen kveld spradet Hellstrøm inn på det superhotte stedet Søstrene Larsen. Han pekte stivt på menyen der det sto gratinert blomkål. «Det vil jeg ha! Fort!» befalte kokken med norges første Michelin-stjerne.

Rett til værs

Kokkene og servitørene løp som hodeløse høner for å tilfredsstille masterchefen. «Fantastisk!» utbrøt Hellstrøm da han fikk smake. Og servitørene kom med mer, og mer - og enda mye mer. Senere har han uttrykt at det virket som de forsøkte å drepe ham med blomkål. Men suksessen var sikret, og alle andre cafeer med c fikk blomkål på menyen.

 

Blomkålen tok av, kan man si.

 

Sånn må det gjerne bli denne sommeren også. Kål for det!

 


To vinnere!

Her er to av blomkål-rettene jeg har holdt humøret oppe med den siste uken. De er lette å lage og gir et skikkelig oppsving før grilling eller annen sosial matlaging.

  • Suppen blir du fort berømt for (og det er jo mulig å kjøpe suppepose og bare dandere lettkokt blomkål på toppen, da, men ikke si det til noen!) Mest nam-nam for øynene blir det om du finner blomkål av den litt grønnlige typen.
  • Kremen, som jo også kalles puré, kan kombineres annet enn fisk og kaviar, en liten lammekotelett er helt utmerket - hvis du først skal ha litt kjøtt i sommer.

Trykk på bildene for å se hvordan du får det til uten mye mas.

Suppe med blomkål-tre

Blomkålkrem med fisk og kaviarFysen på mer?

Enda mer kål i år? Trykk på bildet for videre opplysning!