Priskrig på tysk ribbe?

Ja, det blir tysk ribbe i butikkene til jul. En ny avtale mellom EU og Norge trår i kraft, og åpner for import av 300 tonn billig juleribbe. 

Og ja, det betyr at vi kan gå mot nok en uverdig priskrig.

Det er noe schweinerei.

 

Flere aktører i kjøttbransjen har tinget på denne formidable ribbekvoten til reduserte tollsatser. Blant dem er leverandøren til Coop, som tidligere er knepet i å markedsføre tysk ribbe med Nyt Norge-merket. Tysk ribbe anses som mest aktuelt å importere nå også.

 

Det skjer med jevne mellomrom at vi får ekstreme tilstander i kjøttdiskene opp mot jul. Så  sent som i 2014 var det flere som solgte ribbe helt ned til…

... altså i praksis 15 kroner kiloen. Vi er flere som mener at dette bidrar til grisedårlig julestemning.

 

Da var det mange, særlig i Finnmark, som bruke ribba til hundemat.

«Ribbekrise!»

Noen som husker årene det var vanskelig å få tak i ribbe til selveste julaften? I 2010, for eksempel, hadde butikkene solgt så mye billig ribbe i desember at mange var utsolgte lenge før høytiden tok til.

 

At det jevnlig kommer oppslag om ribbekrise i mediene er ikke overraskende. Det å kunne kjøpe mengder av superbillig juleribbe fra første dag i advent ser ut til å ha blitt en nasjonal tvangsnevrose.

 

Hvorfor skal vi ikke betale minst 150 kroner kiloen? Det bør vi kreve, mener jeg. 

Ikke le. Faktum er at det var nettopp 150 kroner vi betalte så langt tilbake som 1980-tallet, omregnet til dagens kroner.

 

I 1982 måtte vi jobbe i 56 minutter for å kjøpe en kilo ribbe. I dag slipper vi unna med å arbeide i 8 minutter for å få råd til ribba.

Annonse fra 1983
Annonse fra 1983

Én ting er at det kanskje ikke er så stilig å tjuvstarte med juleribbe første søndag i advent, en annen ting er at vi da styrer mot ribbemangel fordi vi ikke spiser tilsvarende av grisens andre kroppsdeler. Da blir det jo ribbemangel, men ikke svinemangel.

 

Pris og etterspørsel henger som kjent sammen. Og på 20 år har snittprisen for ribbe sunket med 80 prosent.

 

Det må kunne kalles uverdig, både for grisen, bonden og oss alle.


Det virkelig grønne proteinet

OK, mange av oss vil spise mindre kjøtt. Men hva slags grønt bør vi velge for å få bra med protein? Så flaks at svaret triller rett foran nesen på oss!

Trykk på bildet for å se hvor mye godt du kan lage av vanlige erter...


Møteleder? Foredragsholder?

Skal du arrangere noe som har med mat og mennesker å gjøre? Yngve Ekern er en populær foredragsholder og en respektert møteleder, om jeg må få si det! Kontakt meg gjerne på yngveekern@gmail.com 

eller på telefon 982 03 265.