Vi disser ikke flesk: Derfor elsker vi norsk bacon

Norsk bacon kan bli så spesiell at den erklæres som en offisiell Spesialitet. Min største «makin´ bacon»-opplevelse fikk jeg nå, på idyll-øyene Vega.  

bacon-oppskrifter-vega-gris

Denne saken er sponset av stiftelsen Matmerk

 • Stjernebacon har lenge vært en stjerne ved frokostbordet.
 • Men Skogsbacon vokser ikke på trær.
 • Og Kalkunbacon er jo ikke bacon engang. 

Følg med til mine beste baconoppskrifter og tips nede i saken her!

 

Det er mye rart i matfatet. Men en ting er jeg overbevist om: Virkelig god bacon, altså lettrøkt og lettsaltet sideflesk av gris, skal være såkalt tørrsaltet - eller gjerne tørrhengt, som jeg nå har smakt.

 

Det lettrøkte og lettsaltede sideflesket av gris kommer i mange utgaver. Bacon er ikke bare bacon. Det fikk jeg bekreftet da jeg dro på flesketur til Vega-øyene på Helgelandskysten.

 

I havgapet der spiser grisene også tang og tare, som er noe av det mest framtidsrettede husdyr kan fôres med, bærekraftig og smakstilsettende!

Her våknet jeg

vega bacon tørrsaltet oppskrift

Utendørs sto lyset på hele natten. Da jeg våknet syntes jeg at jeg kjente noe, noe jeg elsker å slå opp både øyne og munn til. Først var det svakt kildrende, en luftbåren strøm av små duftpartikler inn gjennom vinduet, etterhvert tiltagede i styrke.

 

Jo, det var lukten av bacon som stekes!

 

Og med det samme: Det er ikke det samme hva slags bacon man steker. Vi som vil ha det beste, vi velger først ut tynne og lange skiver - og de skal være tørrsaltet, så klart. Alternativet er saltlake, og da sliter vi gourmeter med at det smaker som svensk bacon, altså vassent.

 

Han stekte baconet

Morn, du!

 

«Baconet her er tørket i nordlandsvinden. Det gjør at saltsmaken blir lun og god, med en deilig grisearoma,» sier Jon Aga, som er kokk og driver herlige Vega Hotell.

 

«Dessuten gir ikke dette kjøttet fra seg så mye væske under stekingen,» fastslår han. Fleskehandlere på Sverige-tur vet hva kokken snakker om, det importerte baconet blir jo nesten kokt når vi forsøker å steke det.

 

Og forresten: Det finnes to måter å steke bacon på.

 1. Sterk varme. Fort og gæli, den vanligste måten, til og med anbefalt på noen baconpakker, men da er det lett å svi flesket, for mye og for ujevnt. Det blir svart og slapt.
 2. Svak varme. Tålmodighet gir gullbacon. Leg skivene pent i pannen, ikke for mange og gjerne helt uten olje eller smør. La fettet smelte langsomt mens baconet blir jevnt brunt og helt sprøtt.

Hun hadde grisene

Bente Børsheim og ti andre svinebønder på øyriket Vega har slått seg sammen om å lage det unike baconet med merkevare-navnet Tørrhengt bacon av edelgris fra Vega. I fjor ble baconet altså hedret med merket Spesialitet, et kvalitetsstempel som bare blir den ypperste lokalmaten får.

 

«Fremtiden for lokalmat ser heldigvis lys ut! Det er flere og flere som vil vite hvor maten kommer fra og hvordan den blir til. Spesialitet-merket gjør oss så utrolig stolte» sier Bente. Vega-grisene blir til elleve ulike kjøttstykker, men det er baconet som har vakt mest oppmerksomhet.

 

«Vi som lager lokalmat, og for eksempel tørhenger baconet, er glade for å levere mat med en historie bak, sier hun». Og tørrhenging av bacon minner unektelig om selve ur-bildet av tørrfisk hengende på hjeller.

 

Vi er aldri i knipe når vi har tang:

 • Grisene på Vega får tilsatt tang i fôret, fordi det er sunt og fordi det er noe av det mest bærekraftige man kan gi for eksempel gris. Det bidrar også til mindre importert soyaprotein fôr fra Brasil.
 • Tang og tare inneholder opp til 40 % protein i tillegg til karbohydrater, vitaminer og antioksidanter.
 • Mangelen på protein er en av de største utfordringene som verden står overfor når det gjelder å skaffe mat til stadig flere mennesker. Tang og tare kan være en viktig del av redningen.

 

Her er kvalitetsmerket

Merket med Spesialitet, og fra griser med krøll på halen: Da er du sikker på at det er bra mat på gang.

 • Salget av lokalmat øker hvert år. I fjor ble det omsatt lokalmat for 5 milliarder kroner. Målet er 10 milliarder innen 2025.
 • Lokalmat er definert som mat «med en lokal identitet, særegen opprinnelse eller spesialle kvaliteter knyttet til produksjonsmetode eller tradisjon».
 • I butikkene kan vi velge i rundt 400 matvarer med Spesialitet-merket.

Vega-vinaigrette

Så til saken, som er smaken! Her er en salat-forsterker som også gjør seg til hvit fisk. Din - og dine venners! - nye favoritt.

100 g bacon i terninger, eller tilsvarende i skiver

1/2 purre, skåret i tynne ringer

2 sjalottløk, finhakket

2 ts revet sitronskall

3 cl balsamicoeddik

9 cl god olivenolje

 

 • Sprøstek baconterningene i panne på nokså lav varme. La purren steke med baconet litt mot slutten.
 • Pisk sammen eddik og olje.
 • Bland alt sammen i en skål. 

 


Flere oppskrifter. Trykk på bildene!

Baconloff med ost og oliven. Passer som en liten aperitif rundt grillen!

 

Bacontorsk med timian og ertepuré.