Bønneburgeren du vil elske

Heldigvis er det lett å bruke bønner til å lage burgere som er så gode at du kan kalle dem nam-burgere!

bønner burger oppskrift veggisburger

Bindemiddel er viktig når vi lager alle slags veggisburgere. Du kan bruke egg, men da kan du ikke kalle burgeren vegetarisk, så det er tøffere uten. På ikke-animalsk vis er det to veier å gå: Bruk kikertmel eller linfrø knust i vann. Begge fungerer som ”lim” i burgerdeigen.

 

Kikertmel er enklest, men har den ulempen at det må varmebehandles lenge for å smake godt, ellers får du en litt ekkel, rå smak. Det går helt fint når vi steker både i ovn og panne.

 

ca 8 dl bønner, fra boks eller bløtlagte og kokt, for eksempel svarte bønner, kidneybønner eller brune bønner

4 sjalottløk, eller en rødløk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

1 dl grovknuste valnøtter

1 dl kikertmel

1 ts natron, kan sløyfes

1 ts malt spisskummen

1/2 ts malt kardemomme

1/4 ts chilipulver

1 ts salt

 

  • Kjør alt sammen til en nokså grov masse i en kjøkkenmaskin med kniver, eller bruk en stavmikser. Juster evetuelt med litt vann for å få en fin og formbar konsistens. (Stek gjerne en bitteliten prøvekake og sjekk om du synes kryddermengden er passe.)
  • La det hvile på benken i minst et kvarter.
  • Ha litt olje på hendene og form passe store runde baller som du med flat hånd kan trykke sammen til jevne burgere.
  • Ha de rå burgerne på bakepapir i ovn på 180 grader i et knapt kvarter. (Nå kan du fryse dem, først hver for seg, så i samme pakke, slik at du kan ta ut det antallet du vil uten at de er frosset fast til hverandre.)
  • Stek dem så på litt over middels varme til de er gyldne på begge sider.