Heldigvis er det lett å bruke bønner til å lage burgere som er så gode at du kan kalle dem nam-burgere!
Bindemiddel er viktig når vi lager alle slags veggisburgere. Du kan bruke egg, men da kan du ikke kalle burgeren vegetarisk, så det er tøffere uten. På ikke-animalsk vis er det to veier å gå: Bruk kikertmel eller linfrø knust i vann. Begge fungerer som ”lim” i burgerdeigen.
Kikertmel er enklest, men har den ulempen at det må varmebehandles lenge for å smake godt, ellers får du en litt ekkel, rå smak. Det går helt fint når vi steker både i ovn og panne.
ca 8 dl bønner, fra boks eller bløtlagte og kokt, for eksempel svarte bønner, kidneybønner eller brune bønner
4 sjalottløk, eller en rødløk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 dl grovknuste valnøtter
1 dl kikertmel
1 ts natron, kan sløyfes
1 ts malt spisskummen
1/2 ts malt kardemomme
1/4 ts chilipulver
1 ts salt
- Kjør alt sammen til en nokså grov masse i en kjøkkenmaskin med kniver, eller bruk en stavmikser. Juster evetuelt med litt vann for å få en fin og formbar konsistens. (Stek gjerne en bitteliten prøvekake og sjekk om du synes kryddermengden er passe.)
- La det hvile på benken i minst et kvarter.
- Ha litt olje på hendene og form passe store runde baller som du med flat hånd kan trykke sammen til jevne burgere.
- Ha de rå burgerne på bakepapir i ovn på 180 grader i et knapt kvarter. (Nå kan du fryse dem, først hver for seg, så i samme pakke, slik at du kan ta ut det antallet du vil uten at de er frosset fast til hverandre.)
- Stek dem så på litt over middels varme til de er gyldne på begge sider.