Nå er det fritt fram for alkoholfritt juleøl

Aldri før har vi villet ha så mye av det, og aldri før har tilbudet vært så stort - og smaken så bra!

alkoholfritt øl juleøl

Jul med din glede: I år er det altså rekordmange ulike alkoholfrie juleøller i butikkene. 15 forskjellige! Anerkjente nettsteder for ølhunder fastslår i disse dager at flere av dem er så «ekte» i smaken at vi med glede kan skåle adventen inn med zero alko i ølet.

 

Det er generelt og bokstavelig talt høyt skum i det alkoholfrie ølsalget. Bransjen melder om et salg på 10 millioner liter i fjor, en økning på hele 11 prosent fra året før, altså rundt to millioner halvlitere mer.

 

Det store utvalget og den stigende kvaliteten får «skylda». Av hele 15 typer juleøl som nå kjøres ut fra bryggeriene kan du nå få hele 10 i sjappene med best utvalg, som på Meny. Og der i gården kan de heve glasset for en salgsøkning på over 15 prosent hittil i år.

 

Øl passer til all slags julemat. Bedre enn vin, egentlig. Men det er altså ikke alltid det passer å dønke seg med alkohol. Julehøytiden er i ferd med å bli nettopp en sånn ikke-tid for stadig flere. Artig, da, at bryggeriet Nøgne Ø i år stiller med en øl som heter…

alkoholfritt øl juleøl

 ... «Julefri»!

På en løssluppen julelunsj med en orgie av prøvesmaking denne uken, i regi av Ringnes, lærte jeg dette:

 

Vanlig øl og dram lar seg lett og med smaksmessig utbytte byttes ut med alkoholfritt dersom du serverer to ulike øl samtidig! Én som har fylde og kraft som står til maten, og én som er friskere på smak, som tørstedrikk! Sett frem fyldige vinglass!

 

  • JULETALLERKEN: Med tradisjonell ribbe, medister, pølse og surkål er det bra med en øl som har en viss bitterhet, det renser ganen.
  • PINNEKJØTT: Mye salt trenger en øl med sødme til balansering. For å holde orden i smaksbalansen er det også riktig med en øl med tydelig maltsmak.
  • LUTEFISK: Er det mulig? Jadda, bare pass på at ølen er frisk nok til selve fisken, men med mye bacon og ribbefett på tallerkenen bør den justeres mot mer fyldig og bitter.

Noe mer før jeg stenger?

alkoholfritt øl juleøl

Ja. 

  • I følge beregninger foretatt av YouGov skal vi nordmenn i gjennomsnitt spise seks «julete» måltider i desember. To middager ute, to lunsjer ute og to middager eller lunsjer på privat kjøkken.
  • Seks av ti velger alkoholfri drikke til julematen, mens hele tre av fire ønsker at det iallefall er edruelige alternativer på bordet.
  • Og, dette er ikke fyllerør: Langt flere nordmenn spiser julelunsj enn julemiddag. Dette er enda en god grunn til å finne ut mer om null-prosent drikke. (By the way så går salget av lettøl ned - vi velger mer og mer enten/eller.)

Helt til slutt:

 

Det er 24 flasker øl i en god, gammeldags ølkasse, og 24 dager i advendt. Tilfeldig? Neihei!

 

Jeg anbefaler ølinteresserte å kjøpe 24 ulike øl og drikke én hver dag - alkoholfritt i ukedagene og kanskje en med alkohyler rundt helgene.

 

Enda bedre er det å kjøpe 24 ekstra flasker juleøl, og så legge dem i en svart sekk et kjølig sted. For juleøl er lagringsøl. Det blir enda bedre etter et år! Men da snakker jeg altså om øl med alkohol, bare de blir bedre ved lagring…


Vet ikke hva du skal ønske deg til jul?

Trykk på bildet for å få noen av mine beste tips for matvrak som har nok av schtøgge slips!


Yngve Ekern er et kjent navn der mat og miljø diskuteres. Vil du ha en foredragsholder, konferansier eller debattleder, stilller jeg med deltagelse som er både morsom og innsiktsfull. Ta kontakt!