Spis østers - redd miljøet!

OK, det er kanskje ikke det aller beste miljøtiltaket. Men du gjør faktisk en god gjerning om du gulper i deg norsk østers. En fremmed skjelltype er nemlig i ferd med å ta over kysten vår.

østers oppskrift stillehavsøsters

Åpning av østers. Tilbehør til østers. Spising av østers. Du lærer alt om det her. Følg med nedover!

 

Men først tilbake til at den typen vi kaller stillehavsøsters er blitt en pest for kystmiljøet vårt - selv om den smaker helt supert:

 

 • Den ble introdusert i Europa på 1960-tallet og truer nå med å ta over for vår tradisjonelle flatøsters, og den sprer seg hurtig.
 • Den er til skade for artsmangfoldet, og er følgelig oppført på Artsdatabankens høyrisiko-liste over uønskede arter.
 • Den vokser vertikalt  og er kjempeskarp, slik at vi som bader fort skjærer oss opp på føttene. Altså en trussel mot friluftsgleden.

En dugnad!

Foto: Vestfold fylkeskommune
Foto: Vestfold fylkeskommune

I år har en offentlig østersdugnad i regi av Vestfold fylkeskommune, støttet av Oslofjorden Friluftsråd, hatt stor suksess med å samle inn stillehavsøsters. Over 13 tonn farlige, men akk så deilige østers er plukket på nesten 150 strender.

 

Du kan altså gå for skjellbetjening og plukke dine egne delikatesser. Men da bør du ta kontakt med Mattilsynet for å høre om det er rapportert om skjell som gjør deg dårlig i magen. Det sikreste er nok å sanke dem i fiskedisken, der leverandørene selvsagt har fått sjekket skjellene.

 

Prisen runder gjerne 30 kroner per skjell. Men pytt, hva ofrer vi vel ikke for miljøet, vi som er kulinariske miljøagenter. At velgjerningen også bør inkludere utgift til sprudlevann, det får også gå!

Gugga jeg aldri glemmer

I Danmark er det kommet langt. På vestkysten av flatlandet legger de virkelig til rette for at gourmeter kan gjøre en innsats. Jeg har selv vært i frontlinjen, på en virkelig luksustur i det som hater Vadehavet - der du bare kan vade ut og finne små øyer bestående av, ja, hauger av svære østers.

 

Det er bare å bøye seg ned og laste inn, med østerskniven i hånd og en flaske sprudel i sekken. Danske myndigheter regner med at det er godt over 10 milliarder skjell å ta av nå.

 

En østers-safari i disse traktene er uforglemmelig. Har du lyst til å ha noen riktig romantiske dager før jul? Her er det full fart fra september og helt til april. Sjekk linker til fine steder og hoteller som arrangerer selvplukking her: Vadehavsøsters 

 

Store som sko!

De er ville, og de er gratis. Det vet danskene å sette pris på - men en guidet tur på fire timer koster ikke mer enn tre-fire hundrelapper. Da er det bare å lasse sekken med knudrete skjell.

 

Jeg kan aldri slette minnet om da jeg åpnet mitt første på en slik tur, i regi av Vadehavcenteret ved småbyen Ribe, midt i det som er en nasjonalpark.

 

Skjellet var såpass at hadde det vært en sko, ville jeg tippet på nummer 40. Blir jeg kvalt, så dør jeg i alle fall lykkelig! tenkte jeg da jeg  med lukkede øyne løftet skjellkanten til leppene. Det var som å svelge en vaskeklut, svelge som en pelikan - og så fantastisk godt.  

Åpningen:

VILJE: Åpningen er mye lettere enn mange tror, men det krever viljestyrke, og det er to ting som ikke må svelges sammen med go'klumpen: Blod fra deg og biter av skjellet.

 

STÅL: Fancy østerskniver med kort og bredt blad er ikke tingen. Alle møblerte hjem bør derimot by på en østerskniv med lengre og smalere blad. Disse får du i de fleste gode utstyrsbutikker.

 

Ellers er det nødvendig å ha et kjøkkenhåndkle som brettes mangedobbelt og legges i hånden som beskyttelse dersom kniven glipper - og det gjør den nok. Vær forsiktig, men bestemt.

 

 1. Legg østersen i håndkleet med den buede siden ned og ta et solid grep om den. Lirk og press kniven bestemt inn mellom skalldelene, der du tror de to delene møtes. Stikk den på innsiden av skjellet, omtrent midt mellom den spisse og den runde enden.
 2. Før knivspissen resolutt langs den øverste skjelldelen, vri mot begge sider, slik at du skjærer over muskelen som holder skjellet sammen. Bend opp den øverste delen og bruk en finger til å børste bort skallbiter der du gikk inn med kniven.
 3. Løsne østerskjøttet forsiktig med kniven, men ikke maltrakter den. Du kan godt helle vekk litt av væsken som er samlet i skjellet. Helst skal du legge dem på et fat med knust is til servering (men de skal ellers ikke oppbevares over lengre tid med is av ferskvann).

Nytingen:

 • Gjør det for å få en smak av havet. Av det evige kretsløpet. Og gjør det som i sakte film, som om det var ditt siste måltid.
 • Og, jada, de skal spises levende. Men ikke vær redd. Du viser hvem som er sjefen ved å sprute litt sitronsaft på dem, eller pirke litt med en gaffel. Da vil de oftest krympe seg litt.
 • Så kommer spørsmålet: Skal du tygge eller bare svelge? Mitt råd er at du lar østersen rulle at par runder i munnen og småbiter litt ertende, før du sender den på sin siste reis ned svelget.
 • Ansiktsuttrykket skal være harmonisk, med halvlukkede øyne.
 • Men - at inntak av østers skal virke seksuellt stimulerende, det er dessverre ikke veldig faktabasert. Det hevdes at Cassanova gulpet i seg omtrent femti stykker før han tro til. Men de som brauter med at dette er «en del av seksualakten» kan også svelge at vi ikke blir kåtere av en østers enn av et glass melk, som inneholder omtrent det samme av sink og jod. (Likevel, ærlig som jeg er, skal jeg ikke underslå at inntak av levende mat gir en nokså pirrende følelse av makt. Og makt er som kjent temmelig sexy, Æh…)

Mulighetene:

Her er snapshots av noen østers jeg har servert mine venner:

 

Med sitron, klassisk

Med dill

Med eple

Grillet

Med ølgelé

De kan se litt snørrete ut i utgangspunktet. Men heldigvis, for den gode smak - og for miljøet, da! - er interessen for denne perlen i sjømatfatet i ferd med å spre seg som en influensa:)


Frem fra glemselen:

Trykk på bildet for å gjenoppdage leigrytens fantastiske egenskaper! Alt blir godt i en sånn - og det er like enkelt nå som i romertiden.

Foredrag? Møteledelse?

Trykk på bildet for å se hva jeg kan bidra med i levende live