Derfor klapper vi for økologisk festivalmat

En-to-tre-fir! Her er refrenget om hvorfor musikkfestivaler setter riktig mat øverst på plakaten. Den er ekte. Den tar vare på fellesskapet. Den tar hensyn til miljø og dyrevelferd.

Øyh, Øyafestivalen leverer!

 

Gjennom fire dager med musikalske høydepunkter i Tøyenparken, pluss en lang rekke klubbarrangementer underveis, serveres det over 35 tonn med ikke-musikalsk føde. Rundt 95 prosent av maten er laget av økologiske råvarer.

 

Øyafestivalen kjenner sitt publikum. Der i gården, altså på Tøyen, stiller de kresne krav til hvem som skal stå på scenen - og festivalen står for den samme finsmakingen når det gjelder hva som skal inn i munnen på sultne publikummere.

  • Maten skal være en naturlig del av en bærekraftig fremtid, samt mest mulig lokalt produsert gjennom samarbeid med bønder.
  • Den skal være uten sprøytemidler og tvilsomme tilsetningsstoffer, uten negative miljøkonsekvenser, pluss bidra til biologisk mangfold.
  • Kjøtt skal ikke komme fra industrialisert dyrehold med bruk av kraftfor basert på soyaimport fra regnskogsland.

Musikk, mote - og mat

Øyafestivalen er en fest som kan sammenliknes med godteposen M&M´s, med variert innhold når det gjelder den viktigste  M´en, altså musikken. Den andre M´en kan godt stå for mote, for det kan vel ikke nektes for at festivalantrekk også er en viktig del av musikkhistorien.

 

Når tidens festivaldeltakere i Øya-arrangørenes spørreundersøkelser også sier at de vil ha økologisk mat og er opptatt av dyrevelferd, er det et bevis på at musikkfestivalene har fått en tredje M å dreie seg rundt.

 

Altså mat, mat, mat - over hele linja. 

Bærekraft så det merkes

Kall den gjerne Øykofestivalen, for Norges største musikkfestival er ikke bare landets fremste serveringssted for økologisk mat denne uken. Også internasjonalt er Øyafestivalen helt i front når det gjelder både bærekraftig mat og miljøfokus ellers.

 

Allerede for fem år siden fikk Øyafestivalen det høythengende Gullmerket for økologisk servering av øko-merkingen Debio.

Inspirerer andre

Og Øya er ikke en øy uten forbindelse. Festivalen har tatt mål av seg til å påvirke matserveringen også utenom festivaluken. I tillegg til egen servering er det en rekke restauranter som søker om å få tilby mat på området. Da får de en lang meny av økologiske punkter det må krysses av for før de får innpass.

 

- Da hjelper vi dem med å komme i kontakt med gode produsenter av økologiske råvarer. Det ekstra fine er at flere restaurantfolk da blir inspirert til å gå videre med økologiske retter på sine spisesteder også.

 

Det er musikk i mine ører når Cathrine Røsseland, mat- og miljøansvarlig på festivalen, forteller dette. På den måten bidrar Øyafestivalen til at det blir mer fokus på miljømat generelt. Det er bra for alle, også for norske bønder.

Alle er med på notene

De ´ække aleine! Slottsfjellfestivalen og Trænafestivalen er blant dem som har satset på fornuftig matmote denne sommeren, og de som skal på Pstereofestivalen senere denne måneden kan bare knappe opp bukselinningen og lempe inn gladmat.

 

Felles for denne internasjonale bevegelsen er nok at mange festivaler er inspirert av Roskildefestivalen i Danmark, der det serveres over tre millioner økologiske og i en stor utstrekning vegetariske måltider på noen forrykende dager.

 

Fun fact: På Roskilde er selv de 3500 kilometerene med dopapir som publikummerne bruker til å tørke vekk de fordøyde matrestene med av utsøkt økologisk sort. No shit.

Her er et typisk eksempel på hvordan festivalene nå jobber langsiktig for å sikre sunn og økologisk mat. Pstereofestivalen har planen klar lenge før økologisk går på scenen:


Mer sommer - mer sommersmak!


Alle kan bli med på andelslandbruk