En stjerne er født: Fenalår!

Fenalår oppskrift på suksess

Vi kan slå oss på lårene, for nå er det offisielt: Fenalåret har oppnådd status som en beskyttet delikatesse, på linje med italiensk parmaskinke.

 

EU-kommisjonen har tygd på det i to år før de denne uken endelig stemplet Fenalår fra Norge som en Beskyttet Betegnelse.

Men MÅ vi nyte nasjonalstoltheten med eggerøre og rømme? Nei, den unike smaken av fjellbeite og stabbur - for ikke å si stavkirke! - kan vi feire med helt annet og minst like passende tilbehør. Mine feeneste tips får du lenger ned her.

Velkommen til Norge rundt!

Først: Det er ikke få av oss som har stolt har stått der med en nyinnkjøpt fenalår, og så blitt fortvilet når det skal skjæres opp - særlig om det er gjester til stede. For hvor skal man skjære? Hvordan i all verden skal det kune bli pene skiver av det fine låret?

 

Begynnelsen på svaret er dette: Tenk deg at fenalåret er formet som selve Norge. Det er lett å se. Furet, værbitt. Saltet av det frådende havet, tørket i den hustrige vinden. Ikke mange har en nasjonal delikatesse som til overmål er formet etter landets grenser!

 

Her er en illustrasjon jeg brukte under et foredrag om den spekede skjønnheten tidligere i år:

 

En historisk beskyttelse

Da skal du altså begynne å skjære inn til benet omtrent ved Nord-Trøndelag!

 

Fenalåret har historie tilbake til vikingtiden, og hvordan vi lager fenalår av sauen er grundig nedskrevet siden middelalderen.

 

Det var ikke før for to år siden at matbyråkratene i EU fikk søknaden fra norske Matmerk, som også styrer merker som Nyt Norge. Fenalår fra Norge har siden 2012 hatt merket Beskyttet Geografisk Opprinnelse her hjemme, men det var da flere norske produsenter slo seg sammen for å satse seriøst på eksport at det ble fart i den internasjonale sertifikasjonen.

 

Og det er ikke lite flisespikkeri -  i dette tilfelle lårspikkeri! - som skal til før en matvare får godkjenning.

 

Slik så EU-nyheten ut på Twitter:

 

Fra før er det bare Tørrfisk fra Lofoten som har oppnådd æren av å få et slikt kvalitetsstempel og beskyttelse i EU.

 

Over til smaken. Prøv gjerne en lefserull med fenalår, Snøfrisk og litt salat. Eller gjør som meg, og la dette være fine oppstarter på en bedre middag. Skjær gjerne kjøtt fra fenalåret som ellers ikke blir pene skiver, eller kjøp fenalår i påleggspakke. Uansett er det Norge i kjøtt, hvitt og blått!

 

Fenalår med appelsinsmak

8 skiver fenalår, i nokså små biter

1 appelsin

15 korianderblader

½ rød chili, uten frø

2 ss ekstra god olivenolje

 

Skrell appelsinen med kniv slik at ikke noe av det hvite sitter igjen. Før kniven inn mellom hinnene og skjær ut helt rene båter. Finhakk alt og bland med olje og fenalår. Server i skjeer.

 

Fenalår med potetsmak

8 skiver fenalår, i grove biter

4 nykokte små poteter, helst norske nypoteter, i terninger

1 grønt eple, i terninger

6 ss rømme

1 ss majones

1 ts sennep

1 ss hakket kapers

 

Bland alt sammen, smak til og server i skjeer.

 

Fenalår med tomatsmak

8 skiver fenalår, i nokså små biter

2 tomater, innmaten fjernet og i terninger

1 sjalottløk, finhakket

½ vårløk, i tynne ringer

litt hakket dill

4 ss ekstra god olivenolje

litt pepper

 

Bland alt sammen og server i skjeer.


Et alternativ til fårikålen?