Stangselleri med risotto

En god risotto og et par enkle råvarer på toppen, det er alt som skal til. Her har jeg også finhakket stangselleri  i selve risottoen.

 

De fleste butikker har spesialris til risotto, som evner å suge til seg særlig mye væske. Se for eksempel etter såkalt arborio eller carnaroli.

 

Du kan jo også kjøpe en pakke risottoblanding fra merket som heter Superbra. De finnes i alle fall på Meny, og er både gode og populære. 

 

300 g risottoris

1 sjalottløk

1 dl hvitvin (kan sløyfes)

ca. 8 dl grønnsakskraft

ca. 1 dl finrevet parmesan

ca. 100 g kaldt smør

3 stilker stangselleri

1/3 sellerirot

2 gulrøtter

noen blader fra stangsellerien

salt, pepper

 

  • Skrell stangselleri med en potetskreller. Skjær 1/3 i små terninger, resten i staver. Skrell og skjær selleriroten i små terninger. Del gulrøttene i fire på langs.
  • Finhakk sjalottløken. Ha litt olje i en kjele på middels varme. Ha i sjalotten og rør rundt et minutt. Ha så i risen og rørestek et knapt minutt til. Hell så på vinen og la det koke til det nesten er tørt. Ha så i halvparten av vannet, gjerne kokt opp på forhånd, og la det også koke godt inn før du har i terningene av stangselleri og sellerirot og sper med mer vann. 
  • Smak når risen er ferdig kokt, det tar drøyt 15 minutter. Rør så inn parmesan og la det smelte. Ha til slutt in terninger av kaldt smør og rør det hele godt sammen. Risottoen skal være temmelig løs, omtrent som en tynn grøt. Smak til med salt og pepper.
  • Kok gulrøttene og ha i de store bitene stangselleri halvveis før gulrøttene er møre. Server med de store grønnsakene på toppen av risottoen og pynt med noen blader fra stangsellerien.