Den enkleste fiskegratengen er nå din egen!

 

Spørsmål: Hva er forskjellen på «Kystens fiskegrateng» og «God gammeldags fiskegrateng»?

Svar: Når «Kystens fiskegrateng går ut på dato, blir den «God gammeldags fiskegrateng»!

 

Haha! Så morsomt kan vi ha det, vi som av og til trår til med hjemmelaget fiskegrateng.

 

Her er oppskriften du vil bruke mange ganger, et grunnlag for egne vrier.

 

En helt vanlig dag med fiskegrateng uten at den settes på bordet i alufolie, det er en bra dag!

 

Her bruker jeg kokt potet i stedet for makaroni, og har i purre - fordi jeg synes det er så deilig til hvit fisk.

 

Sennep og dill, bare følg oppskriften her, men når du først har laget denne en gang er døren åpen til en lang rekke variasjoner.

 

Kanskje liker du timian? Kanskje har du noen rundt bodet som lar seg begeistre av litt tacokrydder?

Fiskegrateng med muligheter

ca 3 ss smør

1 fedd hvitløk

3 ss mel

ca 1/2 l helmelk

2 ts sennep, gjerne grov

4 - 5 kokte poteter

1/3 purre, mest av det grønne

ca 1/2 kg hvit fisk, sei eller torsk Her kan du også spe på med reste-fisk, det blir uansett ikke tørt i en sånn form...)

ca 2 dl brødrasp, hjemmeraspet eller kjøpt  (det heter griljermel i butikken...) 

1 dl finrevet parmesan, hvis du er litt fin på det likevel - kan sløyfes

litt frisk dill

 

  • Del hvitløksfeddet i to på tvers. Knus dem mot fjøla ved å presse dem bestemt og hardt med flatsiden av en stor kniv. (Eller bare klink til dem med undersiden av en kjele.) Finhakk det som er igjen. Smelt smøret forsiktig slik at det ikke blir brunt. Ha i hvitløken og la det boble litt.
  • Rør inn melet sli at det blir en jevn masse uten klumper. Spe så med melk og rør inn sennep. Lla det småkoke i knapt fem minutter.
  • Skjær potetene i skiver, skjær purren i ikke altfor tynne ringer.
  • Fordel potetskivene i bunnen av en ildfast for av passe størrelse, slik at innholdet ikke vil stå veldig langt opp langs kanten. Skjør fisken i passe biter og fordel oppå potetene. Fordel purren på toppen.
  • Hell over den hvite sausen og strø brødraspet over - med eller uten parmesan.
  • Stek i forvarmet ovn på 180 til 200 grader i en halvtimes tid.

 

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Kirsti (Wednesday, 25 May 2016 21:28)

    Idag hadde vi fiskegrateng. Ikke i aluminiumsfolie, men i en ekte form. En ganske lik oppskrift som din, men uten løk. Potet vedcsiden av og revne gulrøtter. Masse gulrot. Og smelra smør. Og som alltid med fiskegrateng så blir alt spist opp. Kokt fisk-skeptikere spiser 3 porsjoner. Mannen mimrer om barndommen og smaken av middag. Jeg kjenner husmorpoengene strømme på. Ekte MAT!