Vegetariske kjøttkaker. Som mammas kjøttkaker - uten kjøtt.

Bare morskjærlighet er ekte kjærlighet. Og det er med morsbindingen som med skibindingen, den sitter godt. Men mammas gode, gamle kjøttkaker kan bli like gode selv om de ikke er fulle av kjøtt.

 

Disse kakene er så smakfulle at ingen vil legge spesielt merke til at de er uten kjøtt.  Bare prøv å server dem til noen uten å fortelle hva de egentlig inneholder!

 

1/2 løk, hakket

1 fedd hvitløk, finhakket

4 ss finhakkede nøtter, det er fint med en blanding

ca 400 g kidneybønner

2 egg

ca 4 ss finhakkede urter, eksempelhvis timian og salvie

ca 4 ss potetmel

salt, pepper

to til fire ss brødrasp, kan kjøpes i butikk med navnet griljermel

litt stekeolje

 

  • Ha en skvett stekeolje i en panne på middels varme og stek løken under omrøring til den er myk og blank, men ikke brunet. Skru ned varmen noe og ha i hvitløk og nøtter. Stek videre et par minutter. Ha det hele over i en bolle og la det kjøle seg noe.
  • Kjør kidneybønnene, løk- og nøtteblandingen og eggene sammen i en kjøkkenmaskin med kniver. Smak til med salt og pepper Bland inn urtene også, og ha i nok brødrasp og potetmel slik at det blir seigt nok til at du kan forme boller av deigen.

 

Tips: Hvis du vil gå "hele veien" og lage kaker som er helt veganske, altså uten animalske produkter i det hele tatt, da gjør du følgende: Ha 2 ss linfrø i en morter og knus dem skikkelig sammen med omtrent like mye vann og rør denne ganske slimete massen inn i deigen.

 

Hypp på mer vegetarisk? Her får du grunnkurset i veggisburgere. Det er nemlig noen triks som må kunnes for at de skal bli perfekte.

Jeg har også laget en bok med oppskrifter uten kjøtt. Den kom i 2012, da det ennå ikke var mye snakk om å kutte ned på kjøttet av hensyn til miljøet. I dag er det å spise mindre kjøtt blitt selvfølgelig del av klimadebatten og diskusjonen om dyrevelferd.


Her kan du kjøpe boka som har hatt stor innflytelse på debatten, og som gir deg praktiske og hverdagslige oppskrifter slik at du også blir inspirert til å dempe kjøttforbruket litt.

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Marthe (Monday, 14 November 2016 16:40)

    Hei!:) har du prøvd å fryse disse?