Vi er noen som forsyner oss mer av økomatfatet enn andre

Økologisk øker i hele landet. Det er bra. Og i akkurat mitt nabolag er vi aller best i klassen når det gjelder å spise trygt og bærekraftig.

økologisk mat salg

Ann-Karin, nabodama på bildet her, og vi andre på Nesodden er sikkert norgesmestre i å handle økologisk! 

Denne saken er sponset av stiftelsen Matmerk

Nye salgstall:

Ikke for å skryte, men… Joda. Selv om det bare er en kort båttur inn til hovedstaden er det et hav som skiller Nesodden-folk fra mer gjennomsnittlige forbrukere.

 

Rett før påske la Landbruksdirektoratet fram salgstallene for økologisk mat i 2018.Der fremgår det at rundt 3 prosent av den omsatte melken er økologisk, på landsbasis.

  • Hos oss? Ja, jeg kan fortelle at på min lokale Coop Extra er 33 prosent av den solgte melken økologisk.

Og sjekk eggsalget: På landsbasis var hele 9,5 prosent av eggene solgt i dagligvarebutikker økologiske. Det er jammen ikke verst, en økning på hele 13 prosent sammenliknet med året før! Men igjen, noen er ivrigere enn andre, da.

  • På Nesodden kan Extra rapportere at 41 prosent av de solgte eggene er økologiske.

Nok om oss ute i fjorden. Det er riktignok sånn at Oslo topper statistikken over fylkene der det selges mest økomat, mens Finnmark er på bunnen - viktigere er det at vi blir flere over alt. Her fra rapporten:

  • Salget av økologiske matvarer i dagligvaren økte med 8 prosent sammenliknet med året før.
  • I 2018 kjøpte vi økologiske råvarer for 2,9 milliarder kroner.
  • Det ble kjøpt dobbelt så mye økologiske grønnsaker som for fem år siden.

Lavpris er nå høyt på banen

 

I den nye rapporten om økologisk utvikling er det også verd å merke seg at det nå ikke bare er butikkene med størst utvalg som byr på mange økologiske alternativer.  

  • Gjennom store kampanjer kappes kjedene nå om å få flest øko-orienterte kunder. 
økologisk utvalg salg
  • 60 prosent av den økologiske maten blir nå solgt i lavpriskjeder som Coop Extra og Rema 1000. 
  • To tredjedeler av alt økologisk korn og bakervarer havner på kassabåndene i lavpriskjedene.
  • Mens den økologiske andelen av barnematen vi kjøper i butikk nå har steget til fantastiske 37 prosent totalt, kan lavpriskjedene melde at rundt halvparten av barnematen de selger er økologisk.

Unntaket for økningen av øko-maten er kjøtt, og da særlig av svin og storfe. Dette gjelder spesielt for lavprisbutikkene, siden prisforskjellen på økologisk og ikke-økologisk her er større enn på andre varer.

 

I hele landet har salget av økologisk svin faktisk gått ned med rundt 20 prosent. Grisen skal jo være så billig, har vi lært oss til å mene…

 

På den annen side gikk handelen av økologisk pålegg opp med 110 prosent!

Kyllingene flyr!

I fjor hadde flere kjedebutikker ekstra fokus på frittgående kyllinger, fordi de ser at forbrukere ønsker det. Kanskje fordi fjørfe har størst forskjell i dyrevelferd når man sammenlikner økologisk og såkalt konvensjonell produksjon?

 

I alle fall gikk salget av økologisk kylling opp med 16 prosent i 2018.

 

Noe annet interessant  er at den nye rapporten melder om at den økologiske produksjonen her i landet stiger vesentlig mer enn det som registreres solgt over disk.

 

Som eksempel rapporteres det at produksjonen av økologisk kylling gikk opp med nærmere 30 prosent, mens det registrerte salget stoppet på de nevnte 16 prosentene.

Fra bonde og rett på bordet

På bildet her er min Nesodden-venninne Lotte i ferd med å mate sine frittgående glad-griser. Når jeg klør litt på dem og henter herlig kjøtt hos henne, går det under Landbruksdepartementets radar.

  • Handel direkte fra bonde, som i gårdsutsalg, ulike mathaller, netthandel direkte og salg gjennom såkalte REKO-ringer brer om seg. Det er gode grunner til å tro at nettopp økologiske råvarer er særlig populære i denne omsetningen.

En annen oppløftende ting til slutt: De nye øko-tallene viser at det såkalte karensarealet i jordbruket vårt, altså de områdene som nå er under omlegging til økologisk produksjon - de øker med nærmere 40 prosent.

Yay! sier nabogutten Tumi her. Både han og jeg og et økende antall mennesker rundt oss synes det er bra å kunne velge mer av det vi mener er best - for både jorden og dyrene.


Fordi du fortjener det beste

Her viser jeg hvor fantastisk det er å være med i en andelsgård, hvor mange gode matminner man får - og hvor sosialt det er. Trygg på bildet for å se hvordan du også kan høste som du sår.


Alt vi har å takke ulldottene for!

Ikke bare gir de oss god mat og varme klær, pluss et landskap som ikke gror igjen. Visste du at uten sauer så hadde vi ikke hatt noen vikingtid? Trykk på bildet for å se det rare vi kan takke for.