En kosmisk go'gurk!

Jeg puttet en bit i munnen. Måtte knipe igjen øynene. Det smakte av himmelsk drama. Måner og stjerner eksploderte. Jeg tygde mitt livs første sylteagurk - av helt vanlig norsk agurk.

agurk oppskrift

Ikke ante jeg, selv som en dreven matskribent, at en sånn i utgangspunktet ganske døll agurk skulle sende meg ut i galaktiske opplevelser. 

 

I alle fall hadde jeg ikke den minste forutanelse av at det skulle være så latterlig lett, så rett ut ynkelig enkelt, å lage noe så inn i stjernetåka godt!

 

Reisen begynte jordnært, må jeg si, for å komme litt ned her:

 

Råvarene til sylteagurken min er noe av det mest grunnleggende du kan tenke deg på et kjøkken: Vann, vanlig hvit eddik, sukker - og en liten pose ferdig kryddermiks fra lokalbutikkens hylle…

 

Bemerk: Posen som heter «Sursildkrydder» finnes langt bak i manges kjøkkenskap, og er gjerne noen år gammel, uten at det gjør noe. Men får du ikke tak i en pose slikt tryllekrydder er det jo ingen sak å lage sin egen miks av et par teskjeer sennepsfrø, et par nellikspiker, noen pepperkorn, en stjerneanis, noen korianderfrø og et halvt fedd hvitløk.

 

Aha-gurk

Jeg hadde altså altfor mye agurk på kjøkkenbenken (ja, for de skal helst ikke oppbevares i kjøleskap).

 

Og helt bak i kjøleskapet hadde jeg nettopp spottet at et glass med alminnelig sylteagurk gikk mot det tomme. Så hvorfor ikke? Joda, en nagende tvil var der, for syltet agurk er jo egentlig sånne små import-pingler av noe slag, spesielt dyrket for den sure laken...

agurk oppskrift
Grønne gullbarrer. før behandling.

Hos meg skal uspist mat uansett ikke bli simpelt matsvinn! Det er et motto som denne gang altså ga meg flybillett til langt utenfor tilvant atmosfære.

Følg med på ferden!

  • Del agurker i samme lengde som høyden på sylteglasset ditt. Skjær dem så i tynnere staver, gjerne fire per lengde, og ta gjerne vekk noe av grafset i midten. Stikk dem ned i glasset og stapp med mye frisk dill.
  • Kok opp vann og eddik, gjerne hvitvinseddik om du fører slikt. Forholdet bør være sånn cirka tre deler vann og en del eddik, pluss en god slump sukker.
  • Så skal det vindunderkrydder opp i kokelaken. La det hele småkoke fem minutter. Avkjøl til romtemperatur og hell det over agurkene. 
  • Sylteagurken er klar til å serveres etter fire-fem dager på glass. Hvis du klarer å vente så lenge.

Bind deg fast med tau i en god stol når du prøvesmaker. Eller ifør deg romdrakt.

 


Sommersnacks: Agurkbåter med fyll

Trykk på bildet, så er det bare å heise seil. Båter av helt vanlig agurk kan lastes med godt, sånn at gjester nesten dåner.


Norske tomater: Rød romantikk

Kyss & klem: Norske tomater har gjennomgått en imponerende omveltning i smak og variasjon. Se de gode nyhetene her, og ta en kikk på mine mest populære røde retter. Bare trykk på bildet!


Grønn båndspaghetti: Viva!

Enda en festrett med en artig vri på slangeagurken. Her er den skivet på langs, lik de brede spaghettibåndene, og smakssatt med pesto. Bare trykk på bildet for å se hvordan frukt.no inspirerer!