Falaffel er jaffal bra!

Hva er det riktig av deg å spise i dag, med hensyn til helse, miljø og dyrevelferd?

falafel falaffel oppskrift

Svaret smaker så godt, og er heldigvis ikke vanskelig å lage!

 

Den krydrede vegetarbollen fra Midt-Østen er en stjerne på gatekjøkkener over hele verden, og en trygg rett for nybegynnere i vegetarisk kosthold. (At folk i både Egypt, Palestina og Israel hevder at de har funnet den opp, det lar vi ligge her…)

 

  • Falafel er kort sagt moste kikerter. Pluss løk, persille og varme kryddere som spisskummen, og gjerne et anstrøk chili.
  • Spis dem på tradisjonell måte i pitabrød med en pirrende rømmedressing, eller server dem som vanlige kjøttboller. (Selv IKEA er i ferd med å fase ut sine klassike kjøttboller til fordel for vegetariske bolelr nå!)
  • Hvorfor ikke la dem stå framme som sunn og mettende snacks en kveld, der vi ellers kanskje vill lunket på noen kyllingnuggets? Eller, vent! Hvorfor ikke lage vafler av deigen?

Sånn boller du deg!

2 bokser kikerter, 2 x 400 g (Men det er aller mest tilfredsstillende å vanne ut tørkede kikerter, da!)

1 stor sjalottløk, hakket

2 fedd hvitløk, finhakket

2 vårløk grovhakket

litt frisk koriander, en liten neve blader

en hel del bladpersille, en større neve blader

1 rød chili, finhakket

1 sitron

1 ts spisskummen

1 ts salt

litt pepper

1 dl kikertmel (Det finner du lettest i såkalte innvandrerbutikker, og dette må med, for dette er selve limet som holder bollene sammen!)

olje til steking

 

  • Ta vare på litt av vesken i boksene, men skyll ellers kikertene godt i en sil eller noe. Ha kikertene over i en kjøkkenmaskin med kniver (Jeg klarer ikke å si foodprosessor, siden det er engelsk. Men jeg makter ikke å bruke d et eneste norske ordet heller, altså... matmølle!).
  • Ha oppi løk, hvitløk og vårløk (men spar gjerne noen ringer av vårløken til pynt), pluss koriander, persille og chili. Ha i omtrent halvparten av saften fra sitronen, sammen med spisskummen og salt og pepper.
  • Kjør det sammen til en jevn, men ikke altfor fin masse. Ha i kikertmelet litt om gangen. Spe med vesken du har spart fra boksene til det blir en formbar masse. Smak til med mer salt og pepper, hvis det trengs. Kikertmelet kan smake litt uvant og emment før det er varmebehandlet, det bør du ha i mente når du smaker og smatter! Kanskje kan falafelmassen også ha godt av litt mer spisskummen.
  • Ha falafelmassen over i en bolle, dekk med plastfolie og la den stø kjølig en times tid. Da vil falaflene ikke så lett falle fra hverandre under steking.
  • Ha litt olje på hendene og form små, litt flate boller. Legg dem gjerne på bakepapir eller en smurt stekeplate, sånn at alle er helt klare til steking når du setter over pannen.
  • Ha litt olje i en panne på litt over middels varme og stek dem pent gylne på begge sider. (Her er det noen som frityrsteker falaflene, men det synes jeg oftest blir for mye styr.)

 

 


Håpet ER grønt!

Hva slags grønt bør vi velge for å få bra med protein? Så flaks at svaret triller rett foran nesen på oss! Trykk på bildet for å se hvor mye gøy du kan ha det med helt vanlige erter...


Derfor øker øko

Der jeg bor, på en underlig halvøy midt i indre Oslofjord, er vi faktisk norgesmestre i å spise økologisk. Trykk på bildet for å se de gode grunnene til det.