Dugnadsmat - vi velger riktig!

Nå står vi sammen om å bestemme hvordan vi skal ha det framover. Da legger vi for eksempel norsk spekeskinke i handlekurven, heller enn importert pålegg.

Vi er blitt en real folkebevegelse, vi som bryr oss om maten vår og hvor den kommer fra. Nå skal vi bli en enda større bevegelse, som sørger for at hjulene i vår hjemlige matproduksjon går mest mulig rundt.

Denne saken er laget i samarbeid med stiftelsen Matmerk

 

Ett eksempel på et dagligdags valg med overraskende stor betydning: 

 

Jeg åpner døren til butikkens kjølerom og skal ha en yoghurt eller to. Der inne er det som et glorete casino i Las Vegas. De fargerike yoghurtene byr seg fram i et utrolig mangfold, med Non Stop såvel som müsli. Tine? Synnøve?

 

Hvilken jeg og du velger har stor konsekvens for norske bønder, også kjent som matprodusenter - og nå ansett som «nøkkelpersonell» i korona-dugnaden.

Så enkelt, og så godt

Velger du en gresk yoghurt fra Synnøve Finden, så er den nettopp det - gresk og importert. Lar du valget falle på et beger fra Tine, så er du garantert at den er laget av melk fra norske kuer.

 

Som følge av sistnevnte valg, at du tar melk fra norske bondegårder, bidrar du til at vi har en trygg matproduksjon - over hele landet, også i grisgrendte strøk der kuer og sauer bidrar til at det er «lys i husan» og arbeidsplasser på fjell og i fjord.

 

Tilbake til spekeskinka. Det er jammen lett å velge norsk framfor spansk når vi har skinkepålegg som dette eksempelet - trygt merket med Nyt Norge:

Det smaker så godt, og det gjør så godt for fellesskapet. 

 

Kortreist mat. Lokalmat. Spesialitet. Nå velger vi ikke bare mat som skal være bra for egen helse. Vi vil også at den skal være miljøvennlig og bidra til bra dyrevelferd.

 

Gumlende og smattende har vi bevisste forbrukere sørget for at den samlede omsetningen for lokalmat nå har passert 11 milliarder kroner i året.

 

I tillegg kommer de fantastiske møteplassene der bøndene handler med oss direkte, som i Reko-ringer og på Bondens marked. Dette er det dessverre  midlertidig slutt på akkurat nå noen steder - men ikke alle! Desto mer avgjørende er det at vi tar de riktige beslutningene om hva vi legger på båndet ved vanlige kassaapparater.

 

Det betyr mye for våre trofaste bønder, som nå altså trenger litt ekstra entusiasme for å køle på med enda mer trygg mat, i en tid som ellers kan føles utrygg.  

Mestre i mums

At vi her i landet kan kalles oss verdensmestre i ost - flere ganger! - er et faktum som var utenkelig for bare ti år siden.

 

Jeg var selv tilstede (som dommer) da Fanaost fra den dengang nokså ukjente Ostegården ble kåret til vinner i VM i ost 2018. To år før hadde Kraftkar fra Tingvollost gjort vei i vellinga med vårt første, og sjokkerende, VM-gull.

 

I dag kan vi gå i en butikk og se et så vakkert syn som dette mangfoldet av norske superoster:

Verd å merke seg for oss osteelskere som gjerne plukker såkalte gardsoster i butikkene, er også at i fjorårets VM var det en Tine-ost som gikk til topps, en Jarlsberg lagret i fem år. Da var det flere av de mindre ysteriene som minnet oss på at uten Tines rolle i hele den norske melkeproduksjonen, ville det heller ikke vært liv laga for småprodusentene.

 

Våre matvalg har altså vidtrekkende betydning, når det gjelder arbeidsplasser både i landbruk og i foredling nå i månedene som kommer - med våronn og innhøsting, beiting og dyrepass. Mange av lokalmatens helter, små bedrifter med trange økonomiske rammer, trenger oss.

 

I tillegg kommer det langsiktige perspektivet på hvorfor vi i dugnadens ånd bør ha norske råvarer som førstevalg.

Norsk mat er heimevern

Fram til et par uker uker siden var det ikke veldig mange av oss som brydde oss særlig om det som kalles matsikkerhet - altså vår vilje og  evne til å fø egen befolkning i vanskelige tider. 

 

Visst kan vi kritisere at politikerne altfor lenge har oversett hvor viktig egen matforsyning er. Rundt 60 prosent av det vi spiser er basert på import. Det offisielle målet til dagens regjering er at vi skal bikke mot 50 prosent såkalt selvberging etterhvert.

Uansett, vi forbrukere og matentusiaster kan gjøre det enda bedre, og akkurat nå. Blant annet ved at vi favoriserer det hjemmeavlede - både grønnsaker og kjøtt. 

 

Jeg ser i disse dager at det er mange på sosiale medier som hilser til og takker norske bønder for jobben de gjør, uansett vei- og føreforhold, sykdom og usikkerhet.

 

Vi er mange som bryr oss, ja, og her er vi ved veivalget. God tur i butikken!


Pottit-landet er blitt så bra!

Haha, vi har gått en lang vei mot bedre tider for norske poteter! Trykk på bildet for å se hvor kult det er blitt - og hvor mye godt du lett lager av knollene våre.


Norsk mat er så-å-å kontrollert!

Du vil ikke tro det! Her er min rapport om hvor dønn regulert og trygg norsk matproduksjon er. Bare trykk på bildet!