Den klokeste kålen

Den ser jo litt ut som en hjerne, og hvis vi tenker over det så fortjener blomkålen å blomstre i en eng av kreative vrier. Det får den gjøre her!

blomkål oppskrift

Den norske blomkålen byr seg frem så knasende fersk og sprø at vi ikke behøver noen professor-tittel for å lage godteri av den. 

Nedover får du blant annet se hvordan jeg lager blomkålsuppe der en stekt skive ligger som en forlokkende trekrone og frister til fest.

 

Kortreist i koronatid

Jeg er nok ikke alene om å ha vært litt ekstra oppfinnsom med maten i det siste. Og vi er mange som gleder oss over det nå bare er å ta for seg av ferske og kortreiste grønnsaker - ja, og takke for at bønder har klart å grave opp mat av toppkvalitet.

 

Vi har jafset i oss som aldri før. Jordbærsesongen var bra, og snart kommer høstens jordbær, altså plommene. Men jeg blir nesten mest opprømt når jeg ennå møter dette her i butikken:

Tvillingene

blomkål brokkoli oppskrift

Side ved side! En bukett brokkoli hører med når vi lager en sommerlig oppsats.

 

Hjerneføde, det kan vi med omløp i hodet altså godt kalle blomkål, og det er ikke bare på grunn av utseendet. Blomkålen er en smart grønnsak som gir oss masse næring, C-vitaminer og kostfiber.

 

Hele verden spiser blomkål. Jeg har ved flere anledninger laget den i form av varmt krydret indisk gryte, som her:

blomkål oppskrift

Og jeg har gratinert den på fransk vis med flere av de deilige nye og norske geitostene, som her:

blomkål gratinert oppskrift

Men mine favoritter er:

Her er to av blomkål-rettene jeg har holdt humøret oppe med i koronasommeren. De er lette å lage og gir et skikkelig oppsving før grilling eller annen sosial matlaging.

  • Suppen blir du fort berømt for. (Oppskriften min er enkel, med det er jo mulig å kjøpe suppepose og bare dandere lettkokt blomkål på toppen, da, bare du ikke sier det til noen!) 
  • Kremen nederst, som jo også kalles puré, her kombinert med fisk og kaviar. Men en liten lammekotelett like digg!

Trykk på bildene for å se hvordan du får det til uten mye mas.

Suppe med blomkål-tre

Blomkålkrem med fisk og kaviarFysen på mer?

Enda mer kål i år? Trykk på bildet for videre opplysning!