Akkurat nå har vi det som plommen i egget - med plommer på tallerkenen, eller i glasset. Vi har det godt. For visst kan du lage herlig mat av norske plommer!

Denne saken er laget i samarbeid med Opplysningskontoret for frukt og grønt
Heldigvis er det lenge til vinteren kommer og vi skal nyte dem som svisker… Nå tar vi dem gjerne i salat, eller lager super grillsaus av dem - for ikke å snakke om den fantastiske plommelikøren vi kan trylle frem. (Bare se lenger ned her!)
Sensommerens stjerne er like etterlengtede som de tidlige jordbærene, og mer komplekse i smaksbildet, gjerne søte og litt syrlige på samme tid. Mangfoldet av plommer er noe å være stolt av at vi har her nord i verden, der de etter lange og lyse netter er modne nettopp nå, i slutten av august og ut september. Ah, mens det ennå er litt varmt i solveggen
Du finner kasser med ulike sorter i butikkene, der du også på enkleste vis kan plukke med deg en ferdig sortert papirpose.

Steinsunne saker!
Når vi putter en i munnen kan vi godt tenke på at de gjør godt for kroppen også, fulle av A-vitaminer, kalsium og jern. Vit også at de gjør vei i vellinga hele veien ut til den andre siden av tarmsystemet. Svisker er kjent for å smøre magen, ved å tilføre fiber og fremme den sunne bakteriefloraen vi trenger i omløpet. Prikk lik effekt har ferske plommer også.
Nok om det!
Det finnes 2000 sorter av dem rundt i verden. På veien fra opprinnelsen i Asia til Norge har de siden 1500-tallet blitt til rundt 50 lokale varianter hos oss, med sortene Opal og Victoria som de viktigste.
Når det bugner i butikkene og greinene henger tunge rundt i de tusen hager, da må vi også minnes på at dette er godsaker som må spises akkurat når de er modne. Holdbartheten er ikke mye å rope hurra for. De må knaskes fort, og bør legges i kjøleskap om du må vente at par dager etter at de er kommet i hus.
Så vi må lage noe. Nå.
Søt-syrlig plommesalat

Smak grundig på plommene først. Er de skikkelig søte trenger de kanskje noe mer syre i form av sitron eller hvitvin. Mindre søte plommer kan ha godt av ørlite mer sukker.
Nøtter gir variasjon og litt tyggemotstand. Her har jeg også brukt svisker, for de er jo plommer de også, stakkars.
12 plommer, gjerne både røde og blå
12 svisker
1 dl hvitvin
1 dl vann
1 dl sukker
saften av en ½ sitron
1 stjerneanis
3 ss grovhakkede pistasjnøtter
frisk mynte, eller sitronmelisse
- Fjern stenene og del plommene i båter. Skjær sviskene i to.
- Ha hvitvin, vann, sukker, sitronsaft og stjerneanis i en kjele. Kok opp og rør til sukkeret er oppløst.
- Ha i plommer og svisker, la det småkoke et halvt minutt. Ta ut og avkjøl litt.
- Bland i nøttene og fordel på tallerkener med topping av grovhakket mynte. Ha et par solide skjeer av kokelaken over. Du kan også lage en frisk krem med mynte.
Plommesaus

Her blir det både saus og tilbehør i ett!
Denne er perfekt til reinsdyr og all slags vilt, også passende til god gris.
5-7 plommer, røde eller blå
1 dl rødvin
3 ss sukker
1 ss rødvinseddik
1 stjerneanis
½ kanelstang
1 ss kaldt smør i terninger
- Del plommene og fjern steinene. Ha plommene i en liten kjele og hell på rødvin til det så vidt dekker. Ha i sukker, eddik, stjerneanis og kanel. Kok opp under omrøring og la det småputre i fem til ti minutter, til plommene er skikkelig møre, men ikke sønderkokte.
- (Dette kan gjerne gjøres dagen før, og så la det stå kjølig før oppvarming igjen.)
- Ta så ut plommene, kok opp igjen og rør små terninger av kaldt smør inn den i småkokende sausen. På kokkespråket kalles dette ”å montere” sausen, gjøre den blank og fin. Ha så plommene tilbake.
Yess - plommelikør!
Ikke å forveksle med østeuropeisk og mildt sagt beryktet slivovitz, som er destillert av gjærede plommer... Denne er mildere, og faktisk deilig.

Her kan selvsagt krydderet varieres. Kanelstang og stjerneanis blir bra, eller du kan lage den litt «juleaktig» med noen nellikspikre.
Uansett må prøvesmakingen holdes under kontroll :)
Et poeng her er ellers at jeg ikke har i sukker fra begynnelsen. Det er fordi ren sprit er mer effektiv når det gjelder å trekke smak ut av en råvare.
12 plommer, røde eller blå
½ liter 60% sprit
1 vaniljestang
3 dl sukker og en liten skvett vann
destillert vann til utvanning, eventuelt
- Del plommene i to, eller i båter. Kast de fleste steinene, men behold fire-fem og halvknus/knekk dem med en hammer. Ha plommer og steiner i et norgesglass, eller noe annet med helt tett lokk. Splitt en vaniljestang, skrap ut frøene og ha både dem og selve stangen i glasset.
- Hell på spriten til det dekker. Det må dekke fullstendig, ikke noe må stikke opp. Spe i så fall med kokt og nedkjølt vann.
- Sett glasset mørkt og ikke for varmt. Prøv ikke å tenke på det i minst en måned, helst to.
- Kok deretter en sirup av litt vann og for eksempel 3 dl sukker. Ha dette i likøren, vent ytterligere noen dager og prøvesmak. Fyll eventuelt på med mer sirup. Etterfyll også med mer vann om du vil ha ned alkoholprosenten.
- Sil likøren og ha den på en dekorativ flaske eller to.
Se mer:
Plommekake
Trykk på bildet for oppskriften fra frukt.no
Tilslørte plommepiker
Trykk på bildet for å se oppskriften fra frukt.no
Her kan du se en informativ video om plomme-eventyret vårt