Slik lager du gull av grønnsaker

Tempura heter trikset som gir høy temperatur på smaken av allskens grønnsaker. Lær den enkle kunsten her!

På det vårlige terrasse-bildet over er det brokkoli jeg har gitt en knasende god kåpe av fritert røre. Annet grønt blir like snacksy med samme sprø behandling.

 

Denne saken er laget i samarbeid med Opplysningskontoret for frukt og grønt

 

Har du først laget dette én gang, blir både du og de du serverer til hektet. Prinsippet er enkelt. Det er bare å mikse sammen en røre med eggehvite og mel, bakepulver  og krydder, vende grønnsakene nedi røren og fritere raskt i olje.

 

Mer om det lenger ned her. (Og har du en butikk med asiatiske matvarer i nærheten, så byr de helt sikkert på små poser med ferdig blandet tempura-røre.)

Yess, når vi sier tempura - da er vi i det japanske kjøkken. Mange har smakt det som forrett under en sushi-aften, og kongereker fritert på denne måten er en delikatesse de fleste av oss matinteresserte vært borti.

 

I vinter er det mange av oss som har sittet i kohorter der mer eller mindre sunt dipp-snack har gått rundt og rundt, kveld etter kveld under binging av tv-serier.

 

Min erfaring er denne:

 

Med tempura får grønnsaker som ellers har sett sine beste dager nederst i kjøleskapet en ny oppvåkning med japansk soloppgang. Ingenting går i søpla, alt går rett ned i gapet på oss!

Trinn 1

Dyppe snasket i tempura-røren.

Trinn 2

Et par minutters bad i boblende olje, så er det fest.

Matpakke på tur

Men vent - det er noe rør med opprinnelsen til denne røren.

 

Portugiserne hevder at det var de som fant opp godteriet. Der i gården er fortellingen at portugisiske sjøfolk på handelsreiser fra midten av 1500-tallet (med mye våpeneksport, faktisk) bragte med seg det de fortsatt kaller peixinhos da horta.

Dette er de friterte grønne bønnene det hele begynte med, helt enkelt og helt henførende. Bare prøv, så blir du, i likhet med både portugisere og japanere, kjempebegeistret.

 

I køen av dem som vil ha æren er også indere og pakistanere, der samme prinsipp kalles pakora (litt mer krydret enn i Japan).

 

Som følge av britenes koloniale virksomhet rundt i verden, med påfølgende innvandring hos dem, er pakora å se nær sagt overalt i Storbritannia, på gatekjøkkener og butikker. Og i Skottland, der har de jammet prøvd seg på haggis (innvoller) servert på samme vis. Æh..

Løkring av selvtillit

Vi holder oss til det mer vanlige. Og friterte løkringer, det har vi vel alle gnafset i oss på en burgersjappe? Det er veldig lett og like godt å diske opp med det hjemme, kan jeg love. Prøv som begynnelse på en stolt tradisjon hos deg!

Dette er fingermat med klasse. Mens vi venter på alt som nå skal gro opp av vår hjemlige jord, som asparges, kan vi ennå nyte flust av norske grønnsaker fra kjølelager.

  • Tommelfinger-reglene for hvordan du uten mye styr får det til hjemme er lett å forholde seg til. Det dreier seg om å få røren rundt grønnsakene til å ekspandere og bli sprø under koking i olje. Den effekten er det pisket eggehvite eller bakepulver som står for.
  • Du kan blande vanlig mel med enten egg eller bakepulver - eller litt av begge deler, for sikkerhets skyld. For å holde det hele sammen er det også lurt med litt maismel eller potetmel i røren.

Flere veier til suksess

Staver av gulrot og andre rotgrønnsaker, både sellerirot og kålrot, er lekkert å plukke til seg av. Selv har jeg hatt suksess med en krydret og nokså tynn potetstappe som dipp.

Oppskriften på en passende begynner-dose med tempura-røre er omtrent sånn hjemme hos meg:

  • 2 dl iskaldt vann, gjerne med bobler - mørkt øl er også supert
  • 2 eggehviter
  • 2 ss bakepulver
  • (Her kan balansen mellom egg og bakepulver justeres)
  • 2 dl mel, cirka, gjerne også litt maisenna
  • Krydder, som knust spisskummen eller korianderfrø, pluss litt salt og pepper
  • Det er også lurt å ha i litt brødrasp, om du vil ha en fyldigere røre
  • Konsistensen skal være som en litt tynn vaffelrøre

Så er det bare å varme opp rikelig med smaksnøytral olje, dyppe grønnsaker i røren, fritere så det bobler av glede i oljekjelen. Ta ut med hullsleiv eller sil, og la det renne av seg litt på kjøkkenpapir

 

Og når vi er i farta med å få i oss lageret av norske rotfrukter - da kan det være godt å ha noe litt schterkt til kontrast. Et fat med tempura-grønnsaker blir aller best om du også legger til noen chilier, fritert på samme måte.

Grønne chili-poppers


En knallkul knoll

Sellerirot er alle toppkokkers favoritt, og den bør vi jammen forsyne oss mer av. Trykk på bildet for å se hvor gøy det er å lage mat med den!


Blomkål er hjerneføde

Ja, den ser iallfall ut som en hjerne, påstår jeg her. Sikkert er det at om du trykker på bildet, så blir du inspirert!