Spis tang, det er så alge-bra!

Ved sjøen er du aldri i knipe. Du har jo tang.

tang mat oppskrifter

Så enkelt gir du sommermaten en artig vri: Gå uti til du står med vann til knes. Riv opp det som vokser under vann. Da har du sommerens hippeste råvarer.

 

Du har vasset inn i fremtiden. (På bildet her håver jeg inn godsakene hjemme på Nesodden, rett utenfor Oslo-gryta.)

 

Ting og tang fra havet blir nå ting i tiden - så å si boblende under overflaten. Alger, altså tang og tare, er havets proteinrike grønnsaker.

 

Gled deg til oppskriftene under her! 

Føling i fjæra!

Det er sååå stilig å føle seg fram nedi vannkanten, man kjenner seg som en nyskapende nordisk gourmetkokk og en fremtidsrettet miljøfrelser på samme tid.

 

Og vil du ikke akkurat nå, så må du nok i ganske nær fremtid. Get used to it!

tang mat oppskrifter

At vi må spise mer grønt fra havet er fasiten på et enkelt regnestykke.

 

 1. Det er miljøvennlig. Vi har i dobbel forstand et hav å ta av! Tang andre alger legger jo ikke beslag på landbruksjord. Her er ingen bruk av kunstgjødsel eller ferskvann, som snart er kristisk mangelvare i matproduksjon på land. 
 2. Det er sunt. Stappet med ikke bare protein, men en rekke mineraler og vitaminer vi bør ha mer av i kostholdet. 
 3. Det er godt. Algene inneholder også betydelig glutamat, som er smaksforsterkende og gir alt annet et løft. Sprøstekt tang er herlig snacks.

To superenkle triks:

tang oppskrifter
 • Det er supert å dampe fisk i tang, slik jeg gjør her. Det gir stemning rundt bordet og bidrar til at fisken får ekstra smak.
tang tare oppskrift tangsalt
 • Du kan «bade deg» til status som denne utrolige sommerens kuleste kokk på denne aller enkleste måten: Tørk tang og knus det sammen med vanlig flaksalt. Vips, så har du hjemmelaget tangsalt!

Tre ting om tang:

 • Det hører også med at dyrking av tang er på full fart inn som en ny kommersiell næring. Tang er som regnskog under vann, og binder co2. Tangfarmer i forbindelse med fiskeoppdrett vil også minske miljøproblemene der. Dyrking i samband med skjelloppdrett er en fremtidsnæring flere små firmaer i Norge nå setter i gang.
 • Det finnes ikke giftig tang i Norge. Nå på sensommeren kan blant andre typen som heter søl være blant de beste. Sukkertare, butare og for dens saks skyld vanlig blæretang er også utmerket å spise. Sjekk nettet for ulike arter. Tørket tang kan også kjøpes i enkelte butikker med asiatiske varer, pluss i helsekostbutikker. Jeg anbefaler særlig nettstedet med det talende navnet fremtidensmat.no
 • Selvplukk bør gjøres der sjøen er i bevegelse, og borte fra havner og bebyggelse. Ta gjerne med en svær saks på tur. Tangen kan kokes som den er, men det er også greit å tørke den et par-tre dager før den går i maten. 

Tangpesto

tang mat oppskrift

Servert på sånne ekstra sunne og tynne knekkebrød med frø? Hippere blir det ikke. Særlig ikke med følge av en frisk hvitvin.

 

Her lager vi ganske mye pesto. Den går fort med når det er gjester, og jeg tipper flere vil sette pris på å få med litt hjem.

 

200 g nykokt eller tørket og utvannet tang, som i butikk tilsvarer rundt 25 gram tørket butare (vingetang), eller sukkertare

200 g ruccola

200 g mandler, bløtlagt i 4 timer, og grovhakket

2 fedd hvitløk, grovhakket

Saften av ½ sitron

ca. ½ dl olivenolje

salt

 

 • Kok tangen i fem minutter og finhakk den med kniv.
 • Ha ruccola, mandler, hvitløk, sitronsaft og olje i en blender, eller kjør det sammen med en stavmikser. Tilsett tangen mot slutten og smak til med salt og pepper. Juster konsistensen slik du ønsker med olje. Det er fint at den er tykk hvis den skal serveres på knekkebrød eller toast, tynnere om den skal være topping på for eksempel stekt fisk.

 

Tangsalat

tang tare mat oppskrift

Denne kan blandes med annen, vanlig salat eller brukes alene for virkelig å spisse en råvare fra havet.

 

300 g tang, eller mindre mengde tørket tang som da skal brukes etter anvisning

1 dl soyasaus

saften av 1 sitron

1 ss finrevet ingefærrot

1 rød chili, finhakket

1 gulrot i tynne strimler

2 ss sesamolje

1 ss sesamfrø, ristet litt i tørr panne

 

 • Ha tangen i en kjele med kokende vann. La den koke et par minutter og skyll med kaldt vann. Ha tangen på et kjøkkenhåndkle eller på kjøkkenpapir og klem ut så mye vann som mulig.
 • Ha tangen over i en bolle. Bland sammen marinade av soya, sitronsaft, ingefær og chili, og hell den over. La tangen ligge i marinaden en times tid, eller mer. Ta ut tangen og server med en skvett sesamolje og ristede sesamfrø, eller en annen frøblanding.

 

Write a comment

Comments: 1
 • #1

  Ragnvald Maartmann-Moe (Sunday, 18 November 2018 06:36)

  Som taredyrker og som privatperson som er opptatt av sunn mat, er det kjekt å lese en så god artikkel. Tusen takk for oppskriftene!