Slik steker du den riktig : Med en løkring av selvtillit!

Good løk! Vi kan gråte, for fjorårets tørke gjør at nå tømmes butikkene for norsk løk. Trå til nå og nyt Norge på den aller beste måten.

 

steking løk

På denne tiden i fjor hadde vi 8000 tonn løk på lager. Nå går vi tomme for full fart. Og importen kan bli vanskelig - for på grunn av tørken er det plutselig løkkrise i hele Europa!

Med på leken? Tåler steken?

Denne helgen har jeg sjekket, og så noen butikker som hadde norsk løk, og noen som hadde importert. 

 

Så da er det vel bare å importere, da? Mnjaa… Normalt, når våre egne lagre går tomme, får vi mye av løken fra øystaten New Zealand. Men avtalen vår er at de skal begynne å skipe løken sin fra Stillehavet godt uti april. Og nå er vi mange om beinet.

 

Flere land rundt oss har bestilt fra Kina og land i Sør-Amerika. Vi får se hvordan vi klarer oss i konkurransen. Vi har i alle fall betalingsevne.

Mitt navn er Kepa

løk oppskrift kepa

Løken jeg snakker om er den helt vanlige, som blant folk med greie på det kalles kepa-løk.

 

Så å si all klassisk matlaging begynner med at vi hakker en løk. Og nå gjelder det altså å hakke fort, for den som vil nyte den kortreiste herligheten.

 

Men hvordan er det med evnen til å steke løken så den blir skikkelig god?

 

Her er oppskriften på det jeg mener er min beste løk. Lag gjerne litt mer enn du trenger den dagen du steker. Løken holder seg godt i kjøleskapet en ukes tid.

Stekt løk med eddik, sukker og rosiner

løk oppskrift

2 løk

nøytral stekeolje

en liten neve rosiner

3 ss sukker

2 ss smør

en splasj (omtrent 5 ss) rødvinseddik

 

  • Skrell og skjær løk i tynne ringer. Ikke hakk den, altså.
  • Ha oljen i en stor panne på litt under middels varme (for løk skal i likhet med bacon først stekes saaakte, på nokså lav varme). Ha i løken og stek under omrøring nå og da, til den mykner og begynner å bli litt blank.
  • Skru opp varmen, vent til det begynner å frese. Skval så på eddiken og rør rundt mens den koker inn i løken. Ha i rosinene når eddiken er kokt inn.
  • Skru varmen noe ned igjen og ha i sukker, fremdeles under varsom omrøring. Ha i smør og la sukkeret karamellisere seg.

Du husker kanskje «smørkrisen» i 2011? En skam vi ikke må glemme.

Trykk på bildet for å se tilbake på det året vi led så fælt da det ikke var nok norsk smør til julebaksten. Dette er sterke saker! Og hele verden hånet oss.

smørkrisen 2011 smørkrise

Og slik lager du tomatsuppe du ikke rødmer av...

I flere generasjoner har Toro satt standarden for hvordan tomatsuppe skal smake. Jeg innrømmer at jeg en sjelden gang kjøper en pose, jeg også - for å være litt nostalgisk. Men trykk heller på bildet her for å se hvordan du lett kan lage din egen!