Bare slik blir fisken riktig stekt

Beste sommerminne? Makrell, vel! Men altfor mange gjør denne fatale feilen når de steker fisk.

steking fisk makrell

Tålmodighet er det som gjelder når vi fisker. Det samme gjelder når vi steker fisken - enten den er halt opp av sjøen med egen stang heller håvet inn fra fiskedisken.

Når livet spreller

Makrellfiske med stang fra land er for meg det vakreste sommereventyret. Med et rigg bestående av flere kroker på samme snøre er det jo så sprellende gøy at man kan få flere på kroken samtidig!

 

Og selv rensing av fisken rett på svaberget er enda bedre enn soling og bading, er vi flere som innerst inne mener.

 

Sommerkveld og utendørs steking av fangsten, der duften av blomster og stekeos går opp i en høyere enhet, er minner for livet.

 

Det begynner på forsommeren, der jeg gjerne steker makrellen med rabarbra - som her:

steking fisk makrell

Når juli-dagene ebber ut er det så deilig å stå på en hytteterrasse og gasse seg over å få kunne panere fiskefileter før servering til folk man er glad i - som her:

steking fisk makrell

Må gjøres riktig, da...

Vi vil ha fiskeskinnet sprøtt og delikat. Vi vil IKKE at skinnet skal kline seg fast i pannen eller på grillen. Makrellen skal også etter steking være like stram i huden som den var da vi dro den opp.

 

Da gjelder det å kunne sine saker.

 

Jeg husker da en av mine sønner jobbet som sommerhjelp i kassa på vår lokale Meny. Der hadde ledelsen utstyrt sine ansatte med denne t- skjorten:

steking fisk makrell

Ble svar skyldig

Haha! Ikke bra for de unge stakkarene. For alle vi voksne, foreldre og andre, visste jo at her var det mange håpefulle kassavikarer som kom sørgelig til kort.

 

«Du hvordan steker man egentlig makrell?» spurte jeg ved flere anledninger, litt sånn inkvisitorisk i tonen.

 

«Nesten alltid når jeg griller eller steker makrell, så henger skinnet igjen på grillristen og i panna. Det blir jo bare klin, jo!»

 

Ungdommene i glorete t-skjorter bare glante tomt. Kremt. Ingen hadde peiling på det, så klart.

 

Det ble pinlig - men muntert.

 

Folk bak meg i kassakøen lo og gosset seg - med skrekkblandet medfølelse, da. 

 

Jeg hadde selvsagt svaret selv, som alle i butikken fikk høre og du kan se her.

... sånn!

steking fisk makrell

Selv erfarne hobbykokker gjør det feil. De bare hiver fisken på altfor høy varme og går til verks med klype og spade. Når de i hurten og sturten begynner å snu og vende på fisken, da blir det krise.

 

Ha is i magen.

 

Tålmodighet og tillit er det som gjelder. Hele trikset er å vente med å vende på dem til fettet i selve skinnet har fått tid til å komme ut og smøre seg selv.

 

  • Ha pannen på kun litt over middels varme, med en skvett stekeolje. Eller legg den på grillrist over ikke så sterk varme. Vent. Og vent litt til. Ikke rør. Først når du kjenner at panikken begynner å ta deg skal du forsiktig vende makrellen. 
  • Ved pannesteking bør vi også vende fisken i mel først. Noen blander salt og pepper i melet de panerer i. Det er feil. Du får mye mer kontroll om du først har salt og pepper på fisken, og så vender dem i nøytralt mel. 
  • Skjær gjerne noen små snitt i skinnsidene aller først. Pannestek hel fisk i litt olje på den ene siden. Ha i smør, vend fisken og la smøret brunes noe under steking på den andre siden.

 

Fortsatt god - for ikke å si enda bedre - sommer!


Mer om maten vår:

Kok din egen kraft!

 

Det er nå vi i alle fall har tid til det. Og koker du din egen kraft har du skapt et virkelig bærekraftig utgangspunkt for egne supper og sauser. Det er så lett - og det gir skikkelig godfølelse!

 

Trykk på bildet for å se hvordan du enkelt bidrar til god smak og en bedre verden:)