Stang inn! Slik blir stilkene gode.

Denne saken er laget i samarbeid med Opplysningskontoret for frukt og grønt

  • Nei, det handler ikke om fotball, men om den merkelige grønnsaken vi vegrer oss litt mot. Sannheten om stangselleri er at den er toppkokkenes hemmelige ingrediens.
  • Og akkurat nå er de norske selleristengene på vei ut i butikkene, sammen med sukkererter og annet glad-grønt.
  • Her får du vite hvordan du lager delikatesser av stilkene - som alltid skal skrelles! 

Bloody Mary-stælken

Ja, mange synes den ser teit og ubrukelig ut. Den grønne blekkspruten av en hylledekorasjon er ikke noe man putter i kurven uten å ha en plan.

 

Den har det ikke like lett som de norske jordbærene, som bare spises rett fra kurven. For mange er stangsellerien kun et redskap for å vippe vodka og tomatjuice ned i gapet på folk, som en ingrediens i dagen-derpå-drinken Bloody Mary, og som attpå til står igjen uspiset når glasset er tømt.

 

Og ja, du kan bruke den som «skje» til å spise smøreost. Det er fjongt. Men her kommer de virkelig snasne bruksområdene!

Derfor må du skrelle dem

Kort fortalt: Hakket i småbiter er stangsellerien kjøkkensjefens triks for å heve en kjøttsaus fra å bli karakterisert som kjempegod, til å gjøre de spisende stumme av beundring.

 

Den hører med som hjørnestein i en klassisk waldorf-salat. Sautert, altså rørestekt på nokså svak varme, gir den for eksempel lammekjøtt et subtilt løft.

 

Husk bare dette: Det er helt avgjørende at du skreller den. Gjør det, og ta en liten tygg på skrellet, så skjønner du hvorfor. Det er så bittert!


Med luksusmajones


Med en god risotto


I en moderne waldorf-salat


Stekt for å få frem smaken


Mer på Frukt.no

Bare trykk på bildet her for mer grønn og knasende info, pluss oppskrifter, hos Opplysningskontoret for frukt og grønt!