Reingryte er rein nytelse

Det er samisk nasjonaldag, og fredag skal det koke av samisk-inspirert mat i Oslo. Men hvorfor ikke koke din egen gryte - når det er så lett og lekent som jeg viser her?

samisk reinsdyr gryte oppskrift
Bilde fra en herlig skogstur med gutta...

Kall meg gjerne «grytelapp». Når jeg koker reinsdyr  kjenner jeg urnorsk tradisjon boble i meg, som «Blodets hvisken og penpipernes bøn, hele det ubevidste sjæleliv,» som Knut Hamsun skrev.

I butikkene nå

Det er like lettkokt hjemme på komfyren. Og vil du ikke bestille kjøtt til tradisjonell koking er det bare å nappe med seg en reinfilet til kjapp steking i pannen. 

 

Fine fileter er endelig på tilbud i mange butikker. Slik var det ikke for bare få år siden, da mye av reindriftsnæringen var en pøl av misforstått minoritetspolitikk, inkludert store problemer med å nå ut til markedet.

 

Tips: I tillegg til salt og pepper er det kult å krydre med litt sukker og kanel…

reinsdyr oppskrift

Levert i nærheten

Alt på et reinsdyr er egentlig mørt - med unntak av gevir og klover, da. Så jeg kjøper like gjerne pakker med ulike stykningsdeler. Aller morsomst er det likevel  å kjøpe et halvt reinsdyr og skjære selv. Da får du nærhet til råvaren - til fjell og vidde!

 

Akkurat i disse dager er masse reinkjøtt på vei ut i landet, det gjelder også Oslo-bygda. Stensaas slakteri ved Røros er blant de aller beste leverandørene, og i ukene fremover kjører de ut rein til mange steder rundt hovedstaden. Sjekk hvor og når i linken her!

 

På bildet er jeg selv i Røros-traktene og plukker ut dyr til en av mine grytefester...

Marg og bein

Det er så ufattelig stemningsfullt når det er liv i en lavvo. I midten står en boblende kjempekjele, og rundt sitter vi gutta. Vi har lært oss til en helt egen teknikk når det gjelder kokt «lavvo-karbo»:

 

Det vanlige grytekjøttet av bog og rygg hiver vi oppi og lar det bare stå til i innpå to timer. Men i tillegg har vi noen biter filet som vi binder fast med hyssing i noen kjepper, og vi legger gjerne til noen margbein. På den måten kan vi fiske opp noen «forretter» allerede etter et drøyt kvarters koking. Følelsen når vi suger margen ut av benene er, ja, nettopp - rein nytelse.

 

Men for all del, er det servering i et finere selskap, er det lett å servere litt fjongere, som jeg gjør her: Med buljong og kjøtt hver for seg.

Same ull, same tull

«Det er kanskje ikke akkurat sånn en same gjør det,» erklærte jeg en gang da jeg plasket kjøttet oppi. «Men det er vel det same for oss?!»

 

Da var det gjort.

 

«Næmmen, e du en jukselapp, du?» peip det fra en av gutta. Så kom det veltende på med vitsing.

 

Den som gikk ut for å tisse var en «skvettlapp». Den som plumpet ut med noe særlig lite intelligent ble kalt «mangellapp» og truet med en omgang av en «rislapp». Jeg som hadde hovedansvar for kokingen ble omtalt som «grytelapp», enda jeg egentlig insisterte på å bli kalt «overlapp».

 

Anyway: Lihkku beivviin - gratulerer med samedagen!


Marg og bein:

Til omtrent 10 personer

 

minst tre kilo kjøtt, som bog, medfølgende ben

indrefilet eller mørbrad i stykker, som godt kan stekes litt først

margbein

3 løk

5 gulrøtter

masse salt

ganske mye pepper

noen poteter

kanskje også noe grønt, men helst ikke

 

  • Skjær kjøttet i passende biter og ha dem i en svær kjele, gjerne sammen med noen av margbeina. Hell på kaldt vann til det står godt over kjøttet. Kok langsomt opp og la det simre til masse grums flyter opp. Skum av, bruk en sleiv til å fjerne alt skummet. Legg i løk og gulrot, ha i salt og pepper. La det trekke i til sammen halvannen til to timer, til kjøttet er helt mørt.
  • Underveis, allerede før en halvtime er gått, tar vi en smak av filetene og margbein. Bind bitene i hyssing og la dem få rundt et kvarter i buljongen. Fest gjerne navnelapper i enden av hyssingen og la gjestene passe sine egne «lappesaker»
  • Skrell og skjær potetene i terninger som has i mot slutten av koketiden.

Samisk mat tolket internasjonalt!

Fredag 7. februar skjer det virkelig noe i matfatet på Vippa i Oslo! Trykk på bildet for å lese mer - og så får du sikkert lyst til å delta!


Beslektet: God gammel fiskegrateng

Grytekokken og gratengkokken er i slekt:) Trykk på bilde for å se hvor enkelt du lager den kjempegod.