RÅBRA RABARBRA

Da er vi i gang! Rabarbraen åpner ballet for nytelsen av norsk forsommer. Her er flere suverene tips.

Denne saken er laget i samarbeid med Opplysningskontoret for frukt og grønt

 

Som barnegodt, med vaniljesukker. Eller som supersommerlig tilbehør til voksenmat. 

 

Det er blitt en dugnad å spise mest mulig norsk og grønt - og heldigvis er rabarbraen dugandes til nesten alt: Syltetøy, suppe og salat, samt klassisk pai. Eller som tilbehør til fisk, da - slik du får oppskrift på lenger ned i saken. 

 

Vi snakker om en like gammel som god spisevane. 

  • I Norge har vi kost oss med stælken i snart 300 år, men i Kina finnes det spor av rabarbra-kos for 5000 år siden.
  • På 1700-tallet ble rabarbraen regnet som en viktig medisinsk plante, blant annet mot plager i magen, men også mot alvorlige sykdommer.
  • Etter et par tiår i kjøkkenets skyggekrok er rabarbraen nå blitt veldig trendy, hauset opp av de mest tatoverte kokkene.

Barnemat

«Rabarbrapappa!» ropte ungene nabolaget til meg da jeg selv hadde småtasser i rekkehuset. Kallenavnet fikk jeg fordi jeg ofte stakk til dem en rabarbrastump med sukker på.

 

Ikke et vondt ord om asparges, som såvisst også er med i forsommerens grønne eventyr. Men at det står siklende småtasser på dørmatten min og spør om de kan få en asparges rett i munnen, det har jeg tilgode å oppleve.

rabarbra oppskrift

Sukker er alene tilstrekkelig for å lage slik pappa-kjærlighet på pinne. Og en hel del sukker skal til nesten uansett hva man lager av rabarbraen. Den er jo så syrlig at det nesten gjør vondt uten. (Og syre er skadelig for tennene. Kombinert med sukker blir ikke dette noe skoletannleger anbefaler - det skylder jeg vel å bemerke...)

 

Kremt. Men det er jo så uimotståelig godt - og aller, aller best blir det om vi plusser på med vanilje, da.

  • Skjær vaniljestangen i to på langs. Skrap ut de bittesmå frøene og bland ut i sukkeret, bruk rene fingre og gni det jevnest mulig sammen.
  • Skrell rabarbrastilken litt, og la den gjerne ligge litt i iskaldt vann før du deler den i passende biter.
  • Ikke kast vaniljeskallet, men stikk det ned i en boks med mer sukker. Vent et par dager, så har du mer mildt og fint vaniljesukker.

Voksenmat

Rabarbraen åpner for en sommer vi skal tilbringe i Norge. Land og strand rundt - og svært gjerne med besøk i lokale gårdsbutikker, i et veikart der spesialitetsmerkede delikatesser lokker bak annenhver sving.

 

Vi som lengter, vi kan like gjerne ta en «dobbel sommer» allerede nå: Sprøstekt makrell ledsaget av bakt og lett karamellisert rabarbra.

 

Åh! Lange sommerkvelder blir ikke bedre enn når du lett og kjapt fikser å kombinere selve symbolene på slaraffen og sorgløs ferie. 

rabarbra oppskrift makrell

Først: Å steke makrell er ingen spøk. Feil metode gjør at skinnet, den deilige sprø hamsen, ofte henger igjen i panna eller på grillristen. Det unngår du ved å ha nerver til å vente en god stund før du rører eller vender på fisken, om det er fileter eller hel makrell.

 

Fettet som sitter i skinnet må nemlig få tid til å smeltes ut før det skjer noen bevegelse under steking.

  • Kok opp en deciliter vann med masse sukker, gjerne brunt råsukker, til sukkeret er oppløst. Legg i noen mindre biter av rabarbraen og la det koke i fem-seks minutter.
  • Legg passende lengder av rabarbra på et fat og bak i ovn på 180 grader i et kvarter. Hell på litt av sukkerlaken underveis og la laken koke litt lenger mens du steker fisken.
  • Server med resten av laken og de kokte rabarbrabitene på toppen. Aller helst, som jeg gjorde på bildet her i forrige uke, med spiselige blomster på toppen.

Rabarbra - som egentlig er kategorisert som en grønnsak, men som vi jo behandler som en frukt! - er høykonsentrert sommer. Den smaker av sol og måkeskrik og dovne dønninger mot et svaberg - av drømmen som aldri tar slutt.


Og asparges!

De norske aspargesene er også her nå, klare til å nytes - og gjett om jeg gjør her. Trykk på bildet og få de beste tipsene!


Bønner og erter også!

Mer grønt - og mer bærekraftig. Det finnes ikke en paragraf i en Sommerlov som pålegger oss å spise grillet kjøtt hele sommeren. Trykk på bildet for å se hvor godt du kan lage annen snacks!


Enda mer rabarbra

Trykk på bildet for å se oppskrift på klassisk rabarbra-pai og annet snask på frukt.no