Stappet av stolthet

Poteten er virkelig en helt knall knoll, most også. Det er pølsenes skyld at potetstappe ikke regnes som luksusmat.

potetmos oppskrift

Det er rart at noen fortsatt tror at potetmos skal komme fra en pose. Den beste potetmosen lager du selv, av skikkelig gode norske poteter. 

Denne saken presenteres i samarbeid med stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt

 

Se det for deg: Ute er det en smellvakker høstdag, med lav sol og høstblader som vinker om kapp for å ønske oss alt godt.  

 

En ordentlig hurradag, som kaller på skikkelig tradisjonell mørketidsmat, med norske poteter som selvfølgelig tilbehør. 

 

Men se også for deg dette: Inne på Krisesenteret for poteter er det, ja, full krise, med hjerteskjærende scener og poteter som enten hulker av fortvilelse eller stirrer apatisk ned i gulvet med svarte øyne. Mange av dem er helt most. 

 

En av dem, som en gang har vært en stolt, rødskimrende Kerrs Pink, kommer haltende mot meg med det samme jeg kommer inn døren, tydelig melen av lang tids sorg og smerte.

  • Følg dramaet videre, og se oppskriften på ekte potetstappe lenger ned her

«Det er pølsenes skyld! De er helt hensynsløse. Psykopater alle sammen. De bare kjører over oss, innbiller alle mennesker at potetstappe skal komme fra pose!» hikster hun, med en lang og lite tiltalende roe som tydelig forteller at hun for lengst er ranet for selvrespekt, tråkket ned i søla. 

 

Det er et sjokkerende møte med en virkelighet de færreste av oss aner noe om. Eller er den bare for ubehagelig til at vi vil snakke om den?

 

Flere knoller stimler til, herjede og nedbrutte, alle med hver sin historie, sine personlige tragedier. Årsakene til at de har søkt tilflukt på Krisesenteret er ulike, overgriperen er likevel den samme. 

 

”Før var vi elsket, og vi gjorde jammen jobben vår. Så kom posemosen og ødela. Sammen med pølsene ble den tarvelige vellingen øst ut fra kiosker og bensinstasjoner! Alle de uvitende menneskene lot seg bedra,” forteller en distingvert, men akk så fallert herre som kaller seg Pimpernel. 

  • Heng på, og se hvordan du topper en god potetstappe med annet grønt

Hans venninne Beate skjelver, stemmen er forpint : «Potetstappe fra poser, det er egentlig likposer for oss!»

 

Ord blir fattige når slikt skal rapporteres. Bak det blasse skallet, bak alle rynkene og groene, merker jeg likevel at det er litt stivelse igjen i flere av dem. Noen vil slå seg ut av offerrollen.

 

«Vi må gjøre motstand! Den jukse-potetstappen kan folk bare stappe opp i, ja, der du vet!” sier en som har sittet innesperret i en svart og våt kjeller. Nå vokser motet. «Du må skrive sannheten på bloggen din! Vi vil bare ha respekt!»

  • Hold ut, og oppdag til slutt hvordan du steker deilige kaker av stappe

Håpet er tent. Er det mulig? Kan en matblogg virkelig åpne verdens øyne? En gammel kall av en knoll griper fatt i armen min, klemmer til. Jeg kjenner at det fremdeles er krutt i kroken. 

 

«Du må ta saken, fortelle alle hvordan man lager ekte hjemmelaget potetstappe! Noen må gjøre det - og nå peker vi alle på deg,» insisterer han.

 

”Ja,” medgir jeg stille. Det er i slike situasjoner en influencer ikke lenger makter å holde på den profesjonelle distansen. Forsvarsverket faller, medfølelsen vinner. ”Jeg skal gjøre mitt beste for dere,» erklærer jeg.

 

  • Så, da er det stappet og klart for mine suverent beste tips om hvordan du kan lage herlig, livgivende mos av helt vanlige norske poteter.

Moseloven

potetmos potetstappe oppskrift

Det krever ikke mye oppofrelse å følge budene som gir skikkelig stappe. Se på dette som tips, og føl deg fram. 

 

Bare ett bud skal du følge som om det er hugget i en steintavle: Ikke kok potetene i saltet vann. Saltet skal i etterpå, når du moser dem sammen og sper med varm melk, ellers kan mosen bli ganske seig og limete.

 

(Jeg har selv gjort det: Kokt poteter med masse salt, latt dem kjølne og så blandet inn mer salt og kald melk under mosingen. Resultatet kunne jeg hengt opp tapet med.)

 

REDSKAP: Gaffel går helt fint om du ikke skal lage til en gjeng av gjester. Jo større gaffel, jo bedre. Men det finnes spesialredskaper som ikke er så dyre, men ganske fjonge, som dem du ser under her.  

 

Moseren til venstre er helt super når det gjelder å bruke kraft og få det unna. Du finner dem i mange varianter. Press-jernet til høyre, ikke ulik en gigantisk hvitløkspresse, er for viderekomne, og er særlig egnet om du vil lage en fin puré som skal være litt fluffy.

POTETENE: Bruk dem som er av den såkalt melne typen, det er oftest oppgitt på pakkene. De tradisjonelle sortene Kerrs Pink og Pimpernel er fine klassikere, men utvalget av rotnoske poteter er stort nå for tiden. Og mandelpoteter, da! Det er mange som aldri har smakt noe så godt som mandelpotetmos.

 

MOSINGEN: Spe med vanlig helmelk (eller laktosefri, om det behager!), litt om gangen. En fløteskvett er også på sin plass. Melken/fløten skal uansett være varm. Pass på at du ikke moser og gnir for mye med mosen, særlig ikke etter at du har smakt deg frem med salt. Helt til slutt skal du bare forsiktig røre inn noen klatter temperert smør.

 

KRYDDER: I tillegg til det mye omtalte saltet, bør stappen inkludere pepper, helst hvit. Og litt  malt muskatnøtt - muskat er klassisk her! Men vi kan da vel godt gå videre med annet krydder, like gjerne et dryss eksotisk garam masala som finhakkede krydderurter av nær sagt alle slag?!


Potetmos-kaker

potetmos potetstappe oppskrift

Gode karbis’er uten kjøtt til - altså moderne og miljøriktig bruk av restemos. 

Noen vil kanskje røre et egg inn i mosen for at den skal holde sammen under steking, men for å holde disse mest mulig veggis går det fint å bare røre inn litt kikertmel. Det finner du i alle butikker med litt utvalg - og du kan bruke det som bindemiddel i andre vegetariske retter også.

 

potetstappe

en god dose kikertmel/hvetemel

litt krydder, som paprikapulver og noe mer smaksrikt

gjerne litt revet hvit norsk geitost, eller parmesan

hvetemel til forming av kaker

 

  • Rør inn litt mel og krydder - og helst ost. Ha hvetemel på en tallerken og ta litt på hendene også. Form passende flate kaker med hendene og vend dem på begge sider i melet.
  • Stek kakene pent brune på begge sider i litt olje på middels varme, helst en panne med slipp-belegg.

Stappe med løk og rosin

potetmos potetstappe oppskrift

En annen favoritt som både barn og voksne synes er artig. Et mildt sagt viderekomment alternativ til den posemosen med sprøstekt løk man får levert i mange kiosker, her med en dasj balsamicoeddik - så jeg tok likevel med en god pølse…

 

6 egnede poteter

1 ss smør

ca 2 dl helmelk

salt og pepper

1 liten løk

3 ss balsamicoeddik

2 ts sukker

2 ss rosiner

 

  • Del løken i to og skjær dem i strimler. Stek dem i en liten skvett olje i en panne på litt under middels varme til de er myke og litt brunet. Hell over balsamico og ha i sukker og rosiner. Stek det til vesken er kokt inn.
  • Skrell potetene og del dem i grove biter. Kok dem møre i usaltet vann. La dem dampes tørre og mos dem skikkelig med baksiden av en sleiv, eller bruk potetpresse. Rør inn smør og spe med passende mengde melk. Smak til med salt og pepper før du forsiktig vender inn løkblandingen.

Blomkål? Ja - hjerne!

Det er ennå norsk blomkål å få. Her har jeg lagt hodet i bløt og pønsket ut noen skikkelig gode oppskrifter på kålen (som jo likner litt på hjernen vår). Trykk på bildet så får du se!


Smaken av sommer - hele året!

Her får du vite mye artig og overraskende om herligheten de bærekraftige biene byr på, pluss oppskrift på hvordan du tryller frem honningstekt ost - blant annet. Bare trykk på bildet av meg!


Overjordisk godt fra under jorden!

Det er nå vi kan meske oss med røtter - rett fra jord til bord. Trykk på bildet for å få inspirasjon fra frukt.no